Slovenská mozaika s hudobným skladateľom Mirom Tóthom

 

Organizátor

BONA FIDE, z.s.

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

Online

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

20.5.2024

Oblasť

Informácie

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Skladateľ, zvukový dizajnér a saxofonista Miroslav Tóth kompozičné začiatky absolvoval u Ilju Zeljenku a magisterské štúdium v skladbe ukončil na VŠMU v Bratislave u Vladimíra Godára. Doktorandské štúdium na HAMU v Prahe. Je aj absolvent hudobnej vedy na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 2020 je zamestnaný ako zvukový dizajnér v Českom rozhlase v Prahe.

Miro Tóth založil a hráva v kapelách Drť, Dystopic Requiem Quartet, Srnka, Predskokan Otrok a mnohých ďalších. Je držiteľom štyroch víťazných ocenení Radio_Head Awards v sekcii experimentálna hudba. S filmami OUT, Služobníci alebo FREM sa zúčastnil filmových festivalov v Cannes a Berlinale.

Skladba Kruh alebo špirála a výber z albumu zo živého koncertu vo Frýdku-Místku 17. 11. 2023 bola ocenená a jej tvorcovia skladateľ Miro Tóth, autor textu Fedor Gál a skupina Drť sú laureáti Ceny Dominika Tatarku za rok 2023. Cena Dominika Tatarku sa udeľuje od roku 1994 a udeľuje sa za výnimočné dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a občianskym postojom nadväzuje na duchovný odkaz spisovateľa Dominika Tatarku.

 

Viac informácií:

https://bonafideos.cz/content/slovensk%C3%A1-mozaika-so-skladate%C4%BEom-miroslavom-t%C3%B3thom-0


Viac informácií tu


Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com