Slovenská víkendová škola a škôlka v Londýne

 

Organizátor

Slovak Learning CIC

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Miesto realizácie

Londýn (prezečne), celý svet (dištančne)

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

170

Počet zasiahnutých

510

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Spolufinancovanie nákladov na chod vzdelávacieho centra „Slovenská víkendová škola a škôlka v Londýne“ a tým zabezpečenie jeho doterajšieho rozsahu vzdelávaco-osvetových aktivít a výučby slovenského jazyka a kultúry za vysokej cenovej a lokalitnej dostupnosti pre krajanov v Londýne a širokom okolí.

Charakteristika projektu

Projekt je zameraný na zabezpečenie finančných prostriedkov na dofinancovanie chodu vzdelávacieho centra „Slovenská víkendová škola a škôlka v Londýne“, ktoré tak umožní bezproblémové pokračovanie všetkých vzdelávaco-osvetových aktivít sídliacich v tomto najväčšom krajanskom vzdelávacom centre svojho druhu v Západnej Európe a zámorí. Prioritou v tomto kontexte je zachovanie súčasného rozsahu a frekvencie našej ťažiskovej prezenčnej výučby slovenského jazyka a kultúry pre študentov od 3 do 15 rokov v centre Londýna, prebiehajúcej každú sobotu v dvoch metodicky-špecifických blokoch.
Obedňajšie vyučovanie (12-14:00) prebieha v malých skupinkách za vysokej intenzity, kde v jednej takejto triede sa študenti pripravujú na slovenské rozdielové skúšky, druhá je intenzívnou triedou pre prvákov a tretia trieda v tomto čase je zameraná na krajanské deti školského veku, ktoré sú úplnými začiatočníkmi v slovenskom jazyku. Poobedňajšie vyučovanie (14:00-17:00) je menej intenzívneho charakteru a primárne štylizované ako “škola hrou“ cez aktivity sústreďujúce sa na interakciu v slovenskom jazyku prepojenú na slovenské reálie. V tomto čase sa vyučuje v ďalších troch triedach s kapacitami medzi 15-25 študentov, ktorými sú “škôlka“ (3-6 rokov), “mladší školáci“ (6-9 rokov) a “starší školáci“ (9-14 rokov). Toto vyučovanie je hlavne zamerané na aktívnu interakciu v slovenskom jazyku za účelom zdokonaľovania základných zložiek jazyka – písanie, čítanie, počúvanie a rozprávanie. Našou prioritou je realizácia týchto edukačných cieľov aktivitami, ktoré sú úzko spojené so slovenskou literatúrou, slovenskou geografiou, slovenskou históriou, slovenským umením a so slovenskými tradíciami. V záujme dosiahnutia tohto zámeru sú tieto vyučovania dopĺňané bohatým spektrom mimoškolských kultúrno-vzdelávacích aktivít, ktorými sú okrem iných napríklad naše ťažiskové Slovenské ľudové Vianoce v Londýne, Dobšinského divadelné dielne, Fašiangový karneval a Svätojánska koncoročná besiedka.

Očakávaný prínos projektu

Poskytnutie dotácie na projekt „Slovenská víkendová škola a škôlka v Londýne“ v réžii Slovak Learning CIC, umožní žiadateľovi naďalej fungovať ako najväčšia slovenská vzdelávacia inštitúcia v západnej Európe a zámorí a tak napĺňať svoje poslanie ponúkania vysokého štandardu výučby slovenského jazyka a slovenských reálií, za vysokej frekvencie a cenovej dostupnosti pre krajanov aj napriek vysokým režijným nákladom v centre Londýna. Taktiež, vďaka tejto dlhotrvajúcej podpore zo strany Úradu na vykrytie nákladov na zabezpečenie základných procesov a priestorov má žiadateľ zdravé základy na organizáciu ďalších sprievodných projektov k tradičnej prezenčnej výučbe, primárne mimoškolských krajanských aktivít, skupinky Žubrienky pre deti do 3 rokov a dištančnej výučby slovenského jazyka a kultúry pre záujemcov takmer hocikde vo svete, kde krajania nemajú prístup ku krajanským vzdelávacím centrám.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
45 100 € 18 000 € 265,29 € 88,43 € 0,1636 €

Žiadosť číslo 0066/GB/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):500.00; Platby za odborné služby - iné - Platby za odborné služby lektorov, pedagógov, logopédov a učiteľov zabezpečujúcich tradične, ale aj špeciálne vyučovania a vzdelávacie aktivity pre vyše 150 študentov.:10000.00; Dlhodobý prenájom priestorov vrátane potrebného poistenia (BV):26000.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1000.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):500.00; Nákup kníh a literatúry (BV):600.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):700.00; Nákup technického vybavenia (BV):2000.00; Nákup edukačného softwaru (BV):1200.00; Nákup licencií (BV):2000.00; Iné - Telekomunikačné a dátové služby na zabezpečenie základných procesov k prezenčnej a dištančnej forme vzdelávania.:600.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0066/GB/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 123 850 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Veda a vzdelávanie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com