13. ročník semináru tvorivého dramatického písania Píšeš? Píšem!

 

Miesto realizácie

Kovačica, Srbská republika

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 18.8.2024 do 25.8.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

90

Počet zasiahnutých

900

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Účelom predkladanej žiadosti je realizácia 13. ročníka semináru Píšeš? Píšem! v organizácii Kolektíva kreatívnych amatérov v Kovačici, v termíne 18. – 25. augusta 2024. Garantom semináru je jeho autorka Mgr. art Katarína Hitzingerová, ArtD., dramaturgička, dramatička, režisérka a pedagogička na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. Lektormi vzdelávacích dielní sú odborníci, resp. profesionáli z jednotlivých oblastí pôsobiaci na Slovensku s bohatou praxou z predchádzajúcich rokov realizácie vzdelávacieho semináru (herci, režiséri, scénografi, tanečníci, hudobníci, filmári, fotografi, projektoví manažéri, atď). Seminár má už svoju 12. ročnú kontinuitu a je etablovaným podujatím nielen vo Vojvodine ale aj v ďalších slovenských komunitách žijúcich v zahraničí. Preto je potrebné seminár dostatočne podporiť, aby realizátori mohli bez obáv zabezpečiť základné potreby pre účastníkov a venovať sa umeleckej stránke semináru, resp. zabezpečiť jeho kvalitu a splniť jeho ciele.

Charakteristika projektu

V roku 2010 seminár tvorivého dramatického písania prvýkrát v Pivnici usporiadali s cieľom motivovať mladých ľudí dramaticky tvoriť. Zo začiatku záujem o zaškolenie nebol veľký, no predsa bol. Preto ho aj o rok zopakovali a rozšírili o ďalšie obsahy. Augustové vysoké teploty potom už nemohli odradiť iniciátorov projektu Katarínu Mišíkovú Hitzingerovú a čelných ľudí Divadla Janka Čemana z Pivnice pokračovať v začatom. Jeho cieľom je podpora vojvodinskej drámy v slovenskom jazyku, používanie elementárnych prvkov dramatickej tvorby a ich implementácia do autorských diel. Každý z ročníkov semináru bol tematicky orientovaný na svojbytnosť dramatického textu ako takého. Seminár sa počas štyroch rokov rozrástol o ďalšie dielne. Okrem dramatickej dielne sa lektori snažili prepojiť dramatické texty, ktoré počas semináru vznikli s hereckou dielňou. Postupne tak zistili, že „Nie všetko čo znesie papier, znesie i javisko.“ Stali sa pozorovateľmi, keď profesionálni režiséri a dramaturgovia uchopili ich diela a preniesli z papiera na „hracie pole“. Seminár tak názorne poukázal na možnosti rozvoju dramatickej spisby a dohliadania na používanie spisovnej slovenčiny. Vlani prebiehal už dvanásty ročník semináru Píšeš? Píšem! a jeho témou boli KORENE. Ako ten čas plynul, tak sa aj seminár rozmáhal, narastal aby sa stal aj putovným. Rozšírený bol o dielne: výtvarnú, žurnalistickú, písanie blogu, muzikálovú, rozhlasovo – pohybovú, dielňu storytelleru, fotografickú, filmovú, hudobnú, atď. Dielne sa prispôsobovali záujmu účastníkov a na základe anketových dotazníkov a spätnej väzby. S pribúdaním rokov sa postupne zvyšoval aj počet frekventantov a tiež lektorov. Z deväť prvých absolventov v roku 2018 ich počet stúpol na 63 a z jedného lektora na trinásť. Seminár Píšeš? Píšem! sa tak stal malým festivalom, o ktorý v jubilejnom roku, teda na desiatom ročníku, záujem prejavilo až 100 menších a väčších nadšencov rôznych druhov umeleckého prejavu a až 13 lektorov.

