Kniha: Slovenský Katolícky Sokol v Severnej Amerike 1905 – 1945

 

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.7.2024 do 31.7.2024

Oblasť

Kultúra

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Slovenský Katolícky Sokol v Severnej Amerike bol jednou z najvýznamnejších krajanských organizácií Slovákov za oceánom. Od svojho vzniku v roku 1905 bol prísne katolíckou organizáciou postavenou na konfesionálonom základe, čo do značnej miery obmedzovalo jeho existenciu, rast a hlavne vplyv. Za štyridsať rokov sledovaného obdobia sa z malého 43 členného spolku s hodnotou piatich dolárov v malom mestečku v New Jersey stal celoamerický poisťovací spolok s 44 000 členmi a aktívami viac ako štyri milióny dolárov.

Pre Slovenský Katolícky Sokol nebola situácia na Slovensku prvotnou oblasťou záujmu. S prekvapením som zistil, že o politickú, sociálnu, či kultúrnu situáciu v starom kraji sa zaujímali väčšinou len jednotlivci. V priebehu Prvej svetovej vojny a v dvadsiatych rokoch to bol hlavný redaktor „Katolíckeho Sokola” Gustáv Košík, či hlavný veliteľ Jozef Maťašovský. V kľúčových veciach nechávali členovia Sokola rozhodnutia na Slovenskú Ligu v Amerike. Súviselo to pravdepodobne s typom členstva Sokola. Išlo väčšinou o trvale usadených Slovákov v novej vlasti, ktorých už „starý kraj” nieže nezaujímal, len už dianie v ňom nebolo pre ich životy prioritou. V tejto súvislosti si musíme uvedomiť, že Slovenský Katolícky Sokol bol vlastne poisťovacou spoločnosťou, ktorej hlavnou náplňou bol poisťovací biznis, čo do značnej miery ohraničovalo ich pozornosť. Tak sa v Sokole často stávalo, že nadšení jednotlivci nedostávali v „krajových” otázkach dostatočnú spätnú väzbu. Na moje prekvapenie sa to ukázalo už pri verbovaní dobrovoľníkov do československých légií v roku 1917, kedy hlavný veliteľ Jozef Maťašovský netajil sklamanie z vlažného postoja členov spolku k tejto otázke. Moje tvrdenia potvrdzujú aj ďalšie udalosti – slabý záujem o účasť v delegáciách na Slovensko či relatívne slabá podpora zbierok pre Slovensko a jeho obyvateľov. Táto situácia súvisela aj s roztrúsením Slovákov katolíckeho vierovyznania do niekoľkých spolkov v Amerike. Ponuka bola skutočne široká. Okrem Slovenského Katolíckeho Sokola bola veľmi aktívnou Prvá Slovenská Katolícka Jednota, či Prvá Ženská Katolícka Jednota, alebo Spolok Slovenských Katolíkov.

O to viac organizácia pomáhala doma. Od dvadsiatych rokov sa stávala kvôli výhodnému systému poistenia skutočne atraktívnou pre nových členov. Dokonca ani v období veľkej hospodárskej krízy na prelome 20tych a 30tych rokov 20. storočia nestratila kredit a z krízy vyšla viac menej bez veľkých strát. Práve v týchto kritických obdobiach bol Slovenský Katolícky Sokol veľmi aktívny v podpore najrôznejších charitatívnych a filantropických podporách a zbierkach. Podporil množstvo kostolov, slovenských škôl, kláštorov, dievčenských škôl, ale aj jednotlivcov pri rôznych životných príležitostiach a tragédiách. Takto Slovenský katolícky Sokol investoval do svojho členstva a na šírenie „slovenskosti” v Severnej Amerike milióny dolárov.

V čom bol Sokol skutočne výnimočný a vynikal aj medzi slovenskými organizáciami bola lojalita voči novej vlasti. Slovenský Katolícky Sokol obetoval stovky svojich členov v prvej či druhej svetovej vojne. V období obidvoch vojenských konfliktov pomáhal americkej vláde zakúpením vojnových pôžičiek v hodnote miliónov dolárov, zakúpil vojnové sanitky, ambulantné lietadlo, prispieval Americkému červenému krížu.

Slovenský Katolícky Sokol bola telovýchovnou jednotou. V jednotlivých župách, sboroch či vencoch zohrávala telovýchova a šport značnú časť ich činnosti. Po celé sledované obdobie však mali hlavní cvičitelia problém s členstvom v nedôslednosti, nezáujme a nekvalite cvičenia. Napriek tomu to bola práve telovýchova, ktorá robila Slovenský Katolícky Sokol iným a priťahovala mladých do radov organizácie.

Bol to práve Sokol, ktorý dlho držal slovenský jazyk a slovenskú kultúru v Amerike na úrovni. Takmer v každom sbore sa hralo slovenské divadlo, čítala sa slovenská literatúra, navštevoval sa slovenský kostol. Sbory boli strediskom zábavy všetkého druhu – slovenské bazáry, svadby, pikniky, výlety. Za tým všetkým bol Slovenský Katolícky Sokol.

Čo však takisto charakterizovalo Slovenský Katolícky Sokol bol antisemitizmus. Ani za morom neboli schopní slovenskí katolíci prekonať svoju nenávisť voči židovskému etniku. Bolo to šialenstvo, ktoré malo nedozierne následky v podobe tisícok ľudských životov.

Pri písaní monografie ma veľmi často vyrušovali vzájomné osobné spory vo vnútri organizácie. Tie vyplývali z „demokratických” prvkov vo vnútri Sokola – hlavne z potreby volieb Hlavného úradu na jednotlivých sletoch. Ani Slovenský Katolícky Sokol sa teda nevyhol volebným kortešačkám, osočovaniu protikandidátov, trestným oznámeniam a podvodom. Napriek tomu bol Slovenský Katolícky Sokol pre slovenskú komunitu v Severnej Amerike veľkým prínosom a organizáciou, v ktorej dali dušu generácie našich vysťahovalcov.

 

Viac informácií:

http://www.martinjavor.sk/wp-content/uploads/2024/06/2023-JAVOR-Slovensky-Sokol-v-Severnej-Amerike-www.pdf


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com