Slovenská vlastiveda

 

Miesto realizácie

Podgorica, Herceg Novi

Čierna Hora Čierna Hora

Dátum realizácie

od 12.7.2024 do 12.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

48

Počet zasiahnutých

100

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Dňa 28. augusta bola v Podgorici v priestorch strednej odbornej školy Ivan Uskoković zahajená škola pre najmaldších Slovenská vlastiveda. Na otvrení školy sa zúčastnil aj veľvyslanec SR v Čiernej Hore Boris Gandel.

Početným deťom a ich rodičom sa prihovoril aj Ondrej Vízi, ktorý bol dlhodobým riaditeľom Prírodovedekého múzea v Čiernej Hore.

Valéria Mitrová učila deti spievanky, riekanky.

Účel projektu

Deti Slovákov žijúcich v Čiernej Hore budú formou vyučovania oboznámené o slovenskej vlastivede. Tá obsahuje- dejiny, zemepis, ale aj spievanky a riekanky. Do projektu chceme zapojiť aj krajanov a deti krajanov z Austrálie, Francúzska, Spojeného kráľovstva, Nemecka, Chorvátska, Srbska, Ukrajiny, Spojených štátov amerických. Chceme na konci organizovať medzinárodný kvíz zo slovenskej vlastivedy detí krajanov. Zatiaľ máme istú účasť deti potomkov Slovákov z Ukrajiny ktoré sa nasťahovali v Čiernej Hore, ktoré sa zúčastnia v projekte.

Charakteristika projektu

Slovenská vlastiveda /SV/ vyučovanie čiže intezívne prednášky počas celého leta určené deťom od 8 do 16 rokov, vyvrcholia programom 26.9.2021 na Deň európskych jazykov. Po intezívnych prednáškach cez formy hry a za pomoci vedeckých edukačných metóda Helen Doron sa deťúrence základných a stredných škôl neučia nie len slovenčinu ale aj národnú vlastivedu. Záverečný program po ukončenej SV bude pre verejnosť v slovenčine v realizácii detí, ktoré prednášky počúvali a zúčastňovali sa on line prednášok. Realizácia je v súlade s mnohorakými projektami ktoré realizujeme v oblasti vzdelávania, a kultúry. Vo fokuse projektu sú deti a mládež. Prednášky budú mať viacero modulov -celkom je plánovaných 8, a budú realizované vo viacerých historických miestach Čiernej Hory.

Očakávaný prínos projektu

Projekt bude mať v konečnom dôsledku za prínos zvýšenie národného povedomia.
Mládež si usvojí nové zručnosti. Zlepší si slovenčinu a znalosti z dejín.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
3 510 € 2 000 € 73,13 € 35,10 € -

Žiadosť číslo 0825/ME/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):60.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):50.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):50.00; Platby za odborné služby - iné - odmena pre prednášajúcich:1250.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):300.00; Doprava (BV):100.00; Ubytovanie (BV):600.00; Strava (BV):400.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):300.00; Ocenenia (BV):400.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0825/ME/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2021 - 2024: 7 800 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Čierna Hora z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com