Portréty Slovenskej a Českej Británie - Multižánrový umelecký projekt naprieč generáciami

 

Miesto realizácie

Londýn a okolie

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 24.5.2024 do 30.11.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

60

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Financovanie nákladov spojených s tvorbou a realizáciou našeho umeleckého projektu, najmä v jeho produkčnej a prezentačnej fáze, je kľúčové. Projekt zahŕňa tvorbu divadelnej inscenácie, výstavy fotografických portrétov a dokumentárneho filmu. Dotáciu od USZZ chceme využiť predovšetkým na náklady spojené s platbami za odborné služby pre hlavných tvorcov počas prípravných fáz projektu, ako sú režisérka, kurátorka/manažérka a filmári. Ďalej plánujeme pokryť náklady na dopravu a stravu pre režisérku, ktorá je pozvaná na spoluprácu zo Slovenska, ako aj pre ďalších tvorcov a hercov. Taktiež potrebujeme financie na prenájom ozvučovacej a svetelnej techniky a na zakúpenie rekvizít, kostýmov a ďalších materiálov nevyhnutných pre úspešnú realizáciu projektu.

Charakteristika projektu

Slovenské divadlo v Londýne (Slovak Theatre London) sa vo svojom novom projekte navráti k téme migrácie Slovákov a Čechov. Tentokrát sa však zameria na migračné vlny naprieč generáciami. Inšpiráciou projektu je nová kniha spisovateľky Zuzany Slobodovej „Ulice Londýna sú dláždené zlatom“, ktorá od roku 1968 žije v Londýne. Kniha zachytáva portréty piatich významných osobností a poviedky, ktoré zobrazujú svet českých a slovenských emigrantov vo Veľkej Británii - od blúdenia po úspech. Divadelná inscenácia poukáže na to, ako rôzne rozhodnutia ovplyvňujú osudy migrantov. Hlavným cieľom celkového projektu však je ukázať, že v Británii máme mnoho úspešných Slovákov a Čechov z rôznych generácií a máme byť na čo hrdí. Navyše sa ukazuje, že najmä tí ktorí nezanevrú na svoju národnú identitu a vlasť sa napokon stanú najúspešnejšími. Chceme týchto ľudí zviditeľniť v zahraničí, ale aj doma. Chceme tiež skúmať tému národnej identity v modernom kontexte v krajine, kde sa stretávajú rôzne kultúry. Vo svojej hlavnej podstate bude projekt odkazom minulosti, prítomnosti a budúcnosti „slovenskej a českej Británie“. Projekt budeniekoľko-formátový s využitím viacerých umeleckých prevedení: divadelná inscenácia, výstava, dokument a v budúcnosti aj kniha. Bude mať produkčnú/prípravnú fázu, prezentačnú fázu a post-produkčnú fázu.
1. Inscenácia bude zachytávať vybrané príbehy z knihy s pridaním vlastných príbehov tvorcov a hercov. Tvorba bude niesť tradičné charakteristiky STL – autorská „devised“ kolaboratívna tvorba s vlastnou hudbou, piesňami, pohybom a kostýmami.
2. Výstava bude tvorená sériou profesionálnych portrétov renomovaného slovenského fotografa z Oxfordu Róberta Viglaského a zachytí aj tie príbehy, ktoré sa nezmestia do inscenácie. Bude rozdelená do štyroch kategórií:
A. Priekopníci - historický odkaz, tí ktorí v sebe nesú kus histórie, tí ktorí prichádzali v časoch, kedy nemali na výber.
B. Vizionári – tí, ktorí mali najviac možností a prišli za príležitosťami, tak trocha aj oportunisti.
C. Odvážni - tí čo sa vrátili do rodnej zeme, mali odvahu priniesť skúsenosti naspäť.
D. Potomkovia - najmladšia diaspóra, tí, ktorí sa ešte len rozhodnú pre svoju cestu, ale sú odkazom budúcnosti. Budú vedieť materský jazyk? Budú poznať odkiaľ pochádzajú ich rodičia/ starí rodičia?
3. Dokumentárny film zachytí proces fotenia portrétov a rozhovory s participantmi projektu, taktiež otvorenie výstavy, samotnú výstavu a pod. Film bude prezentovať projekt aj po jeho skončení.
4. Kniha portrétov zaznamená portréty z výstavy a prípadne i fotografie ďalších ľudí a ich príbehov na jednom mieste. Bude tvorená až v poslednej fáze v rokoch 2025-26, ako odkaz a posolstvo tohoto projektu, ktoré bude zaznamenané navždy.

