Diskusia pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania

 

Miesto realizácie

Štrasburg

Francúzsko Francúzsko (10 000 krajanov)

Dátum realizácie

13.9.2024

Oblasť

Vzdelávanie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Stála misia Slovenskej republiky v spolupráci s Observatory on History Teaching in Europe zorganizovala dňa 13. septembra 2024 v Štrasburgu diskusiu pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania. Diskutujúcimi zo Slovenska boli historik Martin Posch z Historický ústav SAV a Mária Harmoňošová z Národný inštitút vzdelávania a mládeže. Ďalšími účastníkmi diskusie boli Paul Lenormand, francúzsky historik a Alain Lamassoure, predseda Observatory on History Teaching in Europe. Podujatie moderovala Birte Wassenberg, profesorka medzinárodných vzťahov, Sciences Po Strasbourg.

Podujatie otvorila stála predstaviteľka Slovenskej republiky pri Rade Európy Oksana Tomová: „Hodnoty ako spravodlivosť, sloboda a demokracia, za ktoré bojovali hrdinovia Slovenského národného povstania, sa ťažko získavajú, ale veľmi ľahko strácajú. Odkaz tejto historickej udalosti hovorí o statočnosti a odvahe nielen slovenského národa, ale aj ďalších 30 bojujúcich národov, ktoré vzdorovali totalite a vyjadrili jasný odpor voči fašizmu.“

Diskutujúci objasnili hlavné charakteristiky slovenského povstania proti nacistickému Nemecku v porovnaní s inými povstaniami v Európe, jeho význam pre Slovensko. Zodpovedali na otázky, prečo je dôležité, aby sa ostatné európske krajiny učili o histórii svojich susedov a akú úlohu môže zohrávať Observatórium pri presadzovaní týchto multiperspektívnych prístupov k histórii.

Slovenská republika plní úlohu pozorovateľa v Observatory on History Teaching in Europe od 1. marca 2024. Potenciálne plné členstvo v tomto orgáne umožní Slovensku prístup k metodológii zberu dát, k sieti výskumníkov a ku komparatívnemu prehľadu o stave vyučovania dejepisu, k inovatívnym a funkčným riešeniam a prístupom. Najväčšiu pridanú hodnotu vidíme v možnosti prepojenia kvalitných informácií o vyučovaní s tvorcami politík a hlavne s didaktikmi v akadémii.

 

Viac informácií:

https://www.facebook.com/share/p/vU4kQ7DoAkr2t88W/


Viac informácií tu


 
Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Francúzsko z oblasti Vládna organizácia


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com