Dohoda o spolupráci medzi ÚSŽZ a Univerzitou Mateja Bela zabezpečí kontinuitu vzdelávacích kurzov a pobytov pre krajanské deti

 

Miesto realizácie

Banská Bystrica

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

18.6.2024

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Dňa 18. júna 2024 bola na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici podpísaná Dohoda o spolupráci medzi Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Univerzitou Mateja Bela. Posilnením spolupráce s Univerzitou Mateja Bela bude zabezpečená kontinuita organizácie vzdelávacích kurzov a pobytov pre žiakov, študentov a pedagogických pracovníkov žijúcich v zahraničí.

Spolupráca bude zameraná bude predovšetkým na podporu a zabezpečenie podmienok na zachovanie a rozvoj vzdelávania v slovenskom jazyku v rámci vzdelávania realizovaného Univerzitou Mateja Bela, ale aj na podporu UMB pri posudzovaní a vypracovaní odborných materiálov a podkladov z oblasti problematiky Slovákov žijúcich v zahraničí a zdieľanie dostupných databáz s problematikou Slovákov žijúcich v zahraničí. Predsedníčka úradu Dagmar Repčeková a rektor UMB v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský sa spoločne zhodli na potrebe zvýšenia povedomia o slovenských menšinách v zahraničí u slovenského obyvateľstva, najmä u žiakov a študentov na Slovensku, čo bude aj jedným z dôležitých cieľov spolupráce oboch strán v najbližšom období.


Znenie zmluvy v Centrálnom registri zmlúv


Suma finančných prostriedkov podľa tohto článku Dohody bude poskytnutá na základe dohodnutého a schváleného rozsahu Aktivít na príslušný rozpočtový rok, pričom finančné prostriedky nepresiahnu celkovú sumu 150.000,-EUR (slovom: jednostopäťdesiat tisíc EUR). Návrh Aktivít a sumu finančných prostriedkov na zabezpečenie Aktivít schvaľuje predseda ÚSŽZ. Finančné prostriedky budú poskytnuté vždy do 15 pracovných dní od schválenia predsedom ÚSŽZ.

 

Viac informácií:

https://www.uszz.sk/dohoda-o-spolupraci-medzi-uszz-a-univerzitou-mateja-bela-zabezpeci-kontinuitu-vzdelavacich-kurzov-a-pobytov-pre-krajanske-deti/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Veda a vzdelávanie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com