Tím Národnostnej rady zo Srbska na Krajanskom dvore v Detve 2024

 

Miesto realizácie

Detva, Slovenská republika

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 11.7.2024 do 15.7.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

10 000

Počet zasiahnutých

20 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom projektu je v rámci Krajanského dvora na Slovensku predstaviť ukážky gastronomického umenia vojvodinských Slovákov v Srbsku, ktoré je vzhľadom na takmer 300 rokov ich spolužitia s inými národmi na týchto priestoroch z časti aj prepojením rôznych druhov kultúr, ktoré pôsobili resp. pôsobia na Balkánskom polostrove.

Charakteristika projektu

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny zo Srbska organizátorom a návštevníkom Krajanského dvora v rámci 57. Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve navrhne slané a sladké gastronomické špeciality podľa tradičnej receptúry z regiónu Vojvodiny, Srbsko. V rámci uvedeného počtu (8) boli by dve pracovné skupiny. Jedna by sa venovala vareniu kotlíkovej rybacej polievky (tzv. ,,Riblja čorba“) a druhá by chystala sladko-slané špeciality - ,,baklavu“ a syrovú pitu - ,,gibanicu“ Baklava je druh veľmi sladkého dezertu pôvodom z Turecka. V skutočnosti je to sladký koláč, ktorý môže mať až 70 tenkých kôr a základom ktorého sú predovšetkým orechy. Je to orientálna pochúťka, ktorá nie je obľúbená iba v Srbsku, ale aj v okolitých krajinách ako súčasť čiernohorskej, bosnianskej, macedónskej, bulharskej, gréckej či tureckej kuchyne. Syrová pita - gibanica je typ srbského vrstveného koláča, zvyčajne plneného bielym kravským syrom s olejom a vajcami. Od pity sa líšia o niečo hrubšími kôrami. Vrstvy kôry a náplne môžu byť usporiadané ploché, alebo častejšie ako pokrčené kôrky namočené v náplni s plochou kôrkou na spodnej a hornej strane (tento variant sa nazýva ,,gužvara“). Podobné špeciality sa vyrábajú na celom Balkáne, v Macedónsku (pod rovnakým názvom), v Bulharsku, kde je známy pod názvom (bulg. banica) a v krajinách bývalej Juhoslávie. Chuťovo blízke jedlo tomuto je aj ,,burek“. Projekt sa bude realizovať formou prípravy jedál, priameho varenia rybacej polievky na Krajanskom dvore, tiež formou prezentácie už pripravených slaných a sladkých zákuskov, buď pre samotný začiatok donesených zo Srbska, ale aj vypekaných priamo v kuchynských zariadeniach v Detve - baklava (orechová pita) a syrová pita - tzv. gibanica.

Očakávaný prínos projektu

Projekt by Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny proatredníctvom účasti na Krajanskom dvore umožnil otvoriť možnosti spolupráce menovite so zahraničnými Slovákmi z Európskej únie a zámoria.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 962 € 0 € 0,30 € 0,15 € -

Žiadosť číslo 0531/RS/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Doprava (BV):1100.00; Ubytovanie (BV):766.80; Strava (BV):705.60; Nákup materiálov a surovín (BV):360.00; Iné - bankové poplatky:30.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com