Slovenčina v Bristole 2024

 

Miesto realizácie

Bristol, Spojené kráľovstvo

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

150

Počet zasiahnutých

50

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia sa použije na zabezpečenie prevádzky našej školy, najmä na technické vybavenie, školské a kancelárske potreby, odborné služby.

Charakteristika projektu

Slovenská škola CS School Bristol Od roku 2015 v Bristole funguje slovenská škola, kde vyučujú Mgr. Eva Danková a PhDr. Zuzana Barvinek, Ing. Lucia Húsková a asistujú Katarína Fajnorová, Andrea Svetiková, Olza Kozovska a Lucia Sofia Húsková ml.
Výučba slovenského jazyka prebieha v prenajatých priestoroch školy, kde si prenajímame štyri triedy. Vyučovanie sa uskutočňuje prezenčne každú druhú sobotu počas anglického školského termu. V roku 2024 sa uskutoční 12 vyučovacích sobôt, ktoré sú v jarnom a letnom semestri školského roku 2023/24 a 6 vyučovacích sobôt, ktoré spadajú do zimného semestra nasledujúceho školského roka 2024/25. V slovenskej škole vyučujeme deti predškolského veku od 3 -5 rokov, deti prvého a druhého stupňa ZŠ. Vo výučbe sa zameriavame na rozvíjanie jazykových schopností v slovenskom jazyku. Jazyková podpora v našom vzdelávacom centre je zameraná prakticky a zdôrazňuje využívanie slovenského jazyka v kontexte každodenných situácii blízkych životu žiakov. Vo vyučovaní sa uplatňuje prístup zameraný na žiaka, v ktorom je výučba prispôsobovaná potrebám žiakov a rešpektujú sa ich vývinovéa individuálne osobitosti. Prístup k učeniu sa slovenského jazyka a štruktúra vzdelávacích štandardov odrážajú aj princípy činnostne zameraného prístupu. Činnostne zameraný prístup považuje žiakov za aktívnych účastníkov procesu učenia sa a používateľov jazyka. Žiaci teda nie
sú pasívnymi prijímateľmi informácií, ale osvojujú si jazyk vykonávaním zmysluplných úloh, ktoré
reflektujú ich reálny život. Novozískavané vedomosti sa prepájajú s predchádzajúcimi a zároveň
s poznatkami z iných predmetov.

Očakávaný prínos projektu

Projekt zabezpečí pravidelnú výuku slovenského jazyka a sprostredkovanie tradícii a zvykov pre deti slovenských rodičov v Bristole počas roku 2024 .
Prenájom priestorov pre našu sobotnú školu je významná položka v rozpočte CSCS Bristol CIC, bez ktorej by pravidelný chod školy nemohol byť zapezpečený.
Pravidelnou výukou, ktorá je zabezpečená výhradne vďaka dotáciám USŽZ sa deti slovenských rodičov môžu v kvalitnom a vhodnom prostredí zlepšovať v ústnej i písomnej komunikácii v slovenskom jazyku, oboznamovať sa so slovenskými tradíciami, zvykmi, piesňami a umením.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 800 € 0 € 32,00 € 96,00 € -

Žiadosť číslo 0804/GB/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):300.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1000.00; Nákup kníh a literatúry (BV):500.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):500.00; Nákup učebných a didaktických pomôcok (BV):500.00; Nákup technického vybavenia (BV):2000.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2018 - 2024: 19 500 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Veda a vzdelávanie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com