Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže 2024

 

Organizátor

Matica slovenská v Srbsku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Báčska Palanka, Slovenský národný dom.

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 8.8.2024 do 9.8.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

150

Počet zasiahnutých

450

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom použitia dotácie je organizácia a realizácia Stretnutia slovenskej študujúcej mládeže v roku 2024. Zámerom, alebo zmyslom projektu je prezentácia stredných a vysokých škôl v slovenskom jazyku, nadvazovanie a udržiavanie stykov medzi slovenskými študentmi, čo v konečnom dôsledku prispeje k pozdvihnutiu intelektuálnej úrovne slovenskej komunity a zachovaniu národnej identity Slovákov v Srbsku.

Charakteristika projektu

Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže je tradičné sprievodné podujatie Slovenských národných slávností, ktoré sa v roku 2024 znovu uskutoční v Báčskej Palanke. Na toto stretnutie, aj tohto roku, znovu budú pozvaní aj študenti zo Slovenskej republiky, členovia Mladej matice. Stretnutie sa prvý krát uskutočnilo v roku 2000, s cieľom zoskupiť na jednom mieste mladú slovenskú vojvodinskú inteligenciu a národnú elitu, ktorá žije a študuje v rodisku, alebo v zahraničí. Stretnutie sa uskutoční vo štvrtok 8. augusta, ako jedno zo sprievodných podujatí Slovenských národných slávností. Stretnutie bude mať formu kreatívnej dielne, ktorá bude trvať celý deň. Témou dielne bude umelecká fotografia a výtvarno-umelecká tvorba. Názoru sme, že spoločný čas strávený tvorením zlepšuje vzťahy, učí spolupráci, podporuje kreatívne cítenie a myslenie. Po dielni, bude nasledovať prezentácia prác. Nasleduje oficiálna časť stretnutia, kde sa budú prezentovať študenti, ktorí ukončili štúdium (Mgr. Ing. a PhD.) a ich záverečné práce. Všetckým študentom, ktorý ukončili štúdium budú odovzdané diplomy a knižné darčeky. Študenti, ktorí ukončili štúdium s vyznamenaním, budú odmenení aj finančne. Mladí študenti sa budú mať príležitosť zabaviť, niečo naučiť a získať nové známosti a kontakty. Po ukončení oficiálnej časti stretnutia sa organizuje študentská zábava, na ktorej sa študenti pobavia pri jedle a hudbe.

Očakávaný prínos projektu

Prehlobovanie spolupráce medzi Maticou slovenskou v Srbsku a Mladou maticou zo Slovenskej repuliky a propagácia štúdia v slovenskom jazyku na školách v Srbsku a zahraničí.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
4 360 € 0 € 29,07 € 9,69 € -

Žiadosť číslo 0532/RS/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nepodporený pre nedostatok finančných prostriedkov

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):80.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):300.00; Platby za odborné služby - iné - úhrada animátorov a realizátora projektu:450.00; Doprava (BV):650.00; Strava (BV):1050.00; Nákup materiálov a surovín (BV):230.00; Ocenenia (BV):400.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):1200.00

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 5 400 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko z oblasti Matica slovenská


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com