Projekt tiež plánuje semináre a workshopy s účastníkmi, vrátane tvorivých a edukačných dielní pre deti, s cieľom mať viacero výstupov v budúcnosti. Podobný projekt v takomto rozsahu a formáte ešte nebol v Británii realizovaný. Po úspešnom dokončení sa projekt plánuje uviesť na turné do iných krajín, ako je štandardom pre Slovak Theatre London.

Očakávaný prínos projektu

Slovenské divadlo v Londýne je nezávislá umelecká organizácia a jediná platforma svojho druhu, ktorá vytvára slovenským umelcom žijúcim v UK príležitosti tvoriť vlastné profesionálne projekty na medzinárodnej scéne. Tvoríme autorské inscenácie na aktuálne témy, prepájame dianie na Slovensku a Británii. Neustále nás oslovujú umelci, ktorí chcú tvoriť a hľadajú príležitosti na tak konkurenčnom trhu ako je Londýn a Veľká Británia. V STL veríme v to, že na príležitosti netreba čakať, ale si ich vytvárať, a robíme všetko pre to, aby naša organizácia prekvitala, do čoho investujeme náš voľný čas a aj vlastné zdroje. Najväčší prínosom tohoto projektu preto bude väčšie zviditeľnenie sa, čo pomôže povedomiu o našej organizácii, otvorí nové príležitosti na medzinárodnú spoluprácu a pomôže získať viac zdrojov na rozvoj našej činnosti.

Naším cieľom v súčasnosti nie je iba hrať pre krajanov v zahraničí, ale aj sa dostávať do povedomia britskému a medzinárodnému publiku, a to umeleckou kvalitou našej práce a našou účasťou na rôznych festivaloch. Tým sa dostávame do povedomia nielen vďaka nášmu talentu, ale reprezentujeme aj Slovensko ako také a každým rokom sa nám to darí vo väčšej miere. Predstavenia máme pripravené v slovenčine aj v angličtine, dokonca používame aj titulky, vďaka čomu má aj zahraničné publikum jedinečnú možnosť vypočuť si slovenčinu - a máme na tento štýl predstavení skvelé ohlasy.

Vystupujeme v prenajatých priestoroch v Londýne aj v iných britských mestách a pravidelne v rámci turné navštevujeme Brusel, Prahu, Dublin a niekoľko slovenských miest. Minulý rok sme vystupovali na prestížnom svetovom festivale Edinburgh Fringe a Camden Fringe. Organizácií ako sme my je veľmi málo, a preto nás oslovujú aj českí, poľskí, chorvátski, ukrajinskí a iní umelci hlavne slovanského pôvodu a my vidíme priestor pre spoluprácu.

