Kultúrne podujatia pri príležitosti 50. výročia založenia Slovensko-nemeckého kultúrneho klubu

 

Miesto realizácie

Mníchov

Nemecko Nemecko (80 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 10.10.2024 do 13.10.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

400

Počet zasiahnutých

3 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Slovensko-nemecký kultúrny klub bude na jeseň 2024 oslavovať 50. výročia založenia. Pri tejto príležitosti by sme chceli ako každý rok zorganizovať pre krajanskú komunitu v Mníchove a v blízkom okolí kultúrne podujatia. Dotáciu by sme chceli použiť na organizáciu slovenského hudobného podujatia, detského koncertu a divadelného predstavenia. Účelom dotácie teda bude zvýšenie národného povedomia a kultúrnej identity medzi krajanmi žijúcimi v Mníchove, sprostredkovania umeleckého zážitku pre našich krajanov a krajanky, propagácia slovenskej umeleckej tvorby v Nemecku, podpora a budovanie trvalo udržateľnej slovenskej komunity, a v neposlednom rade podpora rozvoja činnosti nášho krajanského spolku. Dotácia pokrýva hlavne odborné služby, dopravu a ubytovanie pre hostí, prenájom priestorov, propagáciu a dokumentáciu podujatí a reprezentačné náklady.

Charakteristika projektu

Kultúrne podujati pri príležitosti 50. výročia založenia Slovensko-nemeckého kultúrneho klubu budeme organizovať na jeseň 2024. Oslavy by sme chceli začať divadelným predstavením. Pozvali sme pána Martina Hubu s legendárnou hrou Kontrabas. Herec, pedagóg a divadelný režisér Martin Huba patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského divadelného, filmového i rozhlasového umenia. Kontrabas je výnimočná inscenácia, ktorú Martin Huba hral viac než dvadsaťštyri rokov. Hru nemeckého spisovateľa a dramatika Patricka Süskinda Kontrabas sme vybrali hlavne kvôli úžasnému hereckému majstrovstvu Martina Hubu, hra patrí do Zlatého fondu slovenského profesionálneho divadla. Pri jej vzniku stáli aj Martin Porubjak a Milan Lasica. Okrem toho sme ju vybrali i z praktického hľadiska. Keďže sa jedná o monodrámu s minimom rekvizít, je jej uvedenie v Mníchove pre nás z organizačných a hlavne finančných dôvodov trochu jednoduchšie ako uvedenie iných predstavení s viacerými hercami a herečkami.

Dotáciu by sme chceli použiť aj na organizáciu slovenského detského koncertu pre rodiny krajanov žijúcich v Mníchove a blízkom okolí. Vystúpia slovenské deti, ktoré sa učia hrať na hudobný nástroj alebo spievajú slovenské piesne. Chceme sa zamerať na tunajších malých umelcov a dať im príležitosť zahrať si alebo zaspievať pred publikom, ich rodinami a kamarátmi. Viaceré slovenské deti sa učia hrať na hudobný nástroj a hlavne tie, ktoré sa učia privátne, nemajú možnosť vystupovať. Vystúpiť pred publikom je pre deti veľmi dôležitá skúsenosť a to sa snažíme podporiť. Aj od rodičov máme informáciu, že deti v Nemecku v porovnaní so Slovenskom menej vystupujú a to rodičom chýba. Deti si zahrajú spoločne s inými slovenskými deťmi, čím chceme posilniť ich národné povedomie, pocit spolupatričnosti a rozvíjať kamarátstva, aj na základe spoločnej záľuby. Z koncertu sa stala už naša tradícia, v ktorej by sme chceli pokračovať a nadviazať na úspech ostatných štyroch ročníkov.

Hudobné podujatia organizujeme veľmi radi, kedže sú pravidelne našimi najúspešnejšími akciami. Koncerty vedia veľmi pekne prepojiť mladšiu aj staršiu generáciu, čo je pre nás tiež dôležité. Účasť na tohtoročnom slovenskom hudobnom podujatí nám prisľubilli Katarína Koščová a Daniel Špiner. Speváčka Katarína Koščová a klavirista Daniel Špiner v priebehu 17 rokov spolu odohrali viac než 1300 koncertov. Za najnovší album Krehkosť získali cenu Radio_Head Awards. Charizmatické duo určite aj u nás nadchne publikum intímnymi, poetickými piesňami v slovenčine.

Očakávaný prínos projektu

Pre nás ako žiadateľa je prínosom samozrejme, že môžeme kultúrne aktivity vôbec ponúkať, keďže len zo vstupného by sme takéto podujatia zabezpečiť nevedeli. Sme veľmi radi, že sa nám aj vďaka financiám z dotácií darí udržať si verné publikum a darí sa nám oslovovať stále nové krajanky a krajanov a budovať tunajšiu komunity. Na kultúrnych podujatiach vždy aj propagujeme naše aktivity pre deti a takto si získavame aj ďalšiu generáciu.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
16 500 € 5 000 € 41,25 € 5,50 € 0,0625 €

Žiadosť číslo 0486/DE/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):1650.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):1200.00; Platby za odborné služby - iné - Platby za odborné služby prevedenia akcie, osvetlenie, ozvučenie, klavírny sprievod (detský koncert), výzdoba:8000.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):2100.00; Doprava (BV):700.00; Ubytovanie (BV):1200.00; Ocenenia (BV):200.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1200.00; Iné - GEMA, LITA (autorské práva):250.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0486/DE/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Nemecko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com