Vybudovanie knižnice a kútika pre deti a mládež vo Vojlovici

 

Miesto realizácie

Vojlovica

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.7.2024 do 31.7.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

900

Počet zasiahnutých

42 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia sa použije na náklady spojené na nákup vybavenia knižnice, kníh a motorických pomôcok. Budeme ponúkať kresťanskú literatúru - biblickú, duchovnú, tiež literatúru, ktorá vyjadruje a podporuje životné hodnoty - zdravý životný štýl, prevenciu ochorení, vzťahy, výchovu, osobnostný rast a hľadanie svojej identity a osobnej životnej stratégie. Knižničný fond osloví dospelých i deti mnohými zaujímavými príbehmi. Nákup kancelárskych potrieb pre knižnicu.Nákup nábytku a zariadenia.Iné - bankové poplatky.

Charakteristika projektu

Zmyslom projektu však nie je len fyzická obnova priestorov knižnice, ale predovšetkým otvorenie brán fary ako nového kultúrno-komunitného priestoru. Laboratória pre slobodné myslenie, vieru, tvorivosť, modernú i klasickú kultúru a najmä dialóg," Bude tiež novým mobiliárom pre multifunkčné využitie miestností na vzdelávacie podujatia, semináre, workshopy, koncerty, diskusie či komunitné aktivity. Dnes ľuďom ostáva málo času na čítanie kníh. Bráni im v tom moderný konzumný spôsob života, televízia, internet, počítače a u mládeže ešte snáď aj nedostatok dispozície. Výpožičky budeme realizovať osobne v knižnici, po telefonickom dohovore. Knižničné služby (zápis a výpožičky) sú bezplatné. Záujemcom s
obmedzenou možnosťou pohybu je možné knihy doručiť až domov. V knižnici chceme vytvoriť kútik pre počítač a tlačiareň, ktorý by slúžil všetkým.Hlavne však deťom, ktoré nemajú doma IT a potrebujú si pripraviť práce, alebo nájsť informácie do školy. Internet bude mať zablokované nevhodné stránky aj hry. IT technika sa využije na vzdelávanie ľudí. Budeme posieľať žiadosti všetkým vydavateľom kreťanskej literatúry na Slovensku s prosbou o podporu knižnice a darovanie kníh. ( počítače sme získali z projektu USZZ z minulého roku).ECAV sa venuje v oblasti duchovného, kultúrneho a spolkového života ľudí, ktorých spája myšlienka spoločných kresťanských, slovanských základov duchovného dedičstva svätého Cyrila a Metoda.

Očakávaný prínos projektu

Predmet štandardu knižnice ECAV Vojlovica do projektu: podľa nasledujúcich parametrov (kritérií): je to EU štandart).Umiestnenie knižnice na fare. Priestory knižnice určené pre používateľov aj z okolia. Prevádzkový čas knižnice pre verejnosť.Budovanie knižničného fondu a informačných zdrojov, oslovíme predajcov na Slovensku.Študijné miesta a miesta na oddych, komunitné podujatia. Prístup k internetu a informačným technológiám. Prezentácia knižnice na sociálnych sieťach.Meranie spokojnosti používateľov knižnice.Percento používateľov z počtu obyvateľov.Ďalším prínosom pre obyvateľov Vojlovice, ktorí sa hlásia k slovenskej národnosti bude priestor otvorený aj pre rôzne tématické stretnutia, ktoré budeme pripravovať, ako napríklad: Príprava na prednášku o manželskej morálke. Kamarát pre dnešnú dobu :). Misijný jarmok.Ako žiť? Chráňme deti pred školskou šikanou a iné témy, ktoré rozpracujeme a o ktorých budme informovať všetky Cirkevné zbory v Banáte. Pripravíme večery s knihou, kde budeme rozprávať o práve prečítaných titulov kníh.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 800 € 500 € 3,11 € 0,07 € 0,0119 €

Žiadosť číslo 0752/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Nákup kníh a literatúry (BV):319.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):200.00; Nákup nábytku a zariadenia (BV):2258.00; Iné - Bankové poplatky:23.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0752/RS/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Viera a náboženstvo

Srbsko Skvalitnenie podmienok života Slovákov v SEAVC Padina. - od 1.7.2024 do 31.10.2024

Srbsko Práca Heraldickej komisie - od 1.8.2024 do 1.12.2024

Srbsko Zamyslenie nad Božím Slovom - od 1.6.2024 do 1.12.2024

Srbsko Padinské Zvony - od 1.6.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com