2. ročník kolónie insitných maliarov. (210.rokov príchodu Slovákov do Jánošíka)

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku - MOMS Jánošík

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Jánošík

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 4.9.2020 do 6.9.2020

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

100

Počet zasiahnutých

1 500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Cieľom projektu je osláviť 210. rokov príchodu Slovákov do Jánošíka realizáciou 2. ročníka maliarskej insitnej kolónie. Zachovať materinský jazyk medzi obyvateľmi v multikultúrnom prostredí, vytvárať podmienky pre zachovanie slovenskej reči, duchovného slova, tradícií našich predkov.

Očakávaný prínos projektu

Vidíme v tom, že projekt zapojí všetky cieľové skupiny do aktívnej účasti pri realizácií projektu sa prispeje predovšetkým k navýšeniu kultúrno-spoločenskej hodnoty, a spestrí kultúrno – spoločenský život v dedine. Prispejeme k napĺňaniu hlavného cieľa projektu. Dotácia sa použije aj na aktivity zamerané na deti a mládež prostredníctvom kultúrno-osvetových aktivít, na zachovávanie rodinných, historických tradícii medzi obyvateľmi.Detskou maliarskou kolóniou sa hravou formou s deťmi priblížíme k histórii Slovákov s dôrazom na ich sloveské historické tradície, ktoré sa zachovávajú po generácie.

Dodatočné informácie

Cieľom projektu: je udržanie a rozvoj národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v zahraničí pri rešpektovaní ich doterajšieho národnostného i kultúrneho vývoja. Zachovať materinský jazyk medzi obyvateľmi v multikultúrnom prostredí, vytvárať podmienky pre zachovanie slovenskej reči našich starých rodičov.

Účel projektu: aktivity zamerané na deti, mládež a dospelých prostredníctvom kultúrno-osvetových aktivít, na zachovávanie rodinných, historických tradícii v Jánošíku. V tvorivých dieľňach na maliarskej koĺonii sa hravou formou deťom priblíži história Slovákov s dôrazom na sloveské historické tradície, ktoré sa zachovávajú po generácie.

Projekt je v súlade s prioritami USZZ:
Prioritou v pôsobnosti úradu bude najmä podpora zvyšovania úrovne vzdelávania detí a mládeže, a to predovšetkým z hľadiska znalosti jazyka a upevnenia národnej identity.
súlad projektu so zákonom o Slovákoch žijúcich v zahraničí, s Koncepciou štátnej politiky Slovenskej republiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na obdobie rokov 2016 – 2020 a s prioritami úradu.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
1 500 € 750 € 15,00 € 1,00 € 0,0179 €

Žiadosť číslo 0025/RS/2020 (R): Podporená

Požadované položky: propagácia;inštalácia výstav;strava;ocenenia;iné (spresniť v poznámke)

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0025/RS/2020

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com