Ako zlepšiť situáciu okolo medveďa hnedého na Slovensku

 

Organizátor

Pražská kaviareň z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.7.2024 do 31.7.2024

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Pražská kaviareň sa snaží pomáhať Slovensku s ochranou ľudí a ich majetku tak, aby nebolo nutné usmrcovať zbytočne veľa medveďov hnedých. Zbierame informácie zo Štátnej ochrany prírody, spracuvávame ich, aby slúžili ako podklad pre analýzy odborníkmi. Pozrieť si môžete mapu Slovenska, kde a za akých okolností bol medveď hnedý usmrtený od roku 2021.

Aktivity Kaviarne:

Medveď Gašpar:

Gašpar je jeden z najväčších medveďov na Poľane. V čase svojej najlepšej kondície mal údajne viac ako 350kg. Niektorí miestni znalci zveri a fotografi tvrdili, že mal až 370kg. Je to naozaj unikátny medveď, jeden z najväčších, aký kedy na Slovensku bol. Mal aj predchodcu, Miša. Toho zastrelili pytliaci pri Brusne. Dominantné samce nie len regulujú populáciu zabíjaním mladých samcov, ktoré sú tie najproblematickejšie a najľahšie a učia na ľudskú potravu, ale obvykle sú to ťažkí flegmatici vo vzťahu k človeku. Držia sa v hlbokých lesoch, húštinách a človek ich zahliadne maximálne v čase ruje, kedy vychádzajú za samicami.

Gašpar stále ešte žije.

Fotogaléria


Medveď Omar:

Ďalším dominantným samcom bol aj Omar. Mohli ste od neho stáť pár metrov a absolútne vás neriešil. Nebol plachý, bol si vedomý svojej veľkosti a sily, ale nebol ani problémový. Bol veľkou atrakciou pre fotografov na Poľane, ale vidieť ho chcelo veľa ľudí. Absolútne pohodový medveď.

Omar bol zastrelený.

Fotogaléria


Úmrtia (úhyn, odstrel...) medveďa hnedého na Slovensku v rokoch 2021 - 2024:

Po kliknutí na jednotlivú ikonku sa zobrazia podrobnejšie údaje aj s odkazom na detailný dokument popisujúci okolnosti úmrtia jedinca získané od Štátnej ochrany prírody SR. Záznamy o usmrtení/úhyne jedincov medveďa hnedého za rok 2020 nie sú archivované.

Užitočné odkazy:

Články v novinách:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com