Materiálne zabezpečenie pre FS Ostroha

 

Organizátor

Folklórny súbor Ostroha

Írsko Írsko (22 000 krajanov)

Miesto realizácie

Dublin, Írsko

Írsko Írsko (22 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.5.2024 do 20.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

20

Počet zasiahnutých

1 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom projektu je doplniť krojové a iné materiálne vybavenie súboru. Taktiež je zameraný na prezentáciu Slovenskej republiky prostredníctvom FS Ostroha.

Charakteristika projektu

Za viac ako 16 ročné pôsobenie súbor absolvoval veľa úspešných vystúpení na akciách slovenskej aj írskej komunity, na podujatiach partnerských organizácií, festivaloch svetových kultúr a iných rôznych reprezentačných podujatiach. Zámerom projektu je doplniť krojové súčiastky pre región Myjava, kroje pre muzikantov, doplniť stuhy ku krojom z Terchovej a doobjednať sukne, dokúpiť čižmy. FS Ostroha je pozývaný aj na rôzne akcie organizované ambasádou Slovenskej republiky v Dubline, svadby a narodeninové jubileá, kde sú vždy najväčšou zaujímavosťou práve naše krásne slovenské kroje. Preto chce súbor zaobstarať chýbajúce sučiastky a zameniť obnosené, ktoré už nie je možné zreparovať. FS Ostroha chce tiež vylepšiť ozvučenie strunových nástrojov mikrofónmi.

Očakávaný prínos projektu

Repertoár súboru je bohatý na regióny a cieľom súboru je pri reprezentácii svojej vlasti dodržiavať autenticitu daných regiónov vhodne zvolenými krojmi.
Už prešlo pár rokov odkedy súbor nacvičil choreografiu tanca Myjava, a súboru stále chýbajú typické ženské a mužské košele pre tento región. K Myjave dievčatá aktuálne nosia blúzky z regiónu Terchová a chlapci košele z Horehronia a preto ich chce súbor zakúpiť.
K ženským krojom z regiónu z Terchovej patria široké stuhy obviazané okolo pása, a preto ich chce súbor dokúpiť a tak doplniť ten správny charakter kroja. Súbor by chcel taktiež z dôvodu opotrebovania zameniť štyri opotrebované sukne špecifické pre Terchovú za nové.
Kroje sú dôležitou súčasťou prezentácie každého folklórneho telesa, vďaka čomu sa môžu udržiavať naše krásne tradície. Tradície a správny charakter krojov nie je vzácny len pre slovákov žijúcich v zahraničí, ale aj muzikantov, ktorí sú folkóristami od malička. FS Ostroha chce preto obliecť mužských členov do kroja zo Zamutova (k čomu patria lajbliky, košele a vybíjané opasky), aby ladili s huslistkami, ktoré sú najčastejšie počas vystúpení odeté v ktoroch z tejto dediny.
Hudobné nástroje sú potrebné pri reprezentácií každého folklórneho telesa a pri vystúpeniach so živou hudbou súbor vždy vzbudí pozornosť obecenstva, či už je to v divadle, v sprievode, kostole, na dobročinnom bazáre a či na turistickom veľtrhu. Hudobné nástroje sú pre divákov omnoho atraktívnejšie. Svojím ozvučením taktiež prispievajú k zviditeľneniu Slovenska a z tohto dôvodu chce FS Ostroha zakúpiť mikrofóny, ktoré sú skonštruované na snímanie akustických nástrojov pri živej produkcii. Mikrofóny napomáhajú strunovým nástrojom dosiahnuť skutočnú čistotu zvuku, a mali by zlepšiť celkový zážitok z predstavenia nielen pre muzikantov, ale aj pre divákov.
Na Slovensku sa hovorí že iná dedina, iný kroj. Obecenstvo sa často zaujíma odkiaľ kroje pochádzajú, a v kroji pochádzajúcom z tak poviediac jednej dediny je jednoduchšie vysvetliť potrebné detaily.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 935 € 0 € 246,75 € 4,94 € -

Žiadosť číslo 0519/IE/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - Objednávka krojov z Výroba Krojov a 1 páru ženských čižiem.:3635.00; Iné - Platba za prepravu tovaru zo Slovenska a mikrofóny.:1300.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 20 100 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Írsko z oblasti Folklór a tradície

Írsko Tvorivé dielne zamerané na tradičné ľudové techniky - od 1.4.2024 do 17.12.2024

Írsko Materiálne zabezpečenie pre FS Ostroha - od 1.5.2024 do 20.12.2024

Írsko Prenájom priestorov na tanečné nácviky pre FS Ostroha - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Írsko Choreografia tanca - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Írsko Upomienkové predmety, propagačné materiály pre FS Ostroha. - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Írsko DFS Ostrôžka - od 12.3.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com