70. výročie príchodu Slovákov z Bulharska

 

Organizátor

Spolok Slovákov z Bulharska

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Bratislava

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

31.5.2019

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

50

Počet zasiahnutých

150

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Slováci odchádzali na Dolnú zem v niekoľkých etapách. Až v rokoch 1884 odchádzali do Bulharska. Nestratili svoju identitu, zachovali si materinský jazyk, vieru a túžbu vrátiť sa domov. Na výzvu Matice slovenskej – Mať volá – sa v roku 1949/1950 vrátilo až 95 % Slovákov z Bulharska do Československa.
V roku 2019 si pripomenieme 70. rokov od príchodu Slovákov z Bulharska. V nadväznosti na predošlé odborné semináre – odborný seminár v Galante 1997; odborný seminár v roku 1994 zorganizovaný Spolkom Slovákov z Bulharska; odborný seminár pripravený spolkami dolnozemských Slovákov v roku 2007; v roku 2008 virtuálny odborný seminár k 60. výročiu reemigrácie a repatriácie Slovákov – je potrebné zachytiť nielen zložitú problematiku reemigrácie, ale i spomienky krajanov ako posolstvo pre mladú generáciu.
Konferencia bude obsahovať odborné prednášky rozdelené do štyroch blokov s diskusiou, v každom vystúpia dvaja prednášatelia. Výstupom bude zborník.

Očakávaný prínos projektu

Spolok Slovákov z Bulharska zachováva kultúrne dedičstvo života Slovákov na Dolnej zemi, poznatky ale aj spomienky ľudí, ktorí na Dolnej zemi žili, pre ďalšie generácie. Konferencia k 70. výročiu príchodu Slovákov z Bulharska bude dôležitým medzigeneračným míľnikom k príchodu Slovákov do Československa počas reemigrácie v roku 1949/1950,a teda aj pripomenutie si našej identity, a v neposlednom rade prehĺbenie spolupráce v nadväznosti na pôsobenie a aktivity krajanských spolkov – Spolku Slovákov z Juhoslávie, Rumunska a Maďarska, Matice slovenskej, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí i Svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí.
Publikačný výstup vo forme zborníka zhrnie dôležité vedecké poznatky, ako aj poznatky krajanov vo forme spomienok z roviny emocionálnej, ktoré je potrebné zachytiť pre ďalšiu diskusiu k tejto zložitej problematike.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 440 € 1 000 € 88,80 € 29,60 € 0,0002 €

Žiadosť číslo 0504/SK/2019 (R): Podporená

Požadované položky: platby za odborné služby (moderovanie, réžia), tlač (zborník - grafická úprava vnútra, návrh obálky, jazyková redakcia, polygrafické náklady), grafické úpravy (pozvánky, programu, propagačné materiály, menovky), prenájom priestorov, kancelárske potreby (obálky, papier na pozvánky a program, papier do tlačiarne, obaly na menovky), ocenenia (diplomy), doprava, ubytovanie, strava

Schválené položky: platby za odborné služby (moderovanie, réžia), tlač (zborník - grafická úprava vnútra, návrh obálky, jazyková redakcia, polygrafické náklady), grafické úpravy (pozvánky, programu, propagačné materiály, menovky), prenájom priestorov, kancelárske potreby (obálky, papier na pozvánky a program, papier do tlačiarne, obaly na menovky), ocenenia (diplomy), doprava, ubytovanie, strava

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0504/SK/2019

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com