Drahí krajania, pomôžte zachrániť jediný pamätník na území Slovenska so štatistikou obetí 21. augusta 1968

 

Organizátor

NEZARADENÉ

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 23.7.2024 do 31.8.2024

Oblasť

Informácie

 
 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Pre nezáujem štátu hrozí poškodenie jediného pamätníka na Slovensku s uvedením štatistiky obetí okupácie 21. augusta 1968! Žiaľ ani po vyše 34 rokoch od rozpadu komunistického režimu Slovensku stále nemáme centrálny pamätník obetiam okupácie 21. augusta 1968. Aj to svedčí o vzťahu spoločnosti s nostalgiou za bývalým totalitným režimom k tejto tragickej historickej udalosti, kedy po prepadnutí Československa vlastnými spojencami desaťtisíce našich občanov odišlo do zahraničia.

Po vyhlásení zbierky na záchranu v súčasnosti stále jediného pamätníka s uvedením počtu obetí na území celého Československa sa namiesto podpory zo strany verejnosti stretávame s odsudzovaním našej snahy a schvaľovaním vpádu armád Varšavského paktu s označovaním, že invázia zachránila Československo pred privatizáciu štátneho majetku a návratom kapitalizmu. Dôkazom nezáujmu verejnosti o augustové udalosti je výsledok verejnej zbierky donio.sk/zachranme-pamatnik, kde sa v rámci Slovenska vyzbieralo len 351 eur.

Malá pamätná tabuľka v Bratislave s troma menami obetí a jednou vetou, ktorá mladej generácii už veľa nehovorí, nie je dôstojným miestom na uctenie si obetí okupácie a tragických udalostí, ktorých následky nesieme dodnes.

Skromný pamätník v Poprade, odhalený 21. augusta 2002, plní úlohu centrálneho pamätníka s popisom historickej udalosti a uvedením štatistiky obetí v rámci celého Československa a návštevníkom Popradu pod Tatrami pripomína tragické augustové udalosti.

Múr na ktorom boli na námestí sv. Egídia v Poprade v roku 2002 inštalované dve žulové dosky praská a rozpadáva sa. Je len otázkou času kedy spadne celá jeho predná časť, čo možno očakávať v zimnom období. Hrozí, že jediný dôstojný pamätník venovaný obetiam okupácie na Slovensku v dôsledku nevyhovujúceho stavu nosného môže byť zničený.

Všetky žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov na opravu pamätníka podané Ministerstvu vnútra, Ministerstvu obrany, Ministerstvu kultúry a bývalej Prezidentke Zuzane Čaputovej boli zamietnuté, ako potvrdzujeme na našej webovej stránke http://www.szcpv.org/22/zbierka.html. Prístup ministerstva vnútra sa nezmenil ako po nástupe nového ministra vnútra po voľbách v roku 2023.

Našej združenie je nástupníckou organizáciou K 231 a Združenia bývalých politických väzňov založených na jar v roku 1968 v čase snahy Alexandra Dubčeka o reformu komunistického režimu. Po okupácii 21. augusta 1968 vtedajšie ministerstvo vnútra označilo tieto združenia za nástroj západných tajných služieb na rozbitie komunizmu a ich činnosť zakázalo čo potvrdzuje Správa ministerstva vnútra ČSSR o bezpečnostnej situácii z apríla 1968 s označením "Prísne tajné" str. č. 3. http://www.szcpv.org/21/21august.html.

Pre naše kritické postoje k smerovaniu Slovenska po 17. novembri 1989, by Ministerstvo vnútra SR činnosť nášho združenia najradšej zakázalo, tak ako po okupácii 21. augusta 1968 vtedajšie ministerstvo vnútra ČSSR. Keďže Slovenská republika sa navonok prezentuje ako krajina, ktorá sa vysporiadala s bývalým komunistickým režimom a ním spáchanými zločinmi, preto našu činnosť obmedzujú likvidačnou a diskriminačnou dotáciou 20-násobne nižšou, než aká je poskytovaná združeniam podľa zákona č. zákona č. 526/2010 Z.z. Dokonca nám zakázali použiť prostriedky z tejto dotácie, ktoré sotva stačia na chod združenia, na opravu havarijného stavu pamätníka. Preto nie je v možnostiach nášho združenia riešiť havarijný stav pamätníka. Bližšie informácie o podaní žaloby proti Ministerstvu vnútra sú uverejnené na našej webovej stránke http://www.szcpv.org/21/zaloba.html. Je pri tom úplne jedno či je vo vláde pravica alebo ľavica, prístup k nášmu združeniu ku ktorému sa správajú ako k ideologickému nepriateľovi sa nemení.

Keďže údaje o počte obetí uvedené na pamätníku boli čerpané z dostupných zdrojov v roku 2002, pri oprave nosného múru by sme chceli tieto údaje aktualizovať s počtom obetí uvádzaných v súčasnosti.

Predpokladané náklady na sanáciu nosného múru a reštauráciu pamätníka s aktualizáciou údajov predstavujú cca 3 000 eur.

Obraciame sa preto na každého komu nie je ľahostajný osud tohto pamätníka s prosbou o poskytnutie finančného daru na jeho záchranu. Meno každého darcu, ktorý s tým vysloví súhlas, bude uverejnené aj s poďakovaním na samostatnej tabuľke na pamätníku a na našej webovej stránke http://www.szcpv.org/22/zbierka.html.

Bankový účet združenia:
Fio Banka, a.s., pobočka zahraničnej banky. Svetové združenie bývalých politických väzňov
č. účtu v Slovenskej republike v EUR : 2400889071/8330,
IBAN: SK3983300000002400889071
SWIFT/BIC: FIOZSKBAXXX

Veríme, že sa vďaka Vašej pomoci podarí zachrániť pamätník v Poprade pod Tatrami.

S úctou

Svetové združenie bývalých politických väzňov

V Poprade dňa 23. 7. 2024


PDF príloha


 

Viac informácií:

http://www.szcpv.org/22/zbierka.html


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com