Kvarteto (+2)

 

Miesto realizácie

Praha, Brno

Česká republika Česká republika (350 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.1.2021 do 31.12.2021

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

800

Počet zasiahnutých

1 500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Obsahom projektu je i v roku 2020 usporiadanie komponovaných literárno-hudobných večerov v Divadle Viola a SD v Prahe (plus na slovakistike v Brne) k výročiam slovenskej literatúry s eminentným vzťahom k ČR. V rámci tradičnej koncepcie každý štvrťrok jedno výročie predstavíme tento rok exkluzívne výročia (prvý raz samé 100- a 150-ročnice): 22. 3. Elena Lacková 100, 16. 6. Ján Kalinčiak 150 od úmrtia, 15. 7. Ján Chalupka 150 od úmrtia, 8. 11. P. O. Hviezdoslav 100 od úmrtia. Dôvetok \"+2\" v názve znamená dva večery na slovakistike v Brne (17. 6. Ján Kalinčiak 150 od úmrtia, 9. 11. P. O. Hviezdoslav 100 od úmrtia). Projekt sa realizoval už aj v rokoch 2011-2020 a preukázal mimoriadnu životaschopnosť.

Očakávaný prínos projektu

Projekt je skutočnou osou slovenského literárneho života v Prahe, mimoriadne tým pomáha udržiavať pospolitosť medzi slovenskými spisovateľmi a slovenskú identitu medzi mládežou.

Dodatočné informácie

Cieľové skupiny:
- Slováci v Prahe
- Slováci v Brne
- česká verejnosť

Propagovať akcie budeme najmä v literárnych periodikách a programoch (\"333\" v Českej televízii, Literární noviny, A2, programoch a periodikách slovenskej menšiny v ČR (Slovenské dotyky, Korene, Slovenské vysielanie Českého rozhlasu, Babylon v ČT), kultúrnych prílohách českých denníkov, v slovenských médiách (máme aj písomné dohody s TASR či RTVS) atď. Samozrejme využité budú aj klasické pozvánky, direct e-mailing a sociálne siete.

Uskutočnia sa tieto večery:

22. 3. Elena Lacková 100 – slovenská spisovateľka a dramatička, autorka literatúry pre deti a mládež, prvá slovenská Rómka, ktorá absolvovala vysokú školu, a to v Prahe

Vzdelanie získavala vo Veľkom Šariši, neskôr v rokoch 1963 – 1969 diaľkovo vyštudovala Filozofickú fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Stala sa prvou rómskou ženou zo Slovenska, ktorá absolvovala vysokoškolské štúdium, aj keď študovať začala až vo veku 42 rokov.
V rokoch 1949 – 1951 pôsobila ako osvetová pracovníčka rómskych obyvateľov v Prešove, od roku 1961 pracovala v kultúrnom stredisku v Ústí nad Labem v Česku, v rokoch 1969 – 1973 pôsobila vo Zväze Cigánov – Rómov v Prahe, v rokoch 1976 – 1980 v kultúrnom stredisku v Lemešanoch a od roku 1980 žila na dôchodku v Prešove. Písala verše, rozprávky, poviedky a divadelné hry v rómčine, čím sa stala prvou rómskou spisovateľkou na Slovensku. V roku 2000 jej prezident Rudolf Schuster prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy.

Literárni hostia: Iveta Kokyová, Mira Nábělková (Slovenka žijúca v Prahe)
Hodobní hostia: Dušan Malota (Slovák žijúci v Prahe) a Zbyněk Zeman
Návštevnosť: 110

16. 6. Ján Kalinčiak 150 od úmrtia – najvýznamnejší slovenský romantický prozaik, ale aj riaditeľ Gymnázia v Sliezskom Těšíne, písal spočiatku po česky

Pochádzal z bohatej rodiny v Hornom Záturčí, kde jeho otec Ján Kalinčiak bol evanjelickým kňazom a matka Terézia Ruttkay-Nedetzky (Ruttkay de Nedecze) zemankou. Študoval v Záturčí, Necpaloch, Gemeri, neskôr v Levoči a od roku 1839 v Bratislave. O niekoľko rokov neskôr študoval i v nemeckom Halle. Pôsobil ako vychovávateľ a od roku 1846 pôsobil (vďaka Štúrovej intervencii) ako učiteľ filozofie a rektor na gymnáziu v Modre. Od roku 1858 (do 1869) bol riaditeľom na gymnáziu v Sliezskom Tešíne, kde sa stretával s M. M. Hodžom. Po odchode do penzie sa presťahoval do Martina, a stal sa redaktorom. Svojou tvorbou sa Kalinčiak radí do obdobia slovenskej romantickej literatúry. Základnými témami jeho prvých prác je Slovanstvo, folklór a literatúra, Slovensko v rámci Uhorska. Taktiež zapisoval slovenské ľudové rozprávky a prekladal. Spočiatku písal najmä v češtine, no v roku 1843 mu vyšla prvá báseň v slovenčine, čím sa zaradil medzi prvých autorov, ktorý písali v tomto jazyku. V jeho dielach sa stretávame s hlbokými autorovými rozpormi a ich spôsobmi riešenia, kde nechýbajú aj prvky romantického titanizmu. Tým sa jeho tvorba dá porovnať s inými romantickými básnikmi, ako bol Andrej Sládkovič, no najmä Janko Kráľ. Hlavnú časť jeho diela však tvorí prozaická tvorba, ktorá je najrozsiahlejšou a zároveň najvýznamnejšou časťou slovenskej romantickej prózy. Jeho prozaické diela majú často autobiografické črty.

