28.Celoštátny folklórny festival Slovákov v Maďarsku

 

Organizátor

Zväz Slovákov v Maďarsku

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Miesto realizácie

Banka

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

28.7.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

3 000

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Príprava a zorganizovanie jediného Celoštátneho folklórneho festivalu Slovákov v Maďarsku v Bánku a ním súvisiace organizačné záležitosti.

Charakteristika projektu

Jediný festival svojho druhu v Maďarsku umožňuje, ako prejav uznania najlepším folklórnym súborom vystupovať v tematickom programe v Bánku. Tohtoročné programové bloky budú Spievankovo, Keď Janíčok rukovať mau..., Jubilanti a Prišli hostia noví. Vlani napriek nepriaznivému počasiu, kvôli čomu sa nemohla uskutočniť javisková skúška, podarilo sa festival usporiadať na výbornú: programy mali vynikajúcu úroveň aj pozitívny divácky ohlas. Najväčším pozitívom bolo vystúpenie malých slovenských speváckych talentov z celého Maďarska a zo Srbska. Aj v roku 2024 budeme pokračovať v programovom bloku Spievankovo. Detský blok bude režírovať Ruženka Egyedová Baráneková spolu s Annou Komjáthiovou. V programe Keď Janíčok rukovať mau... oživíme starodávne tradície, keď mladí chlapci rukovali na vojnu. Režisérmi programu budú Zsolt Szilágy a Csaba Aszódi. Odborný poradca Juraj Matiaš. V programe budú vystupovať slovenské národnostné folklórne súbory z celého Maďarska, ktoré majú choreografie na spomenutú tému. V programe Prišli hostia nový, ktorý je zároveň záverom Medzinárodného novohradského folklórneho festivalu, budú účinkovať popredné folklórne súbory zo Slovenska a Európy (Holandsko, Cyprus, India a Česká republika). Plánovaný program 28. Celoštátneho folklórneho festivalu je 16:00- Spievankovo (40 účastníkov), 17:00 Keď Janíčok rukovať mau... (10 folk. skupín a súborov, sólistov- 250 účinkujúcich), 19:00 Prišli hostia noví (5 folk. súborov- 250 účinkujúcich). Galaprogram sa uskutoční v úzkej spolupráci s Novohradským osvetovým strediskom v Lučenci. Medzinárodný novohradský folklórny festival je od roku 2023 zaradený do prestíznej kategórií CIOFF. Celoštátny folklórny festival Slovákov v Maďarsku je mimoriadne populárny a navštevuje ho viac tisíc divákov. Javiskové programy dopĺňajú sprievodné podujatia: fotovýstava v Galérii na plote, ktorá tentoraz bude mať tému Portréty, osobnosti v oblasti zachovávanie slovenských ľudových tradícií, spevu a tanca. Zo širokej palety programov nebude chýbať ani ochutnávka slovenských gastronomických špecialít.

Očakávaný prínos projektu

Organizovaním jediného celoštátneho folklórneho festivalu sa posilňuje meno Zväzu Slovákov v Maďarsku. Je jedinou občianskou organizáciou, ktorá širokej verejnosti (slovenskej i maďarskej) ponúka podujatie, festival takéhoto veľkolepého formátu.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
19 600 € 4 000 € 6,53 € 3,92 € 0,0400 €

Žiadosť číslo 0068/HU/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):500.00; Platby za odborné služby - iné - Honoráre pre sprevádzajúce ľudové hudby a vystupujúce folklórne súbory, pre odbornú pomoc moderátorov.:5000.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):2500.00; Doprava (BV):4000.00; Strava (BV):5000.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):500.00; Ocenenia (BV):1000.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):500.00; Iné - Výroba programového letáku, visačiek.:600.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0068/HU/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com