Náklady na zabezpečenie prevádzky a pravidelnú činnosť

 

Organizátor

Folklórny súbor Lipa (SCIO)

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Miesto realizácie

Livingston, Skotsko, Velka Britania

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 14.1.2024 do 21.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

250

Počet zasiahnutých

1 500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Projekt je zameraný na pokrytie nákladov spojených s (a) prenájmom priestorov na pravidelne stretnutia, schodze, organizacne stretnutia a nácvik súboru FS Lipa a (b) na pokrytie administratívnych poplatkov za postovne, poistenie a relevantne licencie.

Charakteristika projektu

(a) Prenájom priestorov: - Súbor sa stretáva raz do týždňa, kazdu nedelu. Tieto pravidelne stretnutia sluzia na nacviky suboru – tanecne, hudobne, spevacke, ale aj ako organizacne stretnutia a schodze potrebne pri organizovani podujati pre krajansku komunitu.

Stretnutia a nacvyky FS Lipa tradicne trvaju 3.5 hodiny, kazdu nedelu, zvycajne od 9:30/10 rano do 13tej poobede. Na nacvyky sa pouzivaju dve miestnosti kvoli potrebe oddelit tanecnikov od clenoc nacvicujucich na hudobnych nastrojoch, nacvyky spevu, ci nacvyky zenskych a muzskych tradicnych tanecnych cisel (ako napriklad karicky a verbunky).

Miestnosti su prenajimane v komunitnom centre “East Whitburn community centre” pri Bathgate. Cena prenajatia miestnosti je ?10 britskych libier za jednu miestnost za jednu hodinu, a teda ?70 za jednu nedelu, plus za pouzivanie kuchyne na vodu a chladniciek na obcerstvenie sap lati ?5 britskych libier a teda ?75 britskych libier je poplatok za jednu nedelu. Toto centrum sme zacali pouzivat od Septembra 2023 najma kvoli cene.
Predchadzajuce centrum prenajimalo miestnosti za ?20 britských libier na hodinu plus DPH za jednu miestnost- (co je skoro dva krat taka suma).

Očakávame, že reálne sa súbor stretne počas roka 2024 42- krát (42 nedieľ) a celková suma za prenájom priestorov pri zvycajnej dlzke nacvykov ktore praktizujeme uz piaty rok (teda 3.5 hodiny, plus pouzitie kuchyne) na cely rok je: ?75 x 42 nediel = ?3,150 [približne 3690 EUR].

(b) Administratívne poplatky: -

Za administratívne poplatky na poštovné súbor vynaloží rocne do ?50 britských libier [približne70 EUR]). Tieto postovne poplatky zvycajne predominantne zahrnaju korespondenciu zaslanu Vasmu uradu.

Poistenie organizacie je vyzadovane centrom v ktorom si subor prenajima miestnost ( a je pozadovane v akychkolvek priestoroch na takyto dlhodoby prenajom a pravnou zvyklostou v tejto jurisdikcii). Toto poistenie sa zakupuje rocne a nazyva sa “public liability insurance” a posledna cenova ponuka naznacovala cenu ?166.88 za rocne poistenie [priblizne 195 EUR].

Od nasej organizacie je tiez pozadovane od okresneho uradu si na organizaciu nasich podujati pre komunitu a tancovaciek vybavit relevantnu licenciu na usporiadavanie podujati pre verejnost (public entertainment licence) – administrativny poplatok za ziadost o rocnu licenciu je priblizne ?166 britskych libier [priblizne 195 EUR). Dodatocny poplatok za licenciu na podujatie na ktorom hostia mozu pozivat aj alkohol je ?10 britskych libier [priblizne 12 EUR] za jedno podujatie – tohto roku budeme organizovat dve taketo podujatia (Rodinny den ku Dnu deti s vecernym posedenim a Katarinsku zabavu s celovecernym programom k oslavam piateho vyrocia zalozenia nasej organizacie), a to teda ucini ?20 britskych libier [priblizne 23.38 EUR].

Očakávaný prínos projektu

Ako je vyssie napisane, podpora projektu Vasim uradom by znamena predijdeniu akychkolvek existencnych alebo financnych problemov, ci zvysovaniu clenskych poplatkov od suboristov alebo poplatkov za podujatia ok komunity.

Prinos projektu pre ziadatela by znamenal pozitivny a dolezity krok k naplneniu cielov organizacie urcenych v stanovach organizacie, ktorych hlavnym poslanim je udrziavanie slovenskych tradicii a zvyklosti so zameranim na nehmotne kulturne dedicstvo medzi krajanmi v Skotsku a ich detmi a dalsimi generaciami, zachovanie slovenskeho jazyka medzi tymito generaciami a posilnenie narodnej identity a hrdosti. a
Vďaka pomoci pri pokryti nákladov na prenajom miestnosti na nacvyk sa súbor bude mocť ďalej venovať aktivitám a osvete ľudovej kultúry bez finančných bariér, a tak umoznit aby nase narodne kulturne deticstvo – ludovy tanec, hudba, piesne a odev – zostalo pre sucastnikov i dalsie generacie zachovane v plnej krase. S pomocou Vasho uradu pri financovani dlhodobeho prenajmu bude vedenie suboru a jeho clenovia moct upriamit celu svoju pozornost a aktivity na organizovanie dalsich podujati pre komunitu.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 173 € 3 000 € 16,69 € 2,78 € 0,0273 €

Žiadosť číslo 0853/GB/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Dlhodobý prenájom priestorov vrátane potrebného poistenia (BV):3885.00; Nákup licencií (BV):218.38; Iné - postovne vydavky:70.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0853/GB/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2022 - 2024: 17 500 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com