Zabezpečenie prevádzky a chod školy

 

Organizátor

Slovak Academy of Chicago

USA USA (750 000 krajanov)

Miesto realizácie

Lombard, USA

USA USA (750 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

150

Počet zasiahnutých

500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Chod a fungovanie slovenskej víkendovej školy a udržiavanie slovenskej reči, kultúry a tradícií v slovenskej komunite. Organizácia systematických vyučovacích hodín slovenského jazyka, literatúry, geografie, slovenskej histórie. Príprava vzdelávacích materiálov pre študentov. Zvýšenie kvality školy a zlepšenie slov. jazykových schopností študentov. Obnova webovej stránky, zlepšenie propagácie Slovak Academy of Chicago, slovenskej komunity žijúcej v Chicagu a jeho okolí a v neposlednom rade aj zlepšenie propagácie organizácií spolupracujúcich so školou, vrátane Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a v neposlednom rade zvýšenie povedomia Slovenskej republiky.

Charakteristika projektu

Slovak Academy of Chicago predstavuje významnú a pestrú iniciatívu, ktorá sa zameriava na udržanie a posilňovanie identity Slovákov v Chicagu. Charakteristika školy ukazuje na široké spektrum vzdelávacích a kultúrnych aktivít, ktoré ponúka, a to nielen v oblasti jazyka, ale aj v oblasti histórie, kultúry, tradícií a náboženských hodnôt.
- Škola poskytuje systematické vyučovanie slovenského jazyka pre všetky vekové kategórie od materskej školy do 9. Ročníka.
- Okrem jazyka sú zahrnuté aj hodiny venované literatúre, histórii a geografii Slovenska.
- Škola umožňuje deťom pripraviť sa na sviatosti a posilňuje náboženské hodnoty.
- Ponúka výuku ľudového tanca a spevu - DFS Veselička
- Zároveň dáva možnosť, v spolupráci so ZŠ. A. Hlinku, Černová, absolvovať komisionálne skúšky.
- Od roku 2022 ponúka možnosť prípravy a testovania žiakov na Seal of Biliteracy zo slovenského jazyka v štáte Illinois, USA.
- Inovatívny prístup školy zahŕňa online výuku slovenčiny pre deti, mládež a dospelých, a pre tých, ktorí nemôžu školu navštevovať osobne. To umožňuje šírenie vzdelávania aj mimo miestnu komunitu.
- Škola funguje každú sobotu od augusta do júna, čo umožňuje kontinuálny vzdelávací proces pre žiakov počas celého školského roka.
- Výuka trvá od 9 hod. Do 15 hod. Dĺžka výučby umožňuje hlbšie preniknutie do tém a poskytuje priestor pre rôzne aktivity.
- Škola aktívne podporuje komunikáciu medzi generáciami prostredníctvom programov a stretnutí, čím spája staršie a mladšie generácie.
- Učitelia, katechéti a taneční inštruktori v počte spolu 15 členov, sú charakterizovaní ako obetaví a oddaní, čo prispieva k príjemnému prostrediu pre deti a mládež.
- Príprava rôznych programov a stretnutí zabezpečuje pestrosť a zaujímavosť vzdelávacích a kultúrnych aktivít v rámci školy.
- Existencia a fungovanie víkendovej školy Slovak Academy of Chicago zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní slovenskej identity v zahraničí a poskytovaní širokej škály príležitostí pre vzdelávanie a kultúrny rozvoj.

Očakávaný prínos projektu

Uľahčiť fungovanie centra, zjednodušiť celoročné vzdelávanie a prácu so žiakmi v Slovak Academy. Získaním finančných prostriedkov pre tento projekt sa dopomôže k šíreniu, rozvoju slovenskej reči a kultúry, nie len škole ako takej, ale predovšetkým pomôže rodinám slovenskej komunity v Chicagu a jeho okolí. Ako napríklad finančná úľava pre rodiny, ktorým záleží na udržaní slovenských koreňov z generácie na generáciu. Implementáciou zmien v organizácii a infraštruktúre centra cheme zjednodušiť a zlepšiť celkový chod Slovak Academy. Cieľom je aj znížiť finančné bremeno spojené so školskými poplatkami a ďalšími nákladmi na chod školy.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
18 870 € 7 000 € 125,80 € 37,74 € 0,0093 €

Žiadosť číslo 0076/US/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):500.00; Platby za odborné služby - zhotovenie poto-, audio- a videozáznamu (BV):500.00; Platby za odborné služby - iné - Vedenie účtovníctva, príprava daňových priznaní, právne zastrešenie a poradenstvo, obnova a spravovanie webstránky, spravovanie sociálnych sieti:4000.00; Dlhodobý prenájom priestorov vrátane potrebného poistenia (BV):7500.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):300.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):1000.00; Nákup učebných a didaktických pomôcok (BV):500.00; Nákup technického vybavenia (BV):3070.00; Nákup licencií (BV):1500.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0076/US/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2022 - 2024: 29 700 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine USA z oblasti Veda a vzdelávanie

USA OBNOVA WEBOVEJ STRÁNKY - od 2.1.2024 do 31.12.2024

USA Zabezpečenie prevádzky a chod školy - od 2.1.2024 do 31.12.2024

USA Nákup krojového a techického vybavenia DFS Veselička - od 2.1.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com