Slovenská škola vo Vancouveri - Slovak school in Vancouver

 

Organizátor

Zuzana Fenyvesi Chlepková

Kanada Kanada (150 000 krajanov)

Miesto realizácie

Suite #200 - 938 Brunette Avenue, Coquitlam, BC, V3K1C9, Kanada

Kanada Kanada (150 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.1.2021 do 31.12.2021

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

30

Počet zasiahnutých

600

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Charakteristika projektu

Hlavným cieľom našej Slovenskej školy je udržanie slovenského jazyka a jeho výučba v slovenskej komunite vo Vancouveri, Kanade. Zároveň chceme udržiavať aj naše slovenské tradície a priblížiť ich mladej generácii krajanov. Napriek neľahkej “covidovej” situácii, ktorá pohltila svet, sme odštartovali náš tretí školský rok (2020-2021) v laviciach našej triedy, za prísneho dodržiavania nariadení pre školy v Britskej Kolumbii a vzhľadom na okolnosti, v hojnom počte. Učíme sa rozprávať, čítať a písať po slovensky , pričom nám nesmierne pomáhajú učebnice, knihy a učebné materiály zo Slovenska. Projekt je na základe pozitívnej odozvy a veľkého záujmu plánovaný na dlhodobo.

Očakávaný prínos projektu

Najväčším očakávaním je vzbudiť záujem o slovenčinu u mladšej generácie našich krajanov a motivovať ich k jej udržiavaniu, ako aj priblížíť im slovenské dejiny, kultúru a jedinečné tradície. Pod vplyvom každodenného anglického jazyka ho deti preferujú aj v konverzácii medzi sebou, ale znalosť slovenčiny a možnosť komunikovať s rodinou a známymi na Slovensku ich teší, radi Slovensko navštevujú, spoznávajú a učia sa o ňom. Okrem toho, nová generácia Slovákov žijúcich v zahraničí može byť v spolupráci so Slovenskom prínosom v obliasti vedy, ekonomiky a kultúry, pričom znalosť slovenského jazyka je relevantná.

Dodatočné informácie

Hoci žijeme v Kanade, naše korene siahajú na Slovensko a deti zahraničných Slovákov tento výraz ponímajú. Radi Slovensko navštevujú, páči sa im naša krajina všemožných krás a preto sa o ňom so záujmom učia. Slovenská kultúra, zvyky a tradície ich priam nadchýnajú. V našej slovenskej komunite vo Vancouveri nám na udržiavaní slovenčiny a tradícií veľmi záleží, preto vo vzájomnej spolupráci s FS Slávik, DFS Sláviček a ČSZK organizujeme rôzne kultúrne podujatia pre všetky vekové kategórie, čo nás nepochybne spája v súdržnosti. Pandémia nám teraz na dlhú dobu prerušila všetky hromadné stretnutia, preto mnohé, predovšetkým tie detské, sa snažíme vynahradiť si online.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
9 000 € 5 000 € 300,00 € 15,00 € 0,0333 €

Žiadosť číslo 1054/CA/2021 (R): Podporená

Požadované položky: platby za odborné služby (scenár, réžia, moderovanie, scénografia, dramatizácia, technické služby a pod.);propagácia;prenájom priestorov;nákup učebníc a didaktických pomôcok;nákup kníh, literatúry;kancelárske potreby;poštovné

Schválené položky: všetky oprávnené v zmysle žiadosti

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 1054/CA/2021

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2019 - 2024: 24 700 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Kanada z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com