9. ročník detského festivalu Tvorí celá rodina

 

Miesto realizácie

Slovenký kultúrno umelecký spolok Erdevík v Erdevíku

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 25.8.2024 do 31.8.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

300

Počet zasiahnutých

450

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

- Organizácia a realizácia podujatia,
- Materiálne zabezpečenie detských dielní,
- Knižné a vecné darčeky pre deti,
- Platby za odborné služby: scenár, scénografia, réžia, moderovanie, hudobný sprievod, animovanie dielní
pre deti, technické služby
- Prenájom ozvučenia, osvetlenia a video techniky,
- Prenájom priestorov
- Tlač diplom, pozvánok a plagátov,
- Propagácia,
- Reprezentačné náklady,
- