Deň slovenského folkóru

 

Miesto realizácie

Podgorica

Čierna Hora Čierna Hora

Dátum realizácie

29.8.2024

Oblasť

Informácie

Počet účastníkov

400

Počet zasiahnutých

1 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

V Budve 29. augusta na Slovenská pláž bol organizovaný Deň slovenského folklóru (DSF).

Nastúpili: Folklórny súbor Mihalovčan, Folklórny súbor Ruskovčan, Základná umelecká škola Michalovce a Detský súbor Haračiky pod vedením Ondreja Nováka. V 120 minútovom programe nastúpilo celkom 106 folkloristov, ktorý predstavili piesne, tance a zvyky Zemplína. Početné obecenstvo odmenilo folkloristov dlhodobým poteskom.

Na programe sa zúčastnili aj veľvyslnec SR v Čiernej Hore Boris Gandel, riaditeľka HTP Budvanska riviera Slovenská pláž Jelena Kaludjerovic, konzul SR v Černej Hore Milan Selecký, radca z Zastupiteľského úradu SR Pavol Krutošík, predsedníčka spolku Ľudovíta Štúra z Užhorodu Valéria Balanko.

Verejnoprávna televízia Čiernej Hory RTCG 28.8. 2024 v priamom prenose predstavila činnosť Slovákov v Čiernej Hore. V štúdiu boli moderátorka Andrea Lekić a hostia Valéria Mitrová, FSK Mihaľovčan,, Anna Ohradzanska, starostka mesta Ruskovce, Ondrej Novák, učiteľ Základnej umeleckej školy Michalovce a Michal Spevák, predseda Rady pre Slovákov žijúcich v zahraničí a predseda Čiernohorsko-slovenskeho priateľstva. V priamom prenose takmer 16 minút bola prezentácia slovenskej kultúry.

Predstvené boli projekty podporené Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ): 0825/MNE/ 2024 Slovenská vlastiveda (SV) a M 008/ME/ 2024 Deň slovenského folklóru (DSF). SV bola slávnostne otvorená dňa 28.8.2024 v Podgorici a DSF bol dňa 29.8.2024 v Budve.

Odporúčame pozrieť: www.youtube.com/watch?v=xCPv5kGXZhY&;t=279s

Účel projektu

Dňa 29. augusta 2024 vo štvrtok- v Podgorici plánujeme organizovať Deň slovenského folkóru (DSF). Účastníci DSF budú tri folklorne súbory: FS Michalovčan, FS Ruskovčan a Základá umelecká škola Michalovce. Program bude doplnený recitíciami a pesničkami mladých Slovákov z Čiernej Hory. Na manifestácii vystúpi aj detský spevácky súbor Hviezdičky.

Charakteristika projektu

Deň slovenského folklóru (DSF) má odprezentovať slovenské piesne a tance, slovenské ľudové kroje a slovenčinu vôbec. Na DSF budú pozvané médiá: verejnoprávna RTCG a iné komerčné a nezávialé televízie, ako aj celoštátne printové médiá. Na ten spôsob prezentujeme Slovákov v zahraničí aj Čiernej Hore s našou autenickou kultúrou.

Očakávaný prínos projektu

Prezentácia Slovákov mimo Slovenska. Cez médiá sa rozšíri správa o Slovákoch v Čiernej Hore na ten spôsob že sa pripomenieme že tu žije tiež malá slovenská komunita a že máme projekt Deň slovenského folklóru.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
5 900 € 0 € 14,75 € 5,90 € -

Žiadosť číslo 0404/ME/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: žiadateľ nesplnil administratívne podmienky

Požadované položky: Krátkodobý prenájom priestorov (BV):300.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):500.00; Doprava (BV):1500.00; Ubytovanie (BV):1600.00; Strava (BV):1000.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1000.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2019 - 2024: 3 100 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Čierna Hora z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com