Divadelné prehliadky zamerané na dramatickú a divadelnú činnosť žiakov i dospelých

 

Organizátor

Slovenské divadlo Vertigo

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Miesto realizácie

Sarvaš, Maďarsko

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 10.5.2024 do 13.10.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

400

Počet zasiahnutých

200

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotáciu plánujeme použiť na zorganizovanie 29. ročníka prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Deti deťom a 15. ročníka medzinárodnej divadelnej prehliadky Spolu na javisku (i mimo neho!). Dotáciu hodláme použiť v oboch projektoch na náklady ubytovania, stravovania, krátkodobého prenájmu priestorov, propagáciu a reprezentačné náklady, v prípade prehliadky Deti deťom aj na platby za odborné služby.

Charakteristika projektu

Divadelná prehliadka Deti deťom: Prehliadka školských dramatických krúžkov a detských divadelných súborov, prezentácia výsledkov divadelných táborov a dielní. Ide o najvyššie fórum slovenského detského divadelníctva v Maďarsku. V rámci možností sa vždy snažíme o prijatie detského súboru z Rumunska alebo Srbska (zakotvené v Dohode o spolupráci medzi slovenskými organizáciami v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku.) Prehliadka detských divadelných súborov Deti deťom sa koná v Maďarsku od roku 1993 . Od roku 2008 je usporiadateľom tohto podujatia Slovenské divadlo Vertigo. Na prehliadke sa prezentujú detské divadelné súbory slovenských národnostných škôl v Maďarsku. Pravidelne tu vystupujú aj deti a mladí s predstaveniami z divadelného tábora a dielne. Už tradičným miestom akcie je mesto Sarvaš a tunajšie Divadlo Cervinus Teátrum. Predstavenia hodnotia odborníci zo Slovenska (obvykle lektori z letných táborov), ktorí určia cenu za najlepšie predstavenie prehliadky, resp. umiestnenie súboru.
Spolu na javisku: Ojedinelé medzinárodné fórum slovenského divadelníctva, zamerané na prezentáciu divadelných projektov v zúčastnených krajinách (Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko). Upevnenie umeleckých, ale aj osobných kontaktov účastníkov stretnutia.V novembri 2008 sa v zmysle návrhu a rozhodnutia zástupcov Slovákov z Maďarska, Rumunska a Srbska konalo prvé medzinárodné stretnutie slovenských ochotníckych divadiel z týchto krajín (a Slovenska) pod názvom Spolu na javisku (aj mimo neho), ktoré sa dožilo už štrnástich ročníkov. Žiaľ, v roku 2020 sme podujatie kvôli pandémii museli zrušiť, resp. vynechať. Zástupcovia troch dolnozemských krajín podporili usporiadanie festivalu i na poslednom medzištátnom rokovaní v Nadlaku a rozhodnutie opäť zakotvili v Dohode o spolupráci. Divadelná prehliadka sa doteraz vždy konala v priestoroch Divadla Cervinus Teátrum v Sarvaši. V rámci uplynulých ročníkov sa predstavili divadelné súbory zo Slovenska, Rumunska, Srbska a z Maďarska. Okrem ústredného programu býva v rámci prehliadky možnosť na neoficiálne, ale aj oficiálne stretnutie – informačné rokovanie jednotlivých súborov.

Očakávaný prínos projektu

Deti deťom: Cieľom akcie je prezentáciou divadelných predstavení predovšetkým inšpirovať ďalších k školskej i mimoškolskej divadelnej činnosti, ukázať účastníkom podujatia opodstatnenosť snaženia v tejto oblasti. Zámerom je takisto upriamiť pozornosť na jazyk predstavení – slovenčinu, a tým zvýšiť záujem o rozšírenie slovnej zásoby zo slovenského jazyka. Čo sa týka pedagógov, prehliadka môže zvýšiť aj ich záujem o tvorivú dramatiku a jej využitie vo vyučovacom procese, resp. o intenzívnejšie zapojenie sa do procesu výučby slovenčiny. Samotná prehliadka je prínosom do kultúrneho života mesta Sarvaš a tunajších Slovákov. Účastníci prehliadky, predovšetkým naše deti, sú obohatené o divadelné zážitky – ide tu o zážitok umelecký, citový i jazykový, dostanú inšpiráciu, motiváciu, aby v tejto činnosti pokračovali, aby sa učili slovenčinu a spoznávali slovenskú literatúru.
Spolu na javisku: Sme tej mienky, že divadelné stretnutia majú neoceniteľný význam tak z hľadiska medzinárodnej kultúrnej výmeny, ako aj pre rôznorodosť ponuky. Je tu priestor pre prezentáciu slovenskej divadelnej kultúry v tom-ktorom štáte, pre posilnenie medziľudských vzťahov predovšetkým na báze umeleckej. A čo je snáď najdôležitejšie, je tu priestor pre posilnenie národnej uvedomelosti a príslušnosti k materskému slovenskému národu. Sme presvedčení o tom, že účasť na prehliadke Spolu na javisku je inšpiráciou k ďalšiemu napredovaniu na ceste k slovenskému divadlu. Za dlhé roky organizovania prehliadky sme boli svedkami nadviazania kontaktov medzi jednotlivým súbormi, ktorého vyústením bolo hosťovanie toho-ktorého divadla u divadelného partnera, "spoznaného" na našej prehliadke. Takisto zo skúseností vieme, že organizovanie prehliadky Spolu na javisku je prínosom ku kultúrnej ponuke v meste Sarvaš, ale v širšom ponímaní aj ku kultúrnemu vyžitiu Slovákov predovšetkým na Dolnej zemi.
Spolu na javisku:
Spolu na javisku: Medzinárodné slovenské divadelné stretnutia majú neoceniteľný význam aj z hľadiska prínosu pre krajanskú komunitu Slovákov, žijúcich v Maďarsku, ale samozrejme aj pre Slovákov v krajinách, odkiaľ prichádzajú súbory. Jednak je tu možnosť na prezentáciu slovenských divadelných hodnôt v Maďarsku, jednak na spoznanie národnostnej divadelnej kultúry iných krajín. Sarvašania majú svoje vlastné divadlo, majú amfiteáter, ale takisto radi privítajú aj slovenské divadelné súbory zo zahraničia, pretože tieto prinášajú nové hodnoty, či už umelecké alebo ľudské.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
6 000 € 3 600 € 15,00 € 30,00 € 0,0360 €

Žiadosť číslo 0554/HU/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):400.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):1600.00; Ubytovanie (BV):1700.00; Strava (BV):1800.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):500.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0554/HU/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com