Časopis Dolnozemský Slovák

 

Miesto realizácie

Nadlak, Rumunsko

Rumunsko Rumunsko (25 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 15.2.2024 do 28.12.2024

Oblasť

Médiá

Počet účastníkov

4 000

Počet zasiahnutých

15 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Časopis Dolnozemský Slovák (ISSN 1454-5489) je spoločným časopisom Slovákov v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Vychádza viac ako stvrťstoročie, v r. 2024 už 29. rok. V knižnici Dolnozemského Slováka (súčasť projektu) každoročne vychádzajú 4 knižné tituly (1 pre každú komunitu a 1 spoločný) a doteraz to bol jeden spoločný projekt.
Prostriedky budú použité na prípravu do tlače a tlač časopisu a s tým spojené platby za odborné služby.

Charakteristika projektu

Spoločný časopis Slovákov v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku Dolnozemský Slovák (ISSN 1454-5489) sa v roku 2024 dožíva 29 rokov od znovuzaloženia. Jeho prvoradým cieľom je oboznamovanie čitateľov o spoločnej minulosti tejto vetvy slovenského národa, ale aj hľadanie súvislostí medzi jednotlivými oblastiami slovenskej Dolnej zeme, oboznamovanie slovenskej verejnosti s osobitosťami vývoja slovenských enkláv z týchto troch štátov v minulosti a súčasnosti, ako aj zdôrazňovanie ich prínosu k rozvoju slovenskej kultúry a civilizácie ako celku. Dôležitou zložkou je aj prezentácia súčasného diania v slovenských komunitách na Dolnej zemi prostredníctvom informácií o spoločných dolnozemských podujatiach, ale aj o dôležitých momentoch v živoje tej-ktorej slovenskej dolnozemskej skupiny. Redakčná rada tiež podporuje na stránkach časopisu tvorivé schopnosti našich krajanov a prezentuje významné osobnosti, ktoré pôsobia na Dolnej zemi alebo ktorých korene siahajú na Dolnú zem.
Ďalším cieľom je prezentovať niektoré knihy, ktoré boli publikované našimi autormi, ako aj také, ktoré hovoria o dolnozemskej problematike v tom najširšom zmysle slova, čím dokresľujú naše pretrvávanie v týchto končinách.
Aj v tomto ročníku budú uverejňované aj príspevky venované jubileám významných osobností slovenskej Dolnej zeme. Časopis bude ilustrovaný aj v r. 2024 fotografiami z významných dolnozemských podujatí a ukážkami z výtvarnej tvorby našich dolnozemských výtvarníkov, čo považujeme za estetický prínos ku kvalite časopisu. Dávame však priestor na prezentáciu aj výtvarným umelcom zo Slovenska, čím prispievame k prezentácii SR v zahraničí.
Časopis vydávame v náklade 1000 výtlačkov.
Doteraz bývalo súčasťou tohto komplexného projektu aj vydávanie knižných príloh v Knižnici Dolnozemského Slováka. Nakoľko však vydávanie knižných publikácií bolo zaradené do iného podprogramu, museli sme tento projekt rozdeliť na dve časti.

Očakávaný prínos projektu

KVSIK ako koordinátor tohto spoločného projektu môže pokračovať v jeho realizácii a takto poskytovať dolnozemským Slovákom, ale nielen im periodikum, ktoré je odborno-prezentačné, a teda poskytuje aj priestor na uverejnenie odbornejších príspevkov a kratších štúdií z pera renomovaných a uznávaných autorov v tejto oblasti, a to tak z domovských krajín, ako aj zo Slovenska.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
9 400 € 4 000 € 2,35 € 0,63 € 0,1600 €

Žiadosť číslo 0472/RO/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):2240.00; Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):7160.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0472/RO/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 52 300 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Rumunsko z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com