Česko-slovenské výtvarné dielne, výstava a kniha

 

Organizátor

Okenko CIC

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Miesto realizácie

Londýn

Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo (110 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 30.3.2025

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

1 000

Počet zasiahnutých

10 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Podpora výtvarného umenia a rozvoj kladného vzťahu k českému a slovenskému výtvarnému umeniu medzi deťmi i dospelými v českej a slovenskej komunite vo Veľkej Británii. Propagácia českých a slovenských umelkýň a umelcov v zahraničí, okrem iného aj medzi inými národnosťami. Sprostredkovanie spolupráce medzi českými, slovenskými a zahraničnými umelcami a galériami. Podpora výstav českých a slovenských umelcov vo Veľkej Británii.

Charakteristika projektu

Už viac ako rok organizujeme každý týždeň online česko-slovenské výtvarné dielne pre deti i dospelých,
kde máme účastníkov z rôznych krajín v Európe. Cieľom vzniku týchto dielní bolo predstaviť našej komunite v zahraničí slovenských a českých umelcov. Zároveň sme chceli upevňovať ako slovenčinu a češtinu, tak aj porozumenie medzi rôznymi krajinami. Naše dielne teda striedavo vedie slovenská umelkyňa pôsobiaca v slovenskej School and Community Bristol, Lucia Husková, a česká umelkyňa pôsobiaca v Birminghame, Tereza Bušková. Obe výtvarníčky vedú dielne vo svojich materinských jazykoch a naši účastníci sú ako zo slovenskej, tak aj z českej komunity. Našou snahou je prestaviť rôzne druhy umenia od maliarov, sochárov po grafikov či ilustrátorov. Ak je to možné, pozývame do svojich dielní umelcov alebo ich zástupcov, aby sme svojim poslucháčom umenie a umelcov samotných priblížili ešte bližšie. Mali sme napríklad maliarku Zuzanu Lukáčovú, PhDr. Katarínu Bajcurovú zo Slovenskej národnej galérie, umelkyňu Mílu Furstovú, či ilustrátora Aleša Brychtu. Všetkých umelcov, ich tvorbu i potenciálnu inšpiráciu k tvorbe máme na webových stránkach http://www.okenko.uk/268eskoslovenskeacute-
vyacutetvarneacute-diacutelny.html a propagujeme ich aj na sociálnych sieťach. Z týchto umeleckých dielní potom robíme zostrih, ktorý potom propagujeme na sociálnych sieťach a vyhlasujeme súťaže, aby sme ďalej motivovali deti i dospelých k zhliadnutiu videí a zoznámeniu sa s rôznymi umelcami. Na konci každého školského roka plánujeme charitatívnu predajnú výstavu, kde predávame nielen diela našich účastníkov, ale aj diela jednotlivých umelcov, ktoré nám svoju tvorbu na tieto účely venujú. Na výstave budeme propagovať všetkých umelcov a umelkyne, ktorým sme sa venovali počas školského roka. Navyše výstava bude nielen pre českú a slovenskú komunitu, ale pre britskú verejnosť a preto všetky informácie budú ako v češtine či slovenčine (podľa pôvodu umelca) tak aj v angličtine. Celý výťažok z predajnej výstavy bude použitý na nákup výtvarných potrieb pre detské domovy v Českej republike a na Slovensku. Do každého balíčka budú vložené potreby na dielňu inšpirovanú určitým umelcom či umelkyňou, aj jednoduchý návod ako postupovať. Materiál bude môcť byť použitý pre rôzne skupiny detí v detských domovoch. Diela českých a slovenských umelcov a umelkýň, ktoré sme študovali, chceme spracovať do česko/slovensko –anglickej knihy. Táto kniha môže slúžiť ako českej a slovenskej komunite v zahraničí, tak aj anglicky hovoriacim záujemcom, no zároveň aj českým a slovenským záujemcom v Česku a na Slovensku. Kniha bude propagáciou českého a slovenského výtvarného umenia a bola by distribuovaná nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku a v Čechách .

Očakávaný prínos projektu

Prínos charitatívnej predajnej výstavy bude propagácia českého a slovenského umenia medzi českou, slovenskou a britskou verejnosťou. Dúfame, že predstavením a propagáciou českých a slovenských umelcov v Británii tak prispejeme k ich zviditeľneniu a prezentácii na výstavách v galériách vo Veľkej Británii. Ďalším prínosom bude podpora českých a slovenských umelkýň a umelcov, ktorí mali sťaženú propagáciu svojej tvorby počas pandemického obdobia.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
8 100 € 0 € 8,10 € 0,81 € -

Žiadosť číslo 0814/GB/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):1300.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):500.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):500.00; Platby za odborné služby - iné - vytvarnicky a umelci:3000.00; Dlhodobý prenájom priestorov vrátane potrebného poistenia (BV):1500.00; Nákup kníh a literatúry (BV):300.00; Nákup kancelárskych potrieb (BV):700.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):300.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Spojené kráľovstvo z oblasti Folklór a tradície


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com