Slovenské vzdelávacie centrum Okénko

 

Organizátor

Okenko CIC

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Miesto realizácie

Londýn, Veľká Británia

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

500

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Poskytnutá dotácia bude použitá na zabezpečenie výučby a rozvoj slovenského jazyka, kultúry a histórie v rámci slovenskej sekcie sobotnej školy, špecificky na prenájom priestorov, pokrytie nákladov na učebné pomôcky, personál a záujmové krúžky slovenských detí. Taktiež bude dotácia použitá na organizáciu mimoškolských kultúrnych, vzdelávacích a spoločenských podujatí, besied a prednášok, ktorých cieľom je utuženie a rozvoj komunitných vzťahov a zviditeľnenie slovenskej komunity v rámci Veľkej Británie.

Charakteristika projektu

V našej sobotnej škole máme 148 detí, z čoho je 42 detí v slovenskej sekcii. V škole máme 5 slovenských tried. Nájom za priestor pre všetky naše triedy, záujmové krúžky i miesta pre rodičov, kde sa môžu stretávať počas vyučovania je naša najvyššia položka. Takisto investujeme do školského vybavenia pre deti, vrátane knižnice.
V súčasnosti máme 50 dobrovoľníkov a učiteľov, z čoho je 10 v slovenskej sekcii. Všetkých podporujeme pravidelným zaškoľovaním, aby sme zabezpečili najvyššiu kvalitu vzdelávania pre naše deti a taktiež investujeme do preplácania nákladov na získanie potrebných dokumentov pre dobrovoľníkov. Metodika výučby bilinválnych žiakov ako aj charakter výučby je veľmi špecifický, vzhľadom na týždennú frekvenciu výučby, čo znamená, že naši pedagógovia potrebujú školenia na komunikatívne metódy učenia slovenčiny ako druhého jazyka. Keďže v súčasnosti nie je dostupná učebnica slovenčiny ako druhého, príp. cudzieho jazyka pre predškolákov a žiakov základných škôl, naši pedagógovia pracne pripravujú všetky svoje materiály na hodiny svojpomocne, čo je časovo veľmi náročné.
Keďže sa Okénko každoročne rozrastá, do budúcna plánujeme priberanie dalších odborných pracovníkov, ktorých budeme potrebovať zaplatiť.
Okrem klasickej výučby zabezpečujeme aj online výučbu v menších skupinkách pre deti, ktoré nebývajú v blízkom okolí, aktivity pre dospelých ako poradňu, filmový a knižný klub. Takisto prevádzkujeme čitateľské a knižné dielne, ktoré slúžia na propagáciu a rozvoj vzťahu k literatúre, ktorá buduje a upevňuje slovenskú národnú identitu.

Očakávaný prínos projektu

Slovenská škola ako vzdelávací a kultúrny subjekt má predominantný záujem o rozvoj slovenského jazyka a kultúry, ktoré sú budované a rozvíjaní u detí s cieľom upevniť v nich slovenskú identitu. V tomto priestore si sprítomňujú svoju vlasť, korene, históriu a škola i komunita im dávajú pocit súnáležitosti a ukotvenia nielen cez výučbu, ale aj cez budovanie priateľstiev s inými slovenskými deťmi. Škola a jej podujatia pre komunitu takto častokrát suplujú absenciu rodinných príslušníkov a pre mnohé z našich rodín vytvárajú unikátny priestor spolupatričnosti a zdieľania hodnôt a vytvárajú sieť podpory a širšieho uvedomenia príslušnosti k slovenskému národu.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
20 000 € 9 000 € 40,00 € 4,00 € 0,0818 €

Žiadosť číslo 0424/GB/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):500.00; Platby za odborné služby - zhotovenie poto-, audio- a videozáznamu (BV):500.00; Platby za odborné služby - iné - Honorár za výučbu detí v slovenskom jazyku:5500.00; Dlhodobý prenájom priestorov vrátane potrebného poistenia (BV):6500.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):500.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):500.00; Nákup kníh a literatúry (BV):1000.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):500.00; Nákup učebných a didaktických pomôcok (BV):500.00; Nákup krojového vybavenia (BV):1000.00; Iné - prenájom skladu mimo školy:3000.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0424/GB/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2020 - 2024: 72 400 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com