Festival Divadelný vavrín 2024

 

Miesto realizácie

Kovačica, Srbská republika

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.11.2024 do 10.11.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

1 000

Počet zasiahnutých

3 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Organizácia a realizácia festivalu Festivalu Divadelný vavrín - prehliadky slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby 2024, ktorá má celomenšinový význam, organizuje sa každoročne s cieľom prezentovať a konfrontovať umelecké výsledky dosiahnuté v aktuálnej divadelnej sezóne, je najvýznamnejší festival ochotníckeho divadla Slovákov v Srbsku.

Charakteristika projektu

V poradí 54. Festival Divadelný vavrín ponúka kvalitný umelecký program, ktorý je významný nielen pre Slovákov, ale aj pre iné národy žijúce vo Vojvodine. Prezentuje a konfrontuje prácu ochotníckych divadelných súborov a umelecké výsledky Slovákov vo Vojvodine v danej divadelnej sezóne. Cieľmi tohto celomenšinového podujatia vojvodinských Slovákov je okrem zveľadenia slovenského ochotníckeho vojvodinského divadelníctva, motivovať a povzbudzovať záujem slovenskej verejnosti v Srbsku o divadelné umenie a jedným z cieľov je i nadviazanie spolupráce s hosťujúcimi zahraničnými súbormi, či odborníkmi zo Slovenska. Prostredníctvom Divadelného vavrína je existuje možnosť s spoznávať súčasný stav a úroveň slovenského divadla vo Vojvodine, tiež získať nové teoretické vedomosti, dramaturgické poznatky a praktické zručnosti z oblasti divadla. Organizovať stretnutia, prednášky, semináre, dielne účastníkov festivalu s divadelnými osobnosťami. Nadviazať kontakty s domácimi a zahraničnými inscenátormi a pozorovateľmi. Pozdvihnúť kultúru vojvodinských Slovákov na vyššiu úroveň. Prispieť k profilovaniu profesionálnych slovenských vojvodinských hercov. Zveľadiť spisovnú slovenčinu, pozdvihnúť jazykovú kultúru Slovákov vo Vojvodine. Toho roku v poradí 54. Divadelný vavrín bude výnimočne prebiehať v Kovačici, keďže toto prostredie v roku 2024 zaznamenáva 110. výročie tamojšieho ochotníckeho divadelníctva.
Festival má súťažný charakter a trvá podľa doterajších skúseností asi dva víkendy. Zúčastňujú sa ho súbory zo slovenských prostredí, kde existuje tradícia nacvičovania ochorníckeho divadla z územia Vojvodiny. Vstupné sa doteraz neplatilo, aby to neobmedzovalo účasť divákov...

Očakávaný prínos projektu

Prínos podpory týmto projektom pre žiadateľa je v umožnení kvalitnejších divadelných obsahov, náplne a zabezpečenie lepších organizačných podmienok Festivalu Divadelný vavrín.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
8 419 € 3 000 € 8,42 € 2,81 € 0,0714 €

Žiadosť číslo 0593/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):5009.00; Strava (BV):2050.00; Ocenenia (BV):330.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1000.00; Iné - Bankové poplatky:30.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0593/RS/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2018 - 2024: 16 300 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com