Poznaj svoje korene - škola v prírode pre slovenské deti zo zahraničia

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Bystrá, okres Brezno, Slovenská republika

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.9.2024 do 15.10.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

3 000

Počet zasiahnutých

7 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Podpora účasti školy v prírode žiakov základných a stredných škôl, v ktorých sa výučba koná v slovenskej vyučovacej reči, zo slovenských prostredí z Vojvodiny, zo Srbska. Škola v prírode sa uskutočňuje v Slovenskej republike s podporou vlády Slovenskej republiky.

Charakteristika projektu

Verejnoprospešná nadácia Zväzu Slovákov v Maďarsku, v spolupráci a s finančnou podporou vlády Slovenskej republiky v rámci podpory slovenskej národnosti v oblasti vzdelávania a kultúry každoročne realizuje školu v prírode pre slovenské národnostné školy. Škola sa uskutčňuje v Slovenskej republike, v mestečku Bystrá ( na začiatku rokami sa podujatie uskutočňovalo v Hronci pri Brezne). Podujatie sa každoročne uskutočňuje v septembri v turnusoch. Skorej bolo 5 turnusov, pričom posledný bol v prvú dekádu v októbri. Teraz sú to štyri sedemdňové turnusy. Prvé tri turnusy sú určené pre žiakov základných škôl a posledný je určený pre stredoškolákov. Počas svojho pobytu po presne určenom programe v doobedňajších hodinách žiaci majú výučbu v slovenskom jazyku, rôzne dielne kde žiaci medzi sebou komunikujú tiež v slovenskom jazyku. Lektora slovenského jazyka ako aj animátorov zabezpečuje organizátor podujatia (Verejnoprospešná nadácia Zväzu Slovákov v Maďarsku). Organizujú sa výlety, kde účastníci spoznávajú kultúrno historické pamiatky a prírodné krásy Slovenska. Z iniciatívy ÚSŽZ, od roku 2013 sa tohto podujatia zúčastňujú aj slovenské deti, žiaci z Vojvodiny zo Srbska. Do dnes sa podujatia zúčastnilo 140 žiakov základných slovenských škôl, 50 žiakov stredných slovenských škôl a 20 učitelia. Každoročne sa podujatia zúčastňujú žiaci z iných prostredí z iných škôl z Vojvodiny, v ktorých sa výučba koná v slovenskej reči. Sú to žiaci ktorí výborne ovládajú slovenký kazyk. Počet účastníkov podujatia závisí od zabezpečených finančných prostreidkov. Je to 7-10 detí plus jeden pedagóg. Podujatie sa ukázalo ako veľmi prospešné pre obe komunity Slovákov a zvlášť pre Slovákov žijúcich v Maďarsku v snahe zdokonaliť a zachovať si slovenskú materinskú reč. Spolupráca aj naďalej pretrváva, slovenské deti zo Srbska v kontaktoch s deťmi z Maďarska pomôžu týmto deťom, motivujú ich ovládať, zdokonaľovať a pestovať si svoju slovenskú materinskú reč, čo je aj cieľom projektu totiž podujatia.

Očakávaný prínos projektu

Prostredníctvom takéhoto projektu Matica slovenská podporuje a prispieva v zachovaní a pestovaní slovenského jazyka na týchto priestoroch vo Vojvodine v Srbsku. V zachovaní a pestovaní obyčají, tradícií Slovákov na Dolnej zemi. Nadväzuje kontakty a spoluprácu s inými organizáciami Slovákov žijúcimi v susedných štátoch a Slovákmi zo Slovenska. Keďže je to projekt ktorí sa uskutočňuje už rokami aj táto spolupráca Matice s inými organizáciaami a inštitúciami je už dlhoročná a veľmi úspešná.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
20 810 € 10 000 € 6,94 € 2,97 € 0,2381 €

Žiadosť číslo 0268/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Doprava (BV):6800.00; Ubytovanie (BV):5880.00; Strava (BV):6300.00; Iné - 60x20 eur vstupenky, 60 x7 dní x 1,5 eur deň cestovné poistenie:1830.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0268/RS/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 18 500 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com