Slovenčina v Bristole 2024

 

Miesto realizácie

Bristol, Spojené kráľovstvo

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

150

Počet zasiahnutých

60

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Dotácia sa použije na zabezpečenia nákupu školských potrieb, učebníc, kníh a pomôcok pre kvalitné a moderné vyučovanie slovenského jazyka v našom vzdelávacom centre.

Charakteristika projektu

Projekt Slovenčina v Bristole 2024 sa môže uskutočňovať výhradne vďaka dotáciám z USŽZ. Projekt prebieha každú druhú sobotu v prenajatých priestoroch Summerhill Academy v Bristole, kde si prenajímame 9 tried, z ktorých v 4 prebieha vyučovanie slovenčiny.
Vyučovanie sa uskutočňuje prezenčne každú druhú sobotu počas anglického školského termu. V roku 2024 sa uskutoční ešte 12 vyučovacích sobôt, ktoré sú v jarnom a letnom semestri školského roku 2023/24 a 6 vyučovacích sobôt, ktoré spadajú do zimného semestra nasledujúceho školského roka 2024/25.
V CSCS Bristol CIC máme 18 členov pedagogického zboru a ďaľších 7 členov, ktorí zapezpečujú administratívnu podporu a online vyučovanie, IT podporu. V slovenskej sekcií máme 8 členov pedagogického zboru, ktorí sa aktívne a pravideľne podieľajú a príprave, zabezpečení výuky slovenského jazyka. V slovenských triedach máme tento školský rok zaregistrovaných 46 žiakov, ktorí sa pravideľne zúčastňujú vyučovania.
Vo vyučovaní sa uplatňuje prístup zameraný na žiaka, v ktorom je výučba prispôsobovaná potrebám žiakov a rešpektujú sa ich vývinovéa individuálne osobitosti. Prístup k učeniu sa slovenského jazyka a štruktúra vzdelávacích
štandardov odrážajú aj princípy činnostne zameraného prístupu. Činnostne zameraný prístup
považuje žiakov za aktívnych účastníkov procesu učenia sa a používateľov jazyka. Žiaci teda nie
sú pasívnymi prijímateľmi informácií, ale osvojujú si jazyk vykonávaním zmysluplných úloh, ktoré
reflektujú ich reálny život. Novozískavané vedomosti sa prepájajú s predchádzajúcimi a zároveň
s poznatkami z iných predmetov. Zdôrazňuje sa uplatňovanie metód a techník vyučovania
cudzích jazykov, aktívne a zmysluplné používanie jazyka, pri ktorom sa rozvíja počúvanie s
porozumením, hovorenie, čítanie s porozumením a písanie.
Výučba je usmerňovaná tak, aby žiaci dokázali úspešne komunikovať v slovenskom jazyku. Žiaci si v škole rozširujú slovnú zásobu, rozvíjajú komunikačné schopnosti, čítanie a písanie v slovenskom jazyku. Okrem toho spoznávajú slovenské reálie, tradície, zvyky a folklór prostredníctvom tancov a piesní. Deti na výučbu používajú slovenské učebnice a škola má k dispozícii mnoho didaktických hier, softwarov a kníh v slovenskom jazyku, ktoré si deti môžu zapožičať. Slovenská škôlka zabezpečuje víkendové vzdelávanie a výchovu detí predškolského veku v slovenskom jazyku. U detí, v pokojnom prostredí, podnecujeme prirodzenú túžbu po poznávaní, tvorení a experimentovaní. Škôlka je zameraná výtvarným smerom. Súčastne u detí podporujeme a stimulujeme rozvoj rečových a jazykových funkcií v slovenčine – formou sociálneho a emocionálneho osobnostného rozvoja.

Očakávaný prínos projektu

Projekt Slovenčina v Bristole 2024 zabezpečí pravidelnú výuku slovenského jazyka a sprostredkovanie tradícii a zvykov pre deti slovenských rodičov v Bristole počas roku 2024 .
Pre našu sobotnú školu je tpráve toto významná položka v rozpočte CSCS Bristol CIC, bez ktorej by pravidelný chod školy nemohol byť zapezpečený.
Pravidelnou výukou, ktorá je zabezpečená výhradne vďaka dotáciám USŽZ sa deti slovenských rodičov môžu v kvalitnom a vhodnom prostredí zlepšovať v ústnej i písomnej komunikácii v slovenskom jazyku, oboznamovať sa so slovenskými tradíciami, zvykmi, piesňami a umením. Zabezpečíme im kvalitné vyčovacie materiály a školské pomôcky, ktoré žiakom pomôžu lepšie uchopiť a zlepšiť sa v slovenskom jazyku a spoznať geografiu a históriu krajiny.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
6 500 € 0 € 43,33 € 108,33 € -

Žiadosť číslo 0801/GB/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Poplatky za odborné služby - iné - tlač, fotografie, plagáty, propagačné služby:500.00; Nákup učebníc a didaktických pomôcok (BV):2500.00; Nákup školských potrieb (BV):2500.00; Iné - výtvarný materál, výtvarné potreby:1000.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2018 - 2024: 19 500 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Veda a vzdelávanie


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com