Roky plynuli a generácie účastníkov si z Pivnice odnášali nové poznatky a motivácie ďalej pokračovať v trasovaní začatej cesty. Teraz, keď spomienky navierajú, s potešením možno kvitovať, že dobrá snaha a dobrá prax, – keď je „človek človeku človekom", – už decénium prináša iba samé dobré plody a výsledky, ktoré zaiste zošľachťujú ľudské duše. Každoročne Divadlo Janka Čemana najprv vyhlási súťaž pôvodných dramatických textov – divadelných hier a filmových scenárov pod názvom POĎ SA VYPÍSAŤ, ktoré sa následne oceňujú na festivale DIDA a najlepšie z nich inscenujú na seminári (divadelné hry, texty piesní, filmové scenáre, prózy, dokumentárne námety, básne ...).

Píšeš? Píšem! je seminár tvorivého písania, v ktorom sa už roky úspešne tvorí a školí. Ak ide o začiatočné ročníky, tie boli ako každé začiatky – skromné. Prvý ročník bol zameraný na dramatický text, druhý ročník porovnával dramatický text a interpretáciu dramatického textu. Tretí ročník už bol medzinárodný: slovensko-srbsko-macedónsky a frekventanti hľadali rovnováhu medzi dramatickým textom a jeho interpretáciou z hudobného a výtvarného hľadiska. Projekt po treťom ročníku získal medzinárodnú skúsenosť na základe participácie lektorov zo Slovenska, Srbska a Macedónska. Desiaty ročník bol napr. obohatený o dielne projektového manažmentu a grafický dizajn – web stránky a divadelných plagátov a bulletinov. Dramatickí autori vytvorili v spolupráci s lektormi textovú koláž, ktorá sa v rámci tematické zacielenia (pouličné divadlo) prezentovala na troch miestach: Báčsky Petrovec, Báčska Palanka a Pivnica. Počet účastníkov za z roku 2010 (9 osôb) v roku 2013 zvýšil na 40, nerátajúc lektorov. Autori, ktorí sa každý rok zúčastňujú dramatickej dielne semináru Píšeš? Píšem! získavajú ocenenia v literárnych súťažiach. Väčšina účastníkov sú mladí ľudia, ktorí sú umelecky činní a seminár ich motivuje tvoriť dramaticky v slovenskom jazyku a tak podnietiť jeho udržateľnosť na území Vojvodiny. Tento projekt, ktorý už po treťom ročníku získal medzinárodnú skúsenosť, pracuje s profesionálnymi umelcami, podporuje slovenský jazyk a jeho používanie v divadelnej a literárnej kultúre a motivuje mladých ľudí dramaticky tvoriť. Štvrtý ročník bol zameraný na grantovú činnosť, organizáciu v divadle, javiskové svietenie, grafický dizajn (výroba divadelných plagátov a bulletinov) a pouličné divadlo. V roku 2014 téma bola OBRAZ. Išlo o obraz života ako takého, o obraz pohyblivých emócií, ktoré sú hybnou silou každého života na zemi. Piateho ročníka sa zúčastnilo 53 účastníkov z Pivnice, Kysáču, Báčskeho Petrovca, Selenče, Iloku, Báčskej Palanky a zo Slovenska. V roku 2015 prebiehal šiesty ročník semináru Píšeš? Píšem! a téma bola ČLOVEK. Semináru sa zúčastnilo 54 účastníkov z Pivnice, Kysáču, Báčskej Palanky, Iloku, Zreňaninu a zo Slovenska. Témou desiateho jubilejného ročníka boli SPOMIENKY. Na desiatom ročníku si zaspomínali a spätne pozreli a zhodnotili prejdenú cestu. Témou jedenásteho ročníka bol NÁVRAT. Po pandémii organizátori reflektovali potrebu navrátiť sa k sebe, k hodnotám, vzťahom a prostrediu, z ktorého jedinec pochádza. Tento ročník bol špecifickým aj tým, že sa konal prvýkrát na inom mieste a to v Kovačici pod záštitou divadelného združenia KOKRAM a odohrával sa najmä v priestoroch Domu kultúry v Kovačici.

