IMPROVÍZIA

 

Organizátor

Slovenské divadlo Vertigo

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Miesto realizácie

Budapešť

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.4.2018 do 31.5.2018

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

24

Počet zasiahnutých

100

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Zorganizovanie - podľa možnosti - piatich tvorivých celodenných dielní pre deti a mládež v budapeštianskej slovenskej škole so zameraním na rozvoj vyjadrovania sa v slovenčine formou divadelnej techniky improvizácie, v rámci ktorej sa uplatňuje aj verbálna literárna tvorivá technika storytellingu. Výstupom bude súťaž v improvizácii pod názvom Improvízia, v ktorej budú súťažiť účastníci dielní, aby si overili nadobudnuté zručnosti.

Improvizácia ako divadelná forma tvorby rozvíja schopnosti neverbálnej a verbálnej komunikácie v slovenskom jazyku u detí školského veku, podporuje flexibilitu vo vyjadrovaní, promptnosť vhodných reakcií, stavia na zmysluplnosti a logickej postupnosti vo vyjadrovaní. Projekt výraznou mierou rozvinie rečové schopnosti a štylistiku v slovenskom jazyku u školákov. V záverečnej fáze dielní deti uvedú niekoľkominútové improvizované scénky na témy slovenskí spisovatelia, slovenskí historickí hrdinovia, krásy slovenskej prírody. Projekt tak predpokladá aj oboznámenie sa s témami, na ktoré sa potom bude improvizovať. Deti si rozvinú znalosti zo slovenských reálií a dielne zapadnú do vyučovacích harmonogramov.

Náš projekt cieľavedome rozvinie improvizačné schopnosti študentov slovenského gymnázia a žiakov slovenskej základnej školy v Budapešti. Z nášho pohľadu kvalitu divadelného vyjadrenia treba zvyšovať, lebo divadelný jazyk je jeden z najefektívnejších spôsobov ako rozvinúť slovenskú reč. Slovenskej mládeži chceme priblížiť nové divadelné formy a postaviť ich do pozície priamych aktérov na scéne.

Lektorka, ktorá bude viesť improvizáciu - herečka, režisérka a scenáristka Monika Necpálová zo Slovenska - bude pracovať s tromi skupinami detí a mládeže. V každej skupine bude 6 až 8 žiakov, ktorí si počas niekoľkých hodín vyskúšajú základy improvizácie. Škola by mala vytvoriť predpoklady, aby sa dielne mohli zúčastniť striedavo žiaci z rôznych ročníkov. Dielňa bude prebiehať v školskej triede.

Hlavnou náplňou projektu je vštepiť mladým žiakom a študentom schopnosť improvizácie, a to predovšetkým verbálnej improvizácie v slovenskom jazyku a odovzdať im poznatky zo slovenských reálií. Na záver všetkých dielní pripravíme súťaž v improvizácii pre publikom. Účastníci budú rozdelení do niekoľkých malých skupín. Výstupom budú krátke scénky, ktoré vzniknú ako produkt divadelnej improvizácie na témy zo slovenských reálií. Každá skupinka uvedie pred publikom jednu z tém: krásy slovenskej prírody, historické slovenské osobnosti, literárne slovenské dielo.

Očakávaný prínos projektu

Účastníci vo veku od 10 do 19 rokov nadobudnú zručnosti plynulo a flexibilne verbálne reagovať na témy týkajúce sa slovenských reálií. Zlepší sa ich vyjadrovanie v slovenčine, štylistika, literárna kreativita a verejný prejav. Tento projekt sa usiluje podchytiť, motivovať k tvorbe a zveľaďovať slovenské cítenie i slovenskú reč u tejto vekovej kategórie.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
1 200 € 300 € 50,00 € 12,00 € 0,0030 €

Žiadosť číslo 0746/HU/2018 (R): Podporená

Požadované položky: Honorár lektorky, cestovné náklady

Schválené položky: platby za odborné služby

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0746/HU/2018

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2011 - 2019: 300 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com