Podpora vzdelávania v slovenskom jazyku na stredných školách v Srbsku na rok 2024/2025

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Vojvodina, Srbsko

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 28.8.2024 do 15.11.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

150

Počet zasiahnutých

360

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia bude využitá na nákup notebookov pre všetkých slovenských študentov prvého ročníka na slovenských stredných školách v Srbsku. Zámerom tohto projektu je motivovať budúcich študentov stredných škôl, aby sa zapisovali do slovenských oddelení, nakoľko majú záujem o štúdium konkrétneho odboru a existuje v slovenčine, čím sa prispeje k zachovaniu slovenských stredných škôl v Srbsku. Taktiež je jedným zo zámerov tohto projektu zvýšiť úroveň a kvalitu výčby na slovenských stredných školách a prispôsobiť sa požiadavkam modernej doby.

Charakteristika projektu

Projekt tohto druhu Matica slovenská v Srbsku v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí po prvýkrát uskutočnila v roku 2022 a ozveny na projekt boli pozitívne. Minulý rok sa s projektom pokračovalo a realizácia projektu kladne ovplyvnila vzdelávanie slovenských študentov na slovenských stredných školách. V roku 2023 MSS zakúpila a študentom podelila 107 notebookov. V školskom roku 2024/2025 sa do slovenských oddelení na stredných školách v Srbsku bude mať možnosť zapísať 150 žiakov slovenskej národnosti. Veríme, že túto možnosť využije maximálny počet budúcich slovenských stredoškolákov. Keďže sa tento typ podpory slovenského školstva osvedčil sme názoru, že by sa v tejto praxi malo pokračovať, keďže Slováci v Srbsku každoročne bojujú o každého jedného žiaka, lebo jedine na ten spôsob zachováme slovenské oddelenia na stredných školách a zároveň získame kvalitné odborné kádre, ktoré ovládajú slovenský jazyk. Pre zachovanie našej slovenskej národnostnej identity považujeme školstvo za jednu z najdôležitejších oblastí života a keďže sa Slováci v Srbsku môžu vzdelávať na niektorých stredných školách v slovenskom jazyku je potrebné aj naďalej motivovať budúcich študentov stredných škôl, aby tú možnosť využili. V rámci projektu je plánované zakúpiť 150 notebookov. Predpokladaná hodnota jedného notebooku by mala byť cca 330eur.

Očakávaný prínos projektu

Projekt by mal prispieť zachovaniu slovenských oddelení na stredných školách v Srbsku, zväčšiť záujem žiakov slovenskej národnosti o zápis do slovenských oddelení na stredných školách v Srbsku. Prvoradým zámerom tohto projektu, je zachovať slovenské oddelenia na stredných školách a nakoľko sa zvýši záujem o slovenské stredné školy možno aj zväčšiť počet oddelení.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
49 650 € 0 € 331,00 € 137,92 € -

Žiadosť číslo 0447/RS/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Poplatky za odborné služby - iné - tlač nálepiek s logom úradu:150.00; Iné - notebooky (150 x 330 eur):49500.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2022 - 2024: 66 900 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com