Seminár tvorivého dramatického písania „Píšeš? Píšem!“ už 12 rokov prináša pre vojvodinských Slovákov stretnutie s profesionálnymi a ochotníckymi umelcami zo Slovenska s úmyslom spoločne tvoriť a vytvárať umelecké diela a neskôr ich prezentovať pred publikom doma a v zahraničí. Jedenásty ročník festivalu s ohľadom na rozšírenie pôsobenia zmenil svoju charakteristiku a stal sa cestujúcim seminárom, resp. putovným. Desať ročníkov seminár prebiehal v Pivnici v Divadle Janka Čemana a po dôkladnej analýze rozšíril sféru pôsobenia a priblížil tematiku semináru k čo väčšiemu počtu mladých ľudí hovoriacich v slovenskom jazyku sa organizátori semináru Ochotníckeho divadla Janka Čemana v Pivnici a autorka semináru Mgr. art Katarína Hitzingerová, ArtD. spolu s ochotníkmi združenia Kolektívnych kreatívnych amatérov (KOKRAM) z Kovačice dohodli na tom že sa jedenásty ročník semináru presťahuje z Pivnice a uskutoční sa v Kovačici. Tak sa aj stalo, jedenásty ročník sa stal putovným rovnako ako dvanásty ročník i trinásty ročník bude prebiehať v Kovačici. Následne je plánom, aby sa na niekoľko ročníkov presťahoval do Kysáča, a aby sa zasa vrátil do Pivnice. A potom dokola a odznova. Takýmto spôsobom, seminár dosiahne svoj ďalší cieľ, a to je prísť bližšie ďalším záujemcom a k ochotníckym zanietencom zo všetkých oblastí Vojvodiny z Banátu, Báčky a Sriemu, ale aj zahraničia. Seminár bol aj je už medzinárodným, a mal už účastníkov z Rumunska, Chorvátska, Maďarska, Macedónska, Španielska a Českej republiky.
Účelom projektu nie sú však jeho výsledky, realizačné výstupy ako divadelné inscenácie, filmy, autorská hudba, fotografie, výtvarné návrhy scény a kostýmov atď., ale v prvom rade získané vedomosti a skúsenosti plynúce zo vzájomnej interakcie a tvorivého procesu a v neposlednom rade účinok vplývajúci na ďalšie pôsobenie účastníkov v divadlách, na školách, v súboroch, v komorných zboroch v slovenských komunitách. Projekt je prvým svojho druhu v dejinách kultúry dolnozemských Slovákov v Srbsku. Cieľom prvého seminára v roku 2010 bolo edukovať píšucich autorov. V priebehu šiestich ročníkov sa seminár rozširoval okolo myšlienky „Nie všetko čo znesie papier, znesie i javisko“ keď autori získali možnosť sledovať tvorivé spracovanie vlastných textov v činohre, detskom predstavení, pouličnom divadle, tanečnom predstavení, muzikáli, filme, rozhlase, s dôrazom na tvorivý proces, prepájanie jednotlivých dielní a tvorivých prístupov. Na základe úspešnej súťaže dramatických textov, filmových scenárov, ale aj prozaických a poetických diel už sedem ročníkov, ktorá priniesla obohatenie dramatických textov dolnozemských autorov ako logické vyústenie doterajšieho vzdelávania najmä vojvodinských autorov v divadelnom umení, sa osvedčilo vytvoriť platformu, v ktorej sa najúspešnejšie diela aj realizujú. Hlavným cieľom súťaže je posilniť národnú a jazykovú identitu prostredníctvom kreatívnej tvorby pôvodných dramatických textov. Súťaž je príležitosťou, prostredníctvom kultúry posilniť povedomie dolnozemských Slovákov a vzájomne prepojiť krajiny Dolnej zeme. Vyhlásenie literárnej súťaže prinesie zachovanie slovenskej reči, kultúry a svojbytnosti prostredníctvom fotografie, filmu, divadelného umenia. Zachovanie semináru ako, čo je seminár tvorivého dramatického písania Píšeš? Píšem! pre slovenskú komunitu vo Vojvodine je veľkého významu a na ten spôsob sa veľký počet detí a mladých zoznamuje s možnosťami, ktoré takýto druh semináru prináša. Okrem toho majú možnosť sa zoznámiť s lektormi so Slovenska, ktorí im prinesú skúsenosti zo Slovenska, a tak isto aj zvyky, ktoré sú platné na Slovensku. Prinesie taktiež možnosť účastníkom zoznámiť sa so slovenskou kultúrou z viacerých krajín s tým, že je projekt zameraný na Rumunsko, Chorvátsko, Maďarsko Srbsko a Slovensko, ako s kultúrou tak aj medzi účastníkmi z týchto krajín a na ten spôsob uskutočniť budúcu spoluprácu medzi budúcimi ochotníkmi a profesionálmi. Okrem toho zviditeľní problematiku zachovania kultúry a jazyka a tradície medzi mladou populáciou. Zachovať seminár ako, čo je Seminár tvorivého dramatického písania „Píšeš? Píšem!“ sa stáva čoraz ťažším a náročnejším, ale nesmierny význam, ktorý má pre slovenskú komunitu vo Vojvodine v oblasti kultúry sa stáva čoraz potrebnejším.

