Tradičné kultúrno-spoločenské podujatia na Radoši

 

Organizátor

Matica slovenska Radoš

Chorvátsko Chorvátsko (3 688 krajanov)

Miesto realizácie

Radoš, Ilok, Chorvátsko

Chorvátsko Chorvátsko (3 688 krajanov)

Dátum realizácie

od 24.5.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

100

Počet zasiahnutých

200

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Realizácia dvoch kultúrno-spoločenských podujatí, ktoré tradične organizuje Matica Slovenská na Radoši. Jedným z nich je Štefanská zábava, ktorá bude uskutočnená na Štefana, dňa 26.12.2024 a druhým je podujatie Váľanie májového dreva, ktoré usporiadame koncom mája alebo začiatkom júna 2024.

Charakteristika projektu

Cieľom Matice slovenskej na Radoši je podpora a posilnenie národnej a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v Chorvátsku. Matica slovenská Radoš bola založená 29. apríla v roku 2000. Predchodcom Matice bol tradičný slovenský kultúrno-osvetový spolok Hviezdoslav, ktorý je dnes súčasťou Matice. Matica nadviazala na aktivity tohto spolku, ktorý vznikol v roku 1946, kedy bol vybudovaný aj Slovenský kultúrny dom. Dôležitý je fakt, že v slovenskom kultúrnom dome bolo v roku 1949 odohrané prvé divadelné predstavenie. Hranie divadelných hier, považujeme za tradičnú súčasť podujatí, ktoré sa konajú v rámci Matice slovenskej na Radoši bez prestávky už vyše 70 rokov. V minulosti divadelníci spravidla uvádzali aspoň jedno divadelné predstavenie v slovenskom jazyku do roka a to zväčša v zimnom období, kedy nebolo prác v poli, ľudia mali viac času a potrebu stretávať sa, tvoriť, zabávať sa a tak sa tento termín ustálil a dodnes sa zachovala tradícia usporiadania Štefanskej zábavy, ktorej obsahom je tradične premiéra divadelného predstavenia ochotníkov - členov divadelnej pobočky, následne hudobný alebo hudobno-tanečný program, kde sa predstavia za sprievodu ľudovej hudby aj speváci a speváčky z našich radov a v pokračovaní sa koná za sprievodu hudobnej kapely zábava, s ponukou tradičných jedál ako sú "pampúche" na slano so soľou alebo s lekvárom, ktoré pripravia naše šikovné členky. Štefanskú zábavu plánujeme uskutočniť 26.12. 2024, na Štefana, kde okrem domáceho publika pozveme aj zahraničných hosti.
Druhým podujatím je Váľanie májového dreva, je to tiež tradičné podujatie, ktoré spravidla organizujeme na prelome mája a júna. Toto bohato navštívené podujatie má tiež dlhú tradíciu na Radoši a teší sa každoročne mnohým návštevníkom všetkých vekoch kategórií. Korene má v tradičnej kultúre ako vieme stavanie májov je rozšírené na celom Slovensku ale aj medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí, ktorí si túto tradíciu priniesli so sebou do nových domovov. Stavanie májov v minulosti patrilo do okruhu obyčajov v mesiacoch máj – júl, keď bola zeleň hlavným obradovým a magickým prostriedkom. Táto tradícia bola známa už v antike, kedy staroveké národy pred svoje príbytky a hospodárske budovy kládli zelené stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. V minulosti sa máje stavali slobodným dievčatám pred domy a ojedinele aj mládencom. Dodnes sa stavá jeden obecný máj. Rovnako táto tradícia pretrvala aj u nás a váľanie mája (májového dreva) sa stalo tradičnou aktivitou našej organizácie. Je to kultúrno-spoločenské podujatie, kde sa príslušníci slovenskej menšiny majú možnosť stretnú a zabaviť sa. Podujatie spočíva v zvalení mája chlapmi, za podpory, kriku predovšetkým detí, ktoré si následne zo zvaleného mája pozbierajú farebné stuhy. Potom pokračuje kultúrno-umelecký program v slovenskom jazyku, kde sa každoročne predstaví ženská spevácka skupina, ako aj deti recitáciami, spevom. V rámci programu sa predstavia aj zahraniční hostia so svojím programom. Podujatie nakoniec vrcholí ľudovou zábavou za sprievodu ľudovej hudby, s ponukou tradičných jedál a dobrého guláša, ktorý navaria členovia matice. Toto podujatie každoročne sústreďuje veľký počet členov a návštevníkov podujatia všeobecne, dokonca aj zahraničných hostí. Podujatie plánujeme zorganizovať koncom mája, alebo začiatkom júna bežného roka.

Očakávaný prínos projektu

Tým, že sa tieto tradičné podujatia Štefanská zábava a Váľanie májového dreva konajú s slovenskom jazyku, teda divadelné predstavenie je v slovenčine, hovorené slovo v rámci kultúrno-umeleckých programov je v slovenskom jazyku, piesne sú spievané v sprievode slovenskej ľudovej hudby, tradičné jedlá sú robené podľa tradičných receptúr starých materí, toto všetko má za cieľ zvýšiť úroveň slovenského jazyka u príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny u všetkých vekových kategórií na Radoši, v Iloku, ako aj zachovať kultúrne hodnoty im vlastné. Žiaľ na Radoši sme sa dostali do nemilej situácie, kedy pre malý počet žiakov bola zatvorená základná škola a o to je dôležitejšie fungovanie tohto matičného združenia, keďže je v súčasnosti jediným kultúrnym a vzdelávacím stánkom v tomto prostredí.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 000 € 1 000 € 40,00 € 20,00 € 0,2711 €

Žiadosť číslo 0579/HR/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):200.00; Platby za odborné služby - iné - honorár pre režiséra, zvukára a
svetlára, nacvičovateľa speváckej
zložky a pre členov 2 hudobných skupín:2000.00; Strava (BV):600.00; Nákup materiálov a surovín (BV):500.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):200.00; Iné - Koordinácia a administratívne práce, vyúčtovanie, poštovné a pod.:500.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0579/HR/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2023 - 2024: 2 500 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Chorvátsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com