Blízki z ďaleka - 49. Krajanská nedeľa na FSP v Detve

 

Organizátor

Cultura Inferior Terra - CIT

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Detva a Zvolen

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 11.3.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

220

Počet zasiahnutých

6 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia bude použitá na celkovú organizáciu a realizáciu 49. ročníka Krajanskej nedele na FSP v Detve. Pod tým rozumieme koordinovanie účinkujúcich súborov, zhotovenie scenára, dramaturgie a réžie programu, realizáciu výskumov a potrebných video záznamov (aj v zahraničí), metodicko-pedagogickú prípravu súborov, marketing a prezentáciu (zhotovenie plagátu, bulletinu, prezentácia v médiách, na internete a sociálnych sieťach), stravovanie a ubytovanie organizačného tímu počas podujatia, záverečný slávnostný catering, prenájom priestorov, náklady za odborné služby, celkový manažment pobytu krajanov vo Zvolene a v Detve.

Charakteristika projektu

Realizačný tím KN si dal za cieľ zorganizovať toto podujatie tak, aby si krajania mohli čím viac vychutnať samotný festival, jeho hlavné programy a sprievodné podujatia, a čím menej ich zaťažovať nacvičovaním samotného programu.
Chceme to dosiahnuť nasledovnými krokmi:
- Jednoduchou, no kvalitnou a atraktívnou dramaturgiou, ktorá si nevyžaduje extrémnu prácu a vyčerpanosť krajanov, ale najmä prácu realizačného tímu ešte pred samotnou KN
- nevytvárať „tému“ programu KN, ale nechať krajanov aby sa predstavili svojimi najkvalitnejšími hudobno-spevácko-tanečnými číslami
- poskytnúť im odbornú pedagogicko-metodickú pomoc pri prednese už nacvičeného materiálu
- podporiť ich vystúpenie kolektívmi a jednotlivcami zo Slovenska (napr. ak niekto má vo svojom repertoári tance z Horehronia, prizvať si k ich číslu napr. Horehronských chlopov, ktorí ich číslo dotvoria a zároveň im budú tou najlepšou ukážkou a motiváciou do ďalšej práce. Ak niekto hrá na fujare, podporiť ho fujaristami z Podpoľania. Kolektívom z autochtónnych krajín, ktoré majú svoj vlastný špecifický folklór hľadať napr. prepojenie s regiónmi, z ktorých sa ich predkovia sťahovali a pod.)
- predstaviť všetkých umeleckých vedúcich, choreografov, šikovných sólistov, tvorcov..., ktorí roky neúnavne pracujú vo svojich kolektívoch a zväčša zostávajú na podobných programoch nepovšimnutí
- umožniť krajanom byť súčasťou Slávnosti, napr. sledovať jednotlivé večerné programy (zabezpečiť im permanentky a odchod do Detvy)
- zapojiť ich do rôznych dielní v rámci Slávnosti (napr. ľudové staviteľstvo, tradičná kuchyňa, remeslá, školy tanca, spevu atď.), ktoré by im ozvláštnili pobyt na festivale a zároveň by im aj umožnili niečo nové sa naučiť a vyskúšať z tradičnej kultúry Podpoľania)
- umožniť im, aby širokej verejnosti na FSP ukázali svoj vlastný špecifický folklór interaktívnymi podujatiami ako sú Škola dolnozemských tancov a aktivita Oblečte sa do nášho kroja.

Stanovené ciele zaručí navrhnutý tím odborníkov v spolupráci s Programovou radou festivalu, Centrom tradičnej kultúry v Detve a Podpolianskym osvetovým strediskom.

Na Krajanskú nedeľu predstavitelia ÚSŽZ spolu s realizačným tímom vybrali nasledovné súbory:
Folklórny súbor Morena z Londýna, Veľká Británia
SKC Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu, Srbsko
Spevácka skupina zo Zokovho Gaja a z Josipovca, Chorvátsko
FS zo Slovenského Komlóša, Maďarsko
FS Šarvanci z Prahy, Česká republika
FS Salašan z Nadlaku, Rumunsko
FS Kolečko zo Zürichu, Švajčiarsko
SKOS Erdevík z Erdevíka, Srbsko
Ľudová hudba Ondreja Maglovského a SKOS Detvan
Sólisti: Ivan Slávik z Kysáča, Srbsko a Anna Hradsky z Californie, USA

Programom si plánujeme pripomenúť 50. rokov od prvého uvedenia Krajanskej nedele na FSP v Detve a tým aj osobnosti, ktoré stáli pri jej zrode a rozvoji, ako sú Svetozár Švehlák, Jaroslav Ševčík, Ondrej Demo, Stanislav Dúžek a Igor Kovačovič. Tiež plánujeme nahrať niektorých Slovákov vo svete, ktorí účinkovali na prvom ročníku KN a z ich výpovedí urobiť predely medzi jednotlivými vystúpeniami. Na základe ich výpovedí (mnohí z nich v rozhovore a dokrútkach niekoľkokrát spomenuli slová "ďaleko" a "blízki") vznikol názov programu "Blízki z ďaleka".

Očakávaný prínos projektu

Občianske združenie Cultura Inferior Terra (CIT) je združenie, ktoré sa zaoberá problematikou zahraničných Slovákov na Slovensku. Realizovaný projekt prispeje k naplneniu jeho poslania, odbornému rastu jeho členov (zároveň realizátorov KN), šíreniu siete kontaktov so zahraničnými Slovákmi a v neposlednom rade aj k jeho prezentácii v rámci odbornej a širokej verejnosti.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
28 950 € 28 950 € 131,59 € 4,83 € 0,0058 €

Žiadosť číslo 0698/SK/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):1300.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):1500.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):300.00; Platby za odborné služby - iné - Scenár (500), réžia (1200), dramaturgia (500), pedagogicko-metodická príprava (1400 s výjazdami), asistent réžie (400), sprievodcovia (300x2), moderovanie (500), organizačné služby (1500), ekonomicko-účtovnícke služby (500), príprava a realizácia programu pre krajanov (1000), inšpicienti (300x2), hudobná réžia (300), muzikanti (2000), lektori školy dolnozemských tancov (300), predprípravné práce (800) a i.:13000.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):1500.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):500.00; Doprava (BV):1300.00; Ubytovanie (BV):800.00; Strava (BV):6000.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):300.00; Nákup kníh a literatúry (BV):300.00; Nákup materiálov a surovín (BV):300.00; Ocenenia (BV):1000.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):600.00; Iné - remeselné dielne pre účastníkov:250.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0698/SK/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com