Padinské Zvony

 

Miesto realizácie

Padina, Srbsko

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.6.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Informácie

Počet účastníkov

700

Počet zasiahnutých

100 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia sa použije na prípravu a tlač časopisov slovenského evanielického a.v. zboru v Padine v počte 52 strán a v náklade 700 kusov za jedno číslo časopisu. Žiadame o vydanie dvoch čísiel 97/2024 a 98/2024. Platby za odborné služby - predtlačová príprava a tlač časopisu v počte 52 strán a v náklade 700 kusov -
2 214eur. Grafické úpravy - 204 eur.
Za odborné služby - redakčné úpravy a jazyková úprava 1strana/3 eurx104 strán - 312eur
Časopis "Padinské zvony" má formát B5, 52 strán, plnofarebnú prednú a zadnú stranu 4/4
Vnútorné listy čiernobiele 80g pap preložené a väzba zošitá dvoma sponkami.

Charakteristika projektu

Cieľom projektu je skvalitniť, rozšíriť, podporiť vydávanie časopisu Padinské Zvony aj podporou z ÚSŽZ.Do budúcnosti chceme sa v budúcom roku pokúsiť o vydávanie elektronického časopisu.Chceme sa prispôsobiť ku kvalite informačných nástrojov vo svete. Rozšíriť časopis do celého sveta.K hlavným prednostiam patrí rýchlosť vydávania, širšia informovanosť. Ostaneme však verní klasickému vydávaniu hlavne pre naších starších obyvateľov, ktorí nevedia pracovať s počítačom a radi si prečítajú časopis pri kávičke a nechávajú si články na pamiatku.Do elektronického vydávania časopisu v budúcom roku chceme zapojiť deti a mládež. Predsa sú vyspelejší v IT, vyplníme voľnočasové aktivty a neformálne vzdelávania na slovenskom jazyku. Máme aj veľa naších obyvateĺov žijúcichv zahraničí - Nemecko, Austrália, Česko, Francúzsko.V posledné roky odišlo okolo 1000 obyvateľov na Slovensko za prácou. Elektronickou podobou vydania časopisu budú mať možnosť sledovať život vo svojej dedine a budú informovaní o aktivitách.

Projekt je na podporu vydávania časopisu "Padinské Zvony", ktorý sa v tomto roku vydáva už po 29 raz.
Podpora je určená na vydávanie a distribúciu tlačenej neperiodickej publikácie, ktorá vychádza v tlačenej podobe v priemere dvakrát v roku za posledných dvadsať osem rokov. Časopis obsahuje najmä texty reportáže, rozhovory, pre deti, nládež aj dospelých. Informuje o významných podujatiach v Cirkvi a v dedine. Podpora je určená aj na vzdelávanie pre deti a mládež, pri ktorých sa zásadne prihliada i na ilustračné stvárnenie listov v časopise. Obyvateila tak majú prehľad o významných výročiach, uskutočnených podujatiach, návštevách Slovákov v Padine a opačne kedy boli na návšteve v domovskej krajine Padinčanov. Časopis si zachoval počas svojho 28 ročného vydávania vysokú kvalitu.

Projektom chceme rozšíriť informovanie v časopise o USŽZ, jeho činnosti, aktivitách. Radi by sme v koncoročnom čísle nechali priestor pre rozhovor s novou pani predsedníčkou, veľvyslankyňou Dagmar Repčekovou.A J.E. Michalovi Pavúkovi splnomocnenému veĺvyslancovi SR v Belehrade.

Očakávaný prínos projektu

Od projektu očakávame, že článkami v časopise chceme poukázať akú dôležitú úlohu mala Cirkev pri príchode na Dolnú zem, táto dôležitosť jej ostala do dnes.Vštepovať deťom a mládeži morálku,etické cítenie,úctu k starším. Dejiny spisovnej slovenčiny nepochybne tvoria nezastupiteľnú súčasť kultúrnych a spoločenských – ba často aj politických – dejín slovenského národa. Slovenský spisovný jazyk ako kodifikovaná a celospoločensky platná i záväzná existenčná forma národného jazyka plní aj úlohu vonkajšieho znaku, ktorý umožňuje identifikovať slovenský národ, je jedným z jeho základných atribútov. Hlavným prínosom projektu je zabezpečenie finančných prostriedkov pre vydanie 2 čísiel v tomto roku. Finančné prostriedky, ktoré vyčleňujeme na vydanie časopisu by sme presmerovali na vybudovanie komunitného centra na fare, na rekonštrukciu a rozšírenie priestorov. Projekt je prínosom pre všetkých obyvateľov v Padine pre 4774 osôb.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 730 € 0 € 3,90 € 0,03 € -

Žiadosť číslo 0766/RS/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):2418.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):312.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Viera a náboženstvo

Srbsko Skvalitnenie podmienok života Slovákov v SEAVC Padina. - od 1.7.2024 do 31.10.2024

Srbsko Práca Heraldickej komisie - od 1.8.2024 do 1.12.2024

Srbsko Zamyslenie nad Božím Slovom - od 1.6.2024 do 1.12.2024

Srbsko Padinské Zvony - od 1.6.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com