Podpora výučby hry na cimbal

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Pivnica

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.5.2024 do 19.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

5

Počet zasiahnutých

15 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Finančne podporiť školenie piatich detí pre hru na hudobnom nástroji cimbal, ktoré bude prebiehať v Pivnici, v Kultúrno-umeleckom spolku Pivnica a ktorým sa má pestovať a zveľaďovať hudobná tvorivosť, individuálny a skupinový prednes ľudovej a inej hudby a v budúcnosti aj zabezpečiť fungovanie ľudového orchestra pri Kultúrno – umeleckom spolku a pre potreby aj MOMS-u Pivnica.

Charakteristika projektu

V minulosti Pivnica a Pivničania disponovali vlastným kvalitným orchestrom, ktorý sprevádzal aj spevákov počas vyše 50. ročného festivalu slovenských ľudových piesní V pivnickom poli. Zmenou generácií, odchodom mnohých mladých ľudí do väčších miest a do zahraničia, aj orchester prestal fungovať a organizátori Festivalu a iných podujatí v Pivnici si členov orchestra museli vypožičiavať, neskoršie angažovať a finančne to zabezpečiť. Predsa, želanie mať vlastný orchester zostalo.
V súčasnosti pekný počet detí navštevuje hudobné školy mimo osady, osvojujú si hru na husliach, klavíri, harmonike, flaute. Aspoň v časti týchto detí existuje túžba zahrať si aj v ľudovom orchestri.
Cimbal je, však, osobitný hudobný nástroj, ktorý v Srbsku žiadna hudobná škola neponúka. Záujem u detí existuje a vďaka vedeniu Kultúrno-umeleckého spolku Pivnica, črtá sa možnosť angažovania školiteľky zo Slovenskej republiky, ktorá by bola ochotná pracovať s deťmi v Pivnici.
V roku 2023 Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí podporil kúpu cimbalu pre Kultúrno-umelecký spolok Pivnica, a tým sa možnosť edukácie detí stala reálnou.Mapovaním aktuálneho stavu v Srbsku (v realizácii SKUS-u Pivnica), keď ide o hru na cimbal sa zistilo, že takýto odborník v Srbsku neexistuje, preto sa pristúpilo angažovaniu odborníka zo Slovenska. Školiteľkou by bola pani Martina Sanitrárová, ktorú by angažoval SKUS Pivnica. V rámci projektu by boli realizované priame stretnutia školiteľky Martine Sanitrárovej a detí v mesiacoch maj, jún, september, október, november a december dva krát za mesiac. Školiteľka by v rámci vzdelávacích procesov hry na cimbale aplikovala aj online vyučovacie hodiny, pričom by dozor nad deťmi mala aj profesorka hudobnej kultúry na Základnej škole 15. októbra - Mária Nosálová. Všetky školenia by sa realizovali v priestoroch spolku, v ktorom je cimbal (ktorého kúpu podporil aj ÚSŽZ).Peniaze, ktoré by projektom získal MOMS Pivnica boli by použité na výlučne na zaplatenie školného pre 5 detí z Pivnice na výučbu hry na hudobnom nástroji cimbal.
Predpokladaný počet konečných užívateľov výhod projektu - počet detí, ktoré sa budú učiť hrať: 5 detí vo veku 9 až 14 rokov

Očakávaný prínos projektu

Zachovávanie vlastného (pivnického) kultúrneho dedičstva, jazyka, piesní, zvykov a obyčajov rozvoj národného povedomia.
Rozvoj hudobnej tvorivosti, podpora ľudovo-umeleckých aktivít.
Zabezpečenie cimbalistov na dlhšie obdobie, možnosť formovania kvalitného orchestra, ktorý by sprevádzal spevákov a tanečníkov na podujatiach v organizácii MOMS-u Pivnica (konkrétne detského festivalu slovenských ľudových piesní Deti spievajú a Dni Pivnice)
Obohatenie kultúrneho života v osade.
Kvalitné trávenie voľného času u detí.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
1 800 € 0 € 360,00 € 0,12 € -

Žiadosť číslo 0634/RS/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nepodporený pre nedostatok finančných prostriedkov

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - finančná podpora pre 5 detí na osvojovanie si hry na cimbale, 350e po dieťati:1750.00; Iné - bankové poplatky:50.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com