Čabiansky kalendár 2025 (ročenka)

 

Organizátor

Čabianska organizácia Slovákov

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Miesto realizácie

Békéscsaba (Békešská Čaba)

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 15.4.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Informácie

Počet účastníkov

2 500

Počet zasiahnutých

1 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Vydanie viacstoročné dejiny zažijúcej s obsahom a jazykom jedinečného Čabianskeho kalendára – ktorý hovorí rečou krajanskej pospolitej komunity, podá informácie s kultúrno-spoločenským významom, obsahuje žánrovú pestrosť a striedanie literárneho slovenského jazyka a nárečových výrazov, otvorí možnosť vyjadrenia sa a posilní aj identitu našej krajanskej spoločnosti.

Charakteristika projektu

Prvé čílo ročenky vyšlo v roku 1920 vo vydaní evanjelickej cirkvi. Obsahom boli najmä potrebné informácie k životavedeniu a držaniu sa cirkevným morálnym zásadám a v menšom počte uviedol niektoré zaujímavosti z iných krajín resp. sveta. Jeho vydanie kvôli búrlivým spoločenským dianiam sa prerušilo , ale po 40 rokov slovenská komunita si brala odvahu na znovuvydanie.

Jeho obsah sa trošku premenil, prispôsobujúc sa zmenenému spoločenskému životu a záujmu krajanov. Praktické veci sa znížili a postupne nabrali silu témy dejín, aktualít, spätostí a zaujímavostí.

Po spoločnej práci organizácie a mesta, v roku 2016 na žiadosť dotyčného úradu každý musel sa vyjadriť ohľadom svojich práv. Konec koncom aj cirkev aj mesto zriekol svojich práv týkajúci sa Čabianskeho kalendára a jedinou nositeľkou práv ročenky sa stala Čabianska organizácia Slovákov (ČOS).

Od znovuvydania sa zmenil nielen obsah ročenky, ale aj rozsah sa rozšíril- čo poukázal na odvahu slovenskej komunity zachovať si jedinú, neodbornú v slovenčine napísanú publikáciu, ktorá otvorí priestor vyjadrenia sa širšej vŕstvy ako v začiatočných obdobiach.

Nebolo to inak ani na poli prispievateľov, kruh príspevkárov čabianskej ročenky sa rozšírilo a nabral širšiu paletu krajanskej komunity. Naprv len Čabänov a osoby z materskej krajiny, k čomu potom po rozvetvených možností spolupráci a rozvoju techniky k prispievateľom sa pridali aj krajania zo zahraničia.

Vo výzore dodnes sú zachované tie bývalé najpríznačnejšie črty kalendára: titulná strana, kalendárna časť s rôznymi informáciami a zapisovacím miestom pre osobných záznamov.

Vyjde vo formáte A5 , čo bolo príznačné na každé svoje čísla. Dnes (kvôli financiám) vyjde v obsahu menším počtom obrázok a vo farebnosti prevláda čierno-bielosť. Od znovuvydania počet výtlačkov bolo 500kusov, kým finančné prostriedky sa neznížili a ceny tlačenia sa nezvýšili , čo zaspúsobilo, že v podledných rokoch počet výtlačkov klesol na 400ks.

Dosiah na osoby:
Okrem realizovaných výtlačkov (plán 500ks) , keďže je aj v online forme uverejnený na webove-j a facebookovej stránke Čabianskej organizácie Slovákov, je dostupné pre širokú verejnosť - statistika r. 2023 stránok:bolo web 7.300 facebook 58.428. Ťažko podať presnú, kokrétnu sumarizáciu. Ku kruhu sa pridajú aj v budúcnosti žiaci resp. odborníci, resp. bežní záujemcovia o svoju milosť , ako aj poslucháči slovanských a slovenských oddelení univerzít, ktoré vyjadrili záujem o našu ročenku. Ťažko podať presnú, kokrétnu sumarizáciu.


Pracovné zázemie:
- priestor k vykonaniu práci t.j. miesto na sadnutie
- technika redakcie : počítač, tlačiarňa a scanner organizácie s potrebnými kancelárskymi materiálmi napr. 4 papier
Humánne zázemie:
- zodpovedný vydavateľ 1 osoba, šéfredaktorka 1 osoba, jazyková lektorka 1 osoba
- odborný pracovník v tlačiarni v pravidelnom kontakte s vydavateľským témom 1 osoba
- Priemerný počet prispievateľov za rok 7 osôb

Očakávaný prínos projektu

- používanie a optimalizovanie jazykovej znalosti literárneho a nárečového jazyka taktiež, buď s prispením, buď iba čítaním v slovenčine

- zainteresovanie krajanskej komunity k vyjadreniu svojich myšlienok, informácií o ich aktivitách a s tým držať v aktivite pri krajanských dianiach, ako aj zvečnenie ich postoju a vyjadrenie svojej identity

- upútanie pozornosti na našu organizáciu a komunitu (cez vyhľadávanie záujemcov pre informáciu vydavateľa)

- dokumentácia súčasnosti a minulosti Slovákov prínosom ktorej je archivácia do budúcna

- slúži ako zdroj pre skúmania mladšejgenerácie ako aj každým záujemcom dejín Slovákov

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 138 € 2 000 € 1,66 € 4,14 € 0,0200 €

Žiadosť číslo 0078/HU/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):3938.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):200.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0078/HU/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko z oblasti Občianska angažovanosť


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com