Seminár Píšeš? Píšem! je jedinečný, lebo jeho zámerom je priamo podporovať súčasnú slovenskú dramatickú tvorbu vo Vojvodine. Je originálny, lebo je pripojený na Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – Festival DIDA v Pivnici. Vyznačuje ho unikátnosť, lebo na ňom priamo vznikajú nové dramatické texty, ktoré sa v priebehu seminára inscenujú a projekt končí premiérou, resp. premiérami. Všetko to s dôrazom na pozdvihovanie národného povedomia a v prospech zveľaďovania materinskej reči a kultúry, a pokým to robíme budeme jestvovať aj my, vo Vojvodine, v Srbsku.

Seminár tvorivého dramatického písania Píšeš? Píšem! je celkovo jediný tohto druhu na Dolnej zemi. Autorkou je Mgr. art Katarína Hitzingerová, ArtD., dramaturgička, dramatička, režisérka a pedagogička na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici, scenáristka Slovenskej televízie, koordinátorka medzi slovenskými a vojvodinskými organizáciami, didaktička a autorka mnohopočetných dramatických a rozhlasových textov odmeňovaných a inscenovaných ako na Slovensku, tak aj v USA, Maďarsku, Srbsku, Českej republike a Rumunsku.

Cieľom prvého seminára roku 2010 bolo edukovať píšucich autorov a po ročníkoch sa seminár rozmáhal, rozširoval, a postupne sa integrovali ďalšie zložky (napr. jedna z nich je herecká), ktorých vzájomné prepojenie smerujú k finálnemu projektu-inscenácie.

Hlavným zámerom projektu je priama, aktívna podpora vzniku súčasnej slovenskej dramatickej spisby v regióne. Je to priama podpora tunajších slovenských autorov – dramatikov, ktorá v prvom rade vyplýva z kontaktov dramatikov na Slovensku s tunajšími píšucimi autormi, z výmeny postrehov, skúseností a vzájomného vzdelávania sa. Tiež, na základe vzniku textov zámerom sú vznik inscenácií. Týmto sa obohacuje slovenská spisba vo Vojvodine dramatickou spisbou, ktorá je na týchto priestoroch z literárnych druhov najmenej podporovaná.

13. ročník semináru Píšeš? Píšem!
Obsahom trinásteho ročníka semináru, ktorý sa počtom účastníkov už stal festivalovým typom vzdelávania v umeleckom dianí, bude inovácia niekoľkých dielní. Každý ročník vychádza zo súčasného spoločenského diania dolnozemských Slovákov a podľa toho si určuje aj tému. Trinásty ročník bude čerpať z motta „TU A TERAZ!“. Spomínaná myšlienka alebo slogan reflektuje silnú túžbu nielen jedinca, ale aj komunity reagovať na prítomnosť a rozvíjať sa. Pasivita a demotivácia sú celosvetovým spoločenským blokom, ktorý vedie k utópii, ktorá práve na Vojvodine môže spôsobiť (prípadne sa tak už aj deje) veľký odliv vojvodinských Slovákov mimo svoju Dolnú zem. Organizátori sa rozhodli v trinástom ročníku semináru Píšeš? Píšem! ponúknuť sedem tvorivých dielní.

