Lektorská podpora a metodická príprava pre DFS Sovička Lonýn

 

Miesto realizácie

Tanečné štúdio, hala alebo sála v Londýne, v závislosti od priestorov, ktoré budú v tom konkrétnom čase k dispozícii.

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.2.2024 do 20.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

53

Počet zasiahnutých

800

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Lektorská podpora a metodická didaktika pri rozvíjaní činnosti Detského folklórneho súboru Sovička v Londýne u detí a mla?deže v multietnickych rodina?ch prostredníctvom slovenske?ho folklo?ru a umeleckej tvorby.Posúvanie tradícií od našich starších generácií v tomto modernom svete a novom chápaní u detí ktoré vyrastajú v inom prostredí ako naši predkovia a kde slovenčina je potlačená anglickým školským systímom a prostredim, v ktorom sa nachádzaju.Slovenčina je skor používana vo voľnom čase, v domácnostiach a pri zaujmových činnostiach ako je Detsky folklorny súbor Sovička.

Charakteristika projektu

Cieľom nášho projektu je metodická príprava nových choreografií a tancov, výber piesní a hudby pri realizácii nového projektu ako je príprava galaprogramu k 10. výročiu vzniku súboru a taktiež nahrávka nového hudobného repertoáru.
Tanec nikdy nebol samostatnou oblasťou v živote ľudí. Ľudový tanec, hudba, pieseň a ostatné ľudové prejavy tvorili syntetický celok, ktorý nám dáva obraz o vtedajšom spôsobe života a spoločen-
ských vzťahoch. K rovnakému vnímaniu ľudového tanca by sme chceli viesť aj našich členov. Okrem toho rozvíjame u nich aj ich technické schopnosti v oblasti rotačnej, skokovej a odzemkovej techniky.

Očakávaný prínos projektu

DFS Sovička veľmi pomôže pomoc odborníkov-lektorov zo Slovenska .Týmto projektom sa sa zvýši kontinuita a možnost rozvoja, výchovy novej a pokračujúcej generácie mladežníkov, ktorí s výbavou zo Sovičky dalej šíria hodnoty obsiahnuté v tradičnej kultúre a komunitný život posilňuje deti, mládež a tiež rodičov, ktorí investujú veľa času a duševních síl do kvality zážitkového vzdelavania, systematickej práce v súbore a pravidelných návštev Slovenska s poznávacím efektom a tvorbou väzby na " materskú " krajinu.
Cieľom súboru je viesť deti a mládež k rozoznávaniu jednotlivých oblastí, zoznámiť ich so základnými tanečnými motívmi, s pôvodnou formou jednotlivých tancov, prípadne s ich štylizáciou v choreografii (na hodinách tanečných nácvikov), s piesňami v nárečí, s ľudovou hudbou, zvykmi a charakteristickými krojmi,rozširovať a zdokonaľovať technickú vyspelosť členov, formovať a rozvíjať tanečnosť a tanečný charakter podľa jednotlivých oblastí, prehlbovať výrazový register a podchytiť talenty.
Cibrením tanečného a hudobného vkusu formovať tiež estetické cítenie tanečníka.
Z výchovnej stránky s poznávaním folklórnych tradícií ovplyvňovať a podporovať aj vlastenecké cítenie, pocit príslušnosti k slovenskému národu.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
6 533 € 3 500 € 123,26 € 8,17 € 0,0318 €

Žiadosť číslo 0487/GB/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - vypracovanie a nácvik novej choreografie/umeleckého programu, hudobných úprav a hudobného prednesu a pod. (BV):2000.00; Platby za odborné služby - scenár a réžia divadelného diela, spracovanie hudobnej nahrávky a pod. (BV):400.00; Krátkodobý prenájom nahrávacieho štúdia (BV):1885.00; Doprava pre účasť školiteľa/metodika na projekte (BV):465.00; Ubytovanie pre účasť školiteľa/metodika na projekte (BV):783.00; Strava pre účasť školiteľa/metodika na projekte (BV):900.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):100.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0487/GB/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com