Cesty a aspekty zajtrajška

 

Organizátor

Slovenský inštitút v Paríži

Francúzsko Francúzsko (10 000 krajanov)

Miesto realizácie

280 Boulevard Michelet, 13008 Marseille

Francúzsko Francúzsko (10 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 29.8.2024 do 2.11.2024

Oblasť

Kultúra

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Výstava unikátnych projektov združenia VAL

Aj tento rok chystáme do Marseille veľký vystavaný projekt. Do galérie Kolektiv 318 situovanej v priestoroch Corbusierovej Unité d'habitation, ktorá je pre svoj význam zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO, prinášame výnimočnú výstavu zameranú na vizionárske projekty perspektívnej architektúry združenia VAL.

V kurátorskej koncepcii renomovaného kurátora PhDr. Ivana Jančára PhD. už čoskoro predstavíme diela Alexa Mlynárčika, Ladislava Kupkoviča a Viery Meckovej. Výstava bude nielen oslavou geniality a predstavivosti členov združenia VAL, ktoré sa sformulovalo v roku 1968, ale aj pripomenutím, že umenie a veda môžu ísť ruka v ruke pri tvorbe lepšej budúcnosti pre všetkých.

Pre zaujímavosť, prvá výstava VAL sa konala v Paríži v roku 1977 v galérii Lara Vincy. Pripravovaná výstava v Marseille mala svoju premiéru v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave 12. marca 2024.

Vernisáž výstavy v Marseille sa uskutoční 29. augusta. Pre verejnosť bude otvorená do 2. novembra 2024.

Alex Mlynárčik (nar. 1934) patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej výtvarnej scény. Je hlavným protagonistom združenia VAL, pričom k jeho umeleckým snom patrí práve utopická architektúra. Radí sa medzi jedných z mála slovenských výtvarníkov, ktorým sa podarilo zasiahnuť aj do vývoja západoeurópskeho výtvarného umenia. Časťou svojho života je Parížan, kde prežil kus svojho umeleckého života.

 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Francúzsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com