Slovenská škola vo Vancouveri - Slovak school in Vancouver

 

Organizátor

Zuzana Fenyvesi Chlepková

Kanada Kanada (150 000 krajanov)

Miesto realizácie

Suite #200 - 938 Brunette Avenue, Coquitlam, BC, V3K1C9, Kanada

Kanada Kanada (150 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.1.2020 do 31.12.2020

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

30

Počet zasiahnutých

600

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Účelom projektu Slovenská škola vo Vancouveri je predovšetkým výučba a udržiavanie slovenského jazyka v našej slovenskej komunite vo Vancouveri, Kanade, ale aj približovanie a udržiavanie našich slovenských tradícií. Po úspešnom prvom šk. roku (2018-2019) sme s nadšením zahájili náš druhý šk. rok a v laviciach privítali staronových aj nových žiakov a novú pani učiteľku. Hlavným cieľom je naučiť žiakov správne a spisovne rozprávať, písať a čítať po slovensky, a to za pomoci slovenských učebníc, kníh a materiálov, pod vedením kvalifikovaných pedagógov. Projekt má v našej komunite veľmi pozitívnu odozvu a je plánovaný na dlhodobo.

Očakávaný prínos projektu

Očakávania sú veľké - predovšetkým výučba slovenčiny v našej slovenskej komunite, upevnenie jej znalostí a motivovanie mladšej generácie v jeho udržiavaní. Zároveň, priblíženie slovenských tradícií, kultúry a dejín žiakom umožní spoznať krásnu krajinu, akou Slovensko je. Znalosť slovenského jazyka (gramaticky správneho rozprávania, čítania a písania) žiakom v budúcnosti umožní prípadné štúdium na Slovensku a nová generácia zahraničných Slovákov može byť v spolupráci so Slovenskom prínosom v rôznych oblastiach (veda, ekonomika, kultúra).

Dodatočné informácie

Na udržiavaní slovenskej komunity ďaleko od domova je dôležité zachovanie a upevnenie slovenského jazyka a tradícií v súdržnosti k Slovensku, a to hlavne u mladej generácie Slovákov žijúcich v Kanade (a inde v zahraničí). Slovenská škola vo Vancouveri spolupracuje s folklórnym združením Slávik/Sláviček a s Českým a Slovenským združením v Kanade pri organizovaní roznych kultúrnych podujatí, s cieľom zachovať všetky slovenské tradície a kultúrne dedičstvo, a spájať tak našu komunitu Slovákov vo Vancouveri.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
8 000 € 4 000 € 266,67 € 13,33 € 0,0267 €

Žiadosť číslo 0574/CA/2020 (R): Podporená

Požadované položky: platby za odborné služby (scenár, réžia, moderovanie, scénografia, dramatizácia, technické služby a pod.);propagácia;prenájom priestorov;nákup učebníc a didaktických pomôcok;nákup kníh, literatúry;kancelárske potreby;poštovné

Schválené položky: platby za odborné služby; propagácia; prenájom priestorov; nákup didaktických pomôcok; nákup kníh, literatúry; kancelárske potreby; poštovné

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0574/CA/2020

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2019 - 2024: 24 700 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Kanada z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com