DIELNE:
1. detské divadlo
2. experimentálny prednes a pouličné divadlo
3. filmová dielňa
4. fotografická dielňa
5. hudobná dielňa
6. tanečná dielňa
7. výtvarná dielňa (maľované plagáty)

Dielňa detského divadla je nevyhnutnou súčasťou semináru, pretože prináša základný cieľ semináru a tým je vzdelávať deti v umeleckej oblasti a vytvárať im tak vzťah k umeniu ako takému. Druhou inovatívnou dielňou bude „Experimentálny prednes a pouličné divadlo“. V tejto dielni sa lektori budú venovať otázkam spisovnej javiskovej slovenčiny, asimilačným pravidlám a elimináciou zlých návykov v používaní slovenského jazyka. Formou pouličného divadla tak sprítomnia umelecký zážitok v centre Kovačice formou sprievodu a priblížia tak seminár viac verejnosti už počas samotného konania semináru. Ďalšou novinkou na seminári bude „Tanečná dielňa“ zameraná na prepojenie tradičnej formy s moderným scénickým tancom. Spomínané dielne reflektujú potreby minuloročných účastníkov najmä z radov mládeže, ktorá bola na seminári Píšeš? Píšem! v Kovačici v uplynulých dvoch ročníkoch zastúpená najviac a postrádajú možnosti prezentácie práve touto umeleckou formou. Fotografická dielňa, filmová dielňa a hudobná dielňa sú stabilnými dielňami, ktoré sú každoročne navštevované hojným počtom účastníkov, pričom napríklad vo fotografickej dielni sa každoročne obmieňa nový lektor s novými skúsenosťami. Hudobná dielňa zase prepája všetky ostatné dielne, pretože okrem zhudobnenia textov participuje aj na autorskej tvorbe pre divadelné predstavenia a filmovú produkciu dielní počas semináru. Výtvarná dielňa sa na trinástom ročníku semináru bude venovať maľovaným plagátom, ktorých kedysi tradíciu udržiaval pán Tomáš Hriešik – Maško z Kovačice. Organizátori by chceli prepojiť insitných umelcov s divadelnými a vytvoriť tak jedinečné diela, ktoré sa stanú oprášenou novinkou v digitalizovanom svete techniky. Vďaka účinkovaniu divadelníkov v iných mestách a obciach Vojvodiny sa maľovaný plagát stane kočovnou atrakciou a inšpiruje tak mnohých ďalších umelcov, či už divadelných alebo potenciálnych výtvarníkov.

Vďaka semináru Divadlo Janka Čemana v Pivnici a teraz aj KOKRAM v Kovačici, aj v ostatných miestach Vojvodiny vychovávajú umelcov, ktorí sa nielen živia umením, ale aj odovzdávajú svoje skúsenosti a znalosti už ako lektori, prípadne sú hosťujúcimi umelcami v rôznych kultúrnych inštitúciách a na umeleckých súťažiach získavajú mnohopočetné ocenenia. Napríklad posledné mládežnícke divadelné predstavenie „ĽUD – MILÁ“, ktoré vzniklo na 11. ročníku semináru Píšeš? Píšem! V Kovačici počas dvoch rokov sa stalo absolútnym víťazom festivalu DIDA v Pivnici, DIVADELNÉHO VAVRÍNU v Starej Pazove a ako jediné vybraté predstavenie sa zúčastnilo najvyššej divadelnej prehliadky na Slovensku „SCÉNICKÁ ŽATVA“ v Martine, kde sa na predstavenie prišlo pozrieť okolo 500 divákov s neutíchajúcim aplauzom. Zmysel semináru “Píšeš? Píšem!” je aby sa umenie stalo súčasťou života ako tomu bývalo v minulosti a umením vychovávalo k najdôležitejším ľudským hodnotám. Pozitívna spätná väzba a ohlasy, ktoré sa organizátorom dostávajú od účastníkov, nevyhnutne potrebuje základný kameň opory v tých, ktorí by mali vojvodinskú silnú divadelnú tradíciu podporovať. Dôležitým atribútom semináru Píšeš? Píšem! je inklúzia, ktorá sa stáva medzinárodne uznávaným východiskom v prepájaní života s umením v ostatných krajinách Európy. Vojvodinskí umelci tak majú jedinečnú možnosť vďaka semináru prezentovať svoje umenie aj v zahraničí a mládež získava neoceniteľnú možnosť zostať a byť aktívnym vo svojej domovine.