Literárni hostia: Igor Válek, Ján Rakytka (Slovák žijúci v Prahe)
Hudobný hostia: Soňa Godarská (Slovenka žijúca v Prahe), Peter Poldauf (Slovák žijúci v Č. Budějoviciach)
Návštevnosť: 100

15. 7. Ján Chalupka 150 od úmrtia – slovenský spisovateľ a kňaz, spojený s Prahou, písal spočiatku po česky

Narodil sa v rodine evanjelického farára Adama Chalupku a nebol jediným členom rodiny, ktorý sa stal neskôr literárne činným – rovnako známym sa stal i jeho brat Samo Chalupka. Vzdelanie získal od otca, v 1799 – 1800 navštevoval školu v Slovenskej Ľupči, 1800 – 1802 v Brezne, 1802 – 1805 študoval na gymnáziu v Ožďanoch, v Levoči, od 1809 – 1814 na Evanjelickom kolégiu v Prešove, v Sárospataku. V 1816 – 1817 študoval teológiu, filozofiu a filológiu na univerzite v Jene. Od roku 1814 pôsobil ako domáci učiteľ v Banskej Bystrici a Viedni, učil na gymnáziu v Ožďanoch, na evanjelickom lýceu v Kežmarku. V roku 1824 sa stal farárom v Brezne, 1850 – 1860 súčasne administrátor banskej, potom preddunajskej superintendencie. V roku 1842 bol členom deputácie národovcov na viedenský dvor. Vystupoval proti maďarskému šovinizmu, ktorý považoval nielen za škodlivý, ale hlavne za nezmyselný. Vďaka svojim divadelným hrám patrí medzi zakladateľov slovenskej divadelnej tradície. Svoje prvé diela písal po česky, od roku 1848 po slovensky. Písal najmä divadelné hry, v ktorých zosmiešňoval lokálpatriotizmus, maďarský šovinizmus, pätolízačstvo, konzervativizmus a meštiacku zbabelosť, no venoval sa i historickým dielam, polemikám a prozaickým dielam. Jeho diela sa vyznačujú satirickým pohľadom na slovenskú spoločnosť tzv. fenomén Kocúrkovo, najmä tú jej časť, ktorá bola národne neuvedomelá. Inšpiroval sa hlavne nemeckými dramatikmi, od ktorých prevzal niektoré motívy, no zasadil ich do slovenského prostredia. Autor anonymne vydaných a satiricky zameraných politických národnoobranných, protimaďarizačných brožúr.

Literárni hostia: Miroslava Vallová, Jaromír Slušný (Slovák žijúci v Prahe)
Hudobný hosť: Starý orchestrion, Dana Pěnkava Koklesová (Slovenka žijúca v Prahe)
Návštevnosť: 110

8. 11. P. O. Hviezdoslav 100 od úmrtia – slovenský básnický gigant, člen Revolučného Národného zhromaždenia ČSR (1918) v Prahe

Slovenský básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ, právnik, bankový úradník, člen Revolučného Národného zhromaždenia ČSR (1918) a čestný predseda Matice slovenskej (1919).Hviezdoslav je jedna z vedúcich osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry sklonku 19. storočia a začiatku 20. storočia a radí sa k najvýznamnejším zjavom celej slovenskej literatúry. Na jeho počesť je pomenovaná planétka (3980) Hviezdoslav.
Jeho životopis je dobre známy.Pripomeňme len väzby k Česku a osobitne Prahe.
V máji 1918 viedol slovenskú delegáciu na oslavách 50. výročia vzniku Národného divadla v Prahe. Do svojho prejavu vložil náznak možného blízkeho spolužitia Slovákov a Čechov. Preto koncom toho istého roku nadšene privítal vznik Československa a s ním aj utvorenie reálnych perspektív pre slobodný rozvoj slovenského národného života. Roku 1919 ho poctili čestným doktorátom filozofie (PhDr. h. c.) na Karlovej univerzite v Prahe. Krátko na to sa v roku 1921 začal rapídne zhoršovať jeho zdravotný stav, a po liečení v Prahe a Luhačoviciach napokon zomrel v Dolnom Kubíne, kde je aj pochovaný.

Literárni hostia: Jana Pátková (pražská slovakistka), Lubomír Machala
Hudobný hosť: Afrodité, Michaela Katráková (Slovenka žijúca v Prahe)
Návštevnosť: 70

+2 čiže Brno:

17. 6. Ján Kalinčiak 150 od úmrtia
Návštevnosť: 110

9. 11. P. O. Hviezdoslav 100 od úmrtia
Návštevnosť: 70

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
3 650 € 1 500 € 4,56 € 2,43 € 0,0043 €

Žiadosť číslo 0858/CZ/2021 (R): Podporená

Požadované položky: platby za odborné služby (scenár, réžia, moderovanie, scénografia, dramatizácia, technické služby a pod.);predtlačová príprava;tlač (kníh, pozvánok, plagátov a pod.);doprava;ubytovanie;prenájom priestorov

Schválené položky: všetky oprávnené v zmysle žiadosti

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0858/CZ/2021

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2011 - 2024: 5 700 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Česká republika z oblasti Kultúra a umenie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com