Folklórny súbor Púčik v roku 2024

 

Organizátor

Folklorní spolek PÚČIK

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Miesto realizácie

ČR, SR, Brno, Jihomoravský kraj,

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 3.1.2024 do 18.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

70

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Aktivity folklorného súboru Púčik v roku 2024, odborné služby, kratkodobý prenájom, prenájom ozvučovacej techniky, doprava, ubytovanie, stava

Charakteristika projektu

Folklórny spolok Púčik je spolkom, ktorý sa hlási k slovenskej národnostnej menšine žijúcej v Českej republike a podobne ako iné menšinové spolky usporadúva rôzne aktivity najmä pri uchovávaní a rozvíjaní slovenských ľudových tradícii. Hlavným poslaním spolku je kultúrna a umelecká činnosť na úseku národopisu, folklóru a ľudovej hudby a tanca najmä z oblasti slovenského folklóru, v kontextu s vývojom české a slovenské kultúry od dôb národného obrodenia cez obdobie spoločného štátu až doteraz, v nadväznosti na spoločenské, národnostne, občianske, teritoriálne, kultúrne a sociálne-psychologické tradície a súvislosti spolunažívania obidvoch jazykovo blízkych národov.
Folklórny spolok Púčik zameriava činnosť od svojho vzniku, tj. od roku 1991, na zaujímavé využitie voľného času mladej populácie najmä udržovanie a uchovávanie ľudových tradícii a zvykov zo všetkých regiónov Slovenska. Pri tvorbe a prezentácii tradičnej ľudovej kultúry chceme rozvíjať dobrou a vzájomne prospešnú spoluprácu s orgánmi štátnej správy, kultúrnymi organizáciami, ale i s ďalšími organizáciami pôsobiacimi na území mesta Brna Juhomoravského kraja.
a) Nácviky tancov: Nácvik ľudových tancov, zvykov, obyčajov spoločne s nácvikom piesní s hudobným sprievodom z rôznych regiónov Slovenska. Zameriavať sa na oživovanie tanečných hier a tancov, ktoré ešte neboli zapracovane do javiskovej podoby.
b) Nácviky muziky: Nácvik samostatných hudobných čísel, spevu, tanečných piesni a hudobného sprievodu k tanečným číslam. Rozvíjať harmonické cítenie melódie, podchytenie a zdokonaľovanie inštrumentálneho prejavu muzikantov.
c) Vyhľadávanie: Vyhľadávať staré, zabudnuté tanečne, spevácke a hudobne materiály, kvalitnými odborníkmi tieto materiály choreograficky spracovať a zabezpečiť ich archivovanie pro ďalšie generácie nových folkloristov.
d) Vystúpenia: Zúčastňovať sa prehliadok a festivalov v Brne a okolí, ale i v iných mestách, prípadne v zahraničí medzi krajanmi. Usporadúvať vystúpenia a koncerty pro deti brnenských škôl a v blízkom okolí. Pozornosť venovať a rozdávať radosť aj divákom zo škôl vyžadujúcich zvláštnu starostlivosť, invalidným spoluobčanom, obyvateľom v domovoch dôchodcov a v detských domovoch.
e) Sústredenia súboru: V priebehu roku zorganizovať 3x víkendové sústredenia a 2x usporiadať niekoľkodňové sústredenie v prírode zo zameraním na nácvik nových tancov.

Očakávaný prínos projektu

Prínos projektu vidíme rozvoji pozitívneho vzťahu (hlavne mladých ľudí) k tradičnej ľudovej kultúre svojho národa, v podnecovaní tvorivých schopnosti tanečníkov, muzikantov a spevákov žijúcich a pôsobiacich v ČR. Prínos taktiež vidíme vo vytváraní priestoru pre rozvoj spolupráce a výmenou skúseností medzi folklórnymi súbormi z rôznych krajín, kde žijú Slováci. Významný prínos vidíme aj v prehlbovaní vzájomných kontaktov medzi folklórnym hnutím na Slovensku a folklórnym hnutím v Českej republike, aj v oboznamovaní širokej diváckej verejnosti s tvorbou súboru. V neposlednom rade vo vytváraní platformy k nadväzovaniu medzinárodných kontaktov so súbormi v zahraničí, ktoré rozvíjajú a spracovávajú slovenské ľudové umenie.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
12 000 € 4 000 € 171,43 € 2,40 € 0,0114 €

Žiadosť číslo 0213/CZ/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):500.00; Platby za odborné služby - iné - lektor tanca, uprava hudby, lektor spevu:1500.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):1100.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):1900.00; Doprava (BV):3200.00; Ubytovanie (BV):1800.00; Strava (BV):2000.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0213/CZ/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com