Pre STL bude toto piata autorská inscenácia a zároveň najväčší projekt, aký sme kedy pripravovali. Predstavenie je kolektívnou tvorbou celého tímu. Všetci zapojení umelci majú umelecké vzdelanie a venujú sa svojej profesii profesionálne alebo polo-profesionálne. Bude to ďalší krok k tomu, aby sme sa viac etablovali nie len ako krajanská organizácia, ale aj ako profesionálna umelecká organizácia na britskej scéne. Týmto projektom ukážeme našu jedinečnosť ako národa a krajiny a náš talent medzinárodným divákom a účastníkom podujatia. Budúci rok plánujeme turné s inscenáciou, výstavou aj dokumentom. Dokument zároveň chceme predstaviť na filmových festivaloch po svete. Toto bude prínosné ako pre tvorcov a priamych účastníkov na projekte, tak aj pre celú diaspóru v Británii a zároveň pre Slovensko ako krajinu. Pomôžeme budovať povedomie a brand našej krajiny založený na ľuďoch, ako najväčšom kapitále, a posilníme tak obraz Slovenska vo svete ako kultúrne bohatej, inovatívnej a dynamickej krajiny. Vďaka čomu otvoríme príležitosti pre našich členov na zintenzívnenie medzinárodnej kultúrno-umeleckej spolupráce.

Navyše na projekte už pracujú aj českí umelci, čím posilňujeme naše dobré vzťahy. Medzi našimi filmármi je Slovenka, ktorá vyrastala v Španielsku a teraz žije v Británii; skontaktovala nás, lebo chcela byť bližšie k slovenskej kultúre a jazyku, pretože patria tiež k jej identite. Ďalším filmárom je Brit českého pôvodu, ktorý sa zaujíma o svoj pôvod. Medzi našimi stážistkami je Slovenka študujúca vo Švédsku, ktorá nám pomáha na diaľku, a tiež Nemka filipínskeho pôvodu, ktorá sa o nás dozvedela vďaka prednáške na stretnutí umelcov zo strednej a východnej Európy v Londýne organizovanej Central and Eastern European Creatives Network, ktorej sme členom. Režisérkou hry bude Zuzana Strnátová, ktorá pôsobí v Bratislave, kde vedie svoje divadlo Veteš. Projekt bude teda spoluprácou medzi organizáciami na Slovensku aj v Británii. Do projektov samozrejme zapájame aj umelcov na Slovensku a udržujeme tak kontakt so Slovenskom.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
40 765 € 0 € 679,42 € 8,15 € -

Žiadosť číslo 0832/GB/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nepodporený pre nedostatok finančných prostriedkov

Požadované položky: Platby za odborné služby - vypracovanie a nácvik novej choreografie/umeleckého programu, hudobných úprav a hudobného prednesu a pod. (BV):21750.00; Platby za odborné služby - scenár a réžia divadelného diela, spracovanie hudobnej nahrávky a pod. (BV):4050.00; Platby za odborné služby - iné - Dokument: rezia a zvuk: natacacie dni 10 dni, 6 dni intervia, 4 dni tocenie broll a editing, 240 eur den x 10, Editing: 150 eur x 10 dni, Scenár: 150eur den x 10, Graficke sluzby: "Cena práce za hodinu práce grafického dizajnéra = 30 eur
Celkový čas práce: 29 hodín

tvorba plagátu (6 hodin )
tvorba propagačných letákov (4 hodiny)
tvorba vizuálnej identity hry (font, farebná schéma, ilustrácia…) (6 hodin)
tvorba digitálnej grafiky (bannery, newsletteru…) (4 hodiny)
tvorba vizuálov pre príspevky na sociálne siete (3 hodiny)
tvorba dizajnu pre program hry (3 hodiny)
tvorba dizajnu pre reklamné predmety (odznaky, tašky, šálky…) (3 hodiny)
", Výstava: asistent fotografa - 150 eur na deň x 6 dní, Inscenácia: tehcnik 80 za event x 3 predstavenia (prmiéra + 2 reprízy):7170.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio a video techniky (BV):2600.00; Doprava pre účasť školiteľa/metodika na projekte (BV):650.00; Strava pre účasť školiteľa/metodika na projekte (BV):300.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):3000.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):940.00; Iné - licencie potrebné na tvrobu digitálneho obsahu pre propagačné účely, Canva Teams 24 eur mesacne x 7, Adobe Creative Suite: 19,50 eur mesacne x 7, https://www.canva.com/for-teams/, https://www.adobe.com/sk/:304.50

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com