Folklorizmus Slovákov v Iloku a na Radoši 1925 - 2025 - pracovný názov

 

Organizátor

Matica slovenska Radoš

Chorvátsko Chorvátsko (3 688 krajanov)

Miesto realizácie

Radoš, Ilok, Chorvátsko

Chorvátsko Chorvátsko (3 688 krajanov)

Dátum realizácie

od 25.3.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

1 000

Počet zasiahnutých

2 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Prípravu rukopisu, ktorého výsledkom v ďalšej fáze bude knižná publikácia obsahujúca poctivo dôkladne skúmaný a spracovaný materiál k storočnici existencie organizovanej spolkovej činnosti, začiatkov folklorizmu v Iloku a na Radoši, v Chorvátsku, ako dôležitého fenoménu vyskytujúceho a pretrvávajúceho 100 rokov v rôznych formách, formáciách prispieva značne k ochrane a prezentácii kultúrneho dedičstva tunajších Slovákov.

Charakteristika projektu

Myšlienka o projekte vznikla behom písania monografie Slovenské divadlo v Iloku 1914 - 2008 trojice autorov: Ružica Černi, Vlatko Miksad a Ratko Sudecký, a skúmaním bohatého archívu Slovenského kultúrno-osvetového spolku Ľudovíta Štúra v Iloku (najmä obdobia po pravej svetovej vojne). Nasledovali dlhodobé terénne výskumy a štúdium písaných a fotografických dokumentov múzeí vo Vukovare a Iloku, ďalej archívu časopisu Jednota v Daruvare, archívu novín Národná jednota z Báčskeho Petrovca z rokov 1920-1941, archívu Slovenskej evanjelickej cirkvi v Starej Pazove a mnohých iných pramenných materiálov a dobových dokumentov, po čom sme sa rozhodli, žeby bolo zaujímavé a hodnotné genézu folkorizmu vyskytujúcich sa javov a reliktov vychádzajúcich z tradičnej kultúry na tomto území sceliť a dať na jedno miesto. Zámerom projektu je v čo najväčšej miere zozbierať materiál o danej téme, ktorá zahŕňa vznik kultúrnych spolkov (ako je Združenie stredoškolákov a Pobočka Spolku československých akademikov 26. júna 1925) a ich činnosti v chorvátskej oblasti Sriemu na čo sa v prvom rade zameriavame a následne popísať ich vývin a rôzne formy, ktorými prešli a hlavne ich význam, ktorý prispieva k zachovaniu tradícií svojich predkov vo folklórnych skupinách. Rovnako tieto spolky majú a mali význam pri zachovaní slovenského jazyka a celkovo slovenského národného povedomia, na základe čoho sme stále Slovákmi žijúcimi na tomto priestranstve.

Očakávaný prínos projektu

Komplexne spracovaná monografia o spolkoch, ale aj o osobnostiach, ktoré pôsobili v Iloku a na Radoši (kultúrni a cirkevní dejatelia), zanechali hodnotné písané svedectvá, podstatné pre poznanie a formovanie aj spolkovej činnosti, a mali vplyv na vývin folklorizmu, ktorým sa aj dnes naše hudobné a tanečné skupiny prezentujú na najrôznejších podujatiach ako doma, tak aj v zahraničí a tým pádom uchovávajú túto najviac manifestovanú súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva a na ten spôsob dotvárajú obraz kultúrneho dedičstva Slovákov v Chorvátsku. Veríme, že touto knihou splníme svoj podiel v zachovaní faktov kolektívnej pamäti Slovákov na tomto území.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 000 € 0 € 4,00 € 2,00 € -

Žiadosť číslo 0616/HR/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):700.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):1000.00; Platby za odborné služby - iné - honoráre pre autorov a prispievateľov (5) pripravovanej publikácie:1650.00; Doprava (BV):500.00; Poštovné a kuriérske služby (BV):150.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Chorvátsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com