Účastníci sú vyzvaní formou informovania cez sociálne siete, plagátovou formou v partnerských organizáciách, emailom pre účastníkov, ktorí ho poskytli na predchádzajúcom ročníka. Počet účastníkov nie je limitovaný ani počtom pre dielňu ani vekom. Každá tvorivá dielňa uvádza vekovú špecifikáciu, ale nelimituje ju počtom účastníkov. Každý účastník vyplní online prihlášku (prípadne sa k nej dostane cez jedinečný QR kód zverejnený na internete) a do minimálne 5 minút ju vyplní. Neočakávame od účastníkov žiadne skúsenosti a vedomosti o umeleckej činnosti, radi budeme vzdelávať.. Pre špeciálne potreby účastníkov pre prihlasovanie je organizačný tím k dispozícii telefonicky (v Kovačici osobne) a v online chatovej komunikácii prípadne cez video hovor. Všetky možnosti sú zverejnené priamo na organizátorskej FB stránke semináru Píšeš? Píšem! Po odoslaní prihlášky sa každému účastníkovi zašlú informácie k semináru (informácie o strave, ubytovaní, cestovaní, dielni, poplatku, čo si má priniesť do dielne), zároveň zasielame prehľadnú mapu, na ktorej sú vyznačené miesta ubytovania, stravovania, dielní, prvej pomoci a ďalšie služby. S účastníkmi do 15 rokov komunikujeme prostredníctvom rodičov, ktorí za nich preberajú zodpovednosť počas semináru a zároveň ich prihlasujú cez svoj emailový kontakt. Po dohovore s rodičmi im poskytujeme základné informácie a konzultujeme zaradenie ich dieťaťa do tvorivej dielne. Rodič získava rovnaké informácie ako každý účastník semináru.

Očakávaný prínos projektu

Účelom projektu je teda priame vzdelávanie súčasných divadelných ochotníckych umelcov, od zrodu textu, cez ožívanie diela, až po jeho prezentáciu pred publikum. Autori majú možnosť sa zdokonaliť v umení, dramatike, dramatizácii a napokon pozorovať ako ich dielo spracúvajú umelci na javisku.
Prínos projektu je v tom, že aktéri projektu budú prenášať svoje skúsenosti vo svojich prostrediach, súboroch, spolkoch, školách, vlastne po celej Vojvodine. Tým sa vylepší kvalita písania dramatických textov, kvalita inscenovania, kvalita použitia textov na školách a vôbec kvalita divadelnej tvorby. Tým sa prispeje k zachovávaniu bohatej divadelnej tradície vo Vojvodine, obohatenou súčasnými divadelnými trendami, ale aj slovenského jazyka vo všeobecnosti. Slovenské školy a divadlá sú hlavné piliere v službe zachovávania slovenčiny v tomto viac národnostnom a multikultúrnom prostredí.

Ciele projektu :
- vznik dramatických textov dolnozemských slovenských autorov
- vznik inscenácií
- hosťovanie s predstaveniami v slovenských osadách Vojvodiny (Kysáč, Kulpín, Báčsky Petrovec, Padina, Stará Pazova, Petrovec, Palanka, Pivnica)
- účasť na festivale DIDA v Pivnici
- účasť na Prehliadke slovenských vojvodinských divadelných predstavení Divadelný vavrín
- zvýšenie návštevnosti divákov Ochotníckeho divadla v Kovačici prostredníctvom zvýšenia počtu predstavení
- uskutočnenie 10 repríz v sezóne
- hosťovanie v Slovenskej republike
Výsledok projektu je súbor dramatických textov, ich dramatizácia a inscenácia. Projekt ľudsky stojí na dobrovoľníckej práci divadelných ochotníkov, nadšencov, priateľov a rodiny, ktorých prácu (projektovú, organizačnú, produkčnú, administratívnu, technickú, ale aj tú obyčajnú pri varení účastníkom a upratovaní priestorov) nemožno dopodrobna vyčísliť ani dostatočne oceniť.

Autori, ktorí sa každý rok zúčastňujú dramatickej dielne semináru Píšeš? Píšem! získavajú ocenenia v literárnych súťažiach. Väčšina účastníkov sú mladí ľudia, ktorí sú umelecky činní a seminár ich motivuje tvoriť dramaticky v slovenskom jazyku a tak podnietiť jeho udržateľnosť na území Vojvodiny. Aj táto skutočnosť ako taká hovorí o prínose projektu pre organizátorov semináru a motiváciu organizovať ho v budúcnosti.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
7 885 € 4 000 € 87,61 € 8,76 € 0,0952 €

Žiadosť číslo 0081/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):580.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):120.00; Platby za odborné služby - inštaláciu výstavy a jej poistenie (BV):120.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):360.00; Doprava (BV):1560.00; Ubytovanie (BV):2100.00; Strava (BV):1365.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):560.00; Nákup materiálov a surovín (BV):200.00; Ocenenia (BV):360.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):380.00; Iné - Nákup farebných tonerov do tlačiarne.:180.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0081/RS/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko

Srbsko Učíme sa spoznávať históriu naších predkov. - od 8.9.2024 do 8.9.2024

Srbsko 6. ročník výtvarnej kolónie insitných maliarov v Jánošíku - od 7.9.2024 do 8.9.2024

Srbsko 29. Medzinárodný divadelný festival "Petrovské dni divadelné" - od 1.9.2024 do 12.9.2024

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Srbsko Inscenácia Ecce homo! – Ajhľa, človek! - od 1.6.2024 do 21.9.2024

Srbsko Z prameňov literatúry - od 4.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko 8. bienále kysáčskych akademickych a úžitkových umelcov - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Srbsko Prezentácia činnosti selenčského spolku v zahraničí - od 1.7.2024 do 30.9.2024

Srbsko Kopírka pre školu - od 1.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko Ozvučenie kostola CZ SEAVC v Selenči - od 11.3.2024 do 30.9.2024

Srbsko Prezentácia ľudovej kultúry - od 20.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko Nákup elektrického klavíra - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Srbsko Dokumentácia po ruke - od 17.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko Nábor žiakov do slovenských tried - od 15.4.2024 do 30.9.2024

Srbsko Pozri, spoznaj sa a uplatňuj! - od 1.9.2024 do 1.10.2024

Srbsko Ochrana slovenských dokladov - od 1.9.2024 do 1.10.2024

Srbsko Knihy pre deti - od 3.6.2024 do 1.10.2024

Srbsko "Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane" - Edukativno rekreačný tábor pre deti a mládež - od 26.3.2024 do 1.10.2024

Srbsko Spoznavanie vlasti svojich predkov - od 27.3.2024 do 1.10.2024

Srbsko Multifunkčné učebne - od 1.9.2024 do 1.10.2024

Srbsko 9. Festival slovenských ľudových krojov v Srbsku - od 6.9.2024 do 3.10.2024

Srbsko Škola kreslenia pre deti - od 3.2.2024 do 12.10.2024

Srbsko Poznaj svoje korene - škola v prírode pre slovenské deti zo zahraničia - od 1.9.2024 do 15.10.2024

Srbsko Účasť žiakov a učiteľov na spoločných dolnozemských projektoch - od 2.4.2024 do 19.10.2024

Srbsko oslava jubilea - od 20.8.2024 do 20.10.2024

Srbsko Nákup kníh, názorných učebných pomôcok a predplatné na odborný a detské časopisy pre slovenské materské školy vo Vojvodine - od 15.2.2024 do 20.10.2024

Srbsko ABC Kovačické insitné umenie - od 9.5.2024 do 20.10.2024

Srbsko Dielne úpravy krojov - škrobenie bielych sukieň, žehlenie, šitie - od 15.7.2024 do 21.10.2024

Srbsko Učasť na Medzinárodnom a celoslovenskom festivale umeleckého prednesu žien Naša Vansovej Lomnička v Starej Ľubovni - od 25.5.2024 do 25.10.2024

Srbsko Slovenské učebnice pre slovenské deti - od 25.8.2024 do 25.10.2024

Srbsko Príspevok Spolku Sv. Vojtecha odhaleniu, zviditeľneniu a školeniu nefirmovaných výtvarných umelcov - od 1.4.2024 do 29.10.2024

Srbsko Nákup technického vybavenia - od 1.6.2024 do 30.10.2024

Srbsko Digitálne interaktívne pomôcky pre materské školy vo Vojvodine - od 1.2.2024 do 30.10.2024

Srbsko Nákup zariadenia - hliníkové posuvné dvere - od 1.9.2024 do 30.10.2024

Srbsko Dielne trukovania a vyšívania tradičných nástených kuchárok - od 1.9.2024 do 30.10.2024

Srbsko Divadelné predstavenie ZEM - od 1.7.2024 do 31.10.2024

Srbsko Dielne výroby pletených predmetov z prírodných materiálov - od 1.9.2024 do 31.10.2024

Srbsko Hudobná úprava piesní Rii Ferčákovej - od 30.6.2024 do 31.10.2024

Srbsko Skvalitnenie podmienok života Slovákov v SEAVC Padina. - od 1.7.2024 do 31.10.2024

Srbsko Obnovenie náhrobného kameňa Karolovi Medveckému - od 27.3.2024 do 31.10.2024

Srbsko Po stopách naších predkov - od 1.5.2024 do 31.10.2024

Srbsko Dvadsať rokov očami detí - od 8.9.2024 do 31.10.2024

Srbsko Letná škola remesiel pre dospelých - od 1.5.2024 do 31.10.2024

Srbsko Zabezpečenie technického vybavenia v dome kultúry v Selenči - od 26.2.2024 do 31.10.2024

Srbsko Kniha Jazykové omyly 5 - od 1.5.2024 do 31.10.2024

Srbsko Vydávanie knihy Matica nám chráni tradície - od 1.4.2024 do 31.10.2024

Srbsko Nahrávanie CD nosiča - od 1.5.2024 do 1.11.2024

Srbsko Vznik a rozvoj tvorivej činnosti v SKUS Jánošík - od 28.3.2024 do 1.11.2024

Srbsko Študijná návšteva materskej školy v Martine - od 15.1.2024 do 10.11.2024

Srbsko Skvalitnenie práce na predĺženom pobyte - od 13.5.2024 do 12.11.2024

Srbsko Literárno hudobné večierky - od 15.6.2024 do 15.11.2024

Srbsko Nákup technického vybavenia - fotoaparát a dielne fotografovania - od 1.7.2024 do 15.11.2024

Srbsko Kabaret 5 - od 1.9.2024 do 15.11.2024

Srbsko Podpora vzdelávania v slovenskom jazyku na stredných školách v Srbsku na rok 2024/2025 - od 28.8.2024 do 15.11.2024

Srbsko Učebné a didaktické pomôcky v slovenskom jazyku - od 14.4.2024 do 19.11.2024

Srbsko VINŠE, PRÍHOVORY, ODOBIERKY NA SVADBÁCH NA DOLNEJ ZEMY - od 6.5.2024 do 20.11.2024

Srbsko Hrajme sa spolu- prispievanie k skvalitneniu výučby a pozdvihnutiu slovenskosti v materských školách v Srbsku - od 1.9.2024 do 20.11.2024

Srbsko Nákup projektorov - od 18.8.2024 do 21.11.2024

Srbsko Prvý krát s otcom na ranné bohoslužby - od 21.5.2024 do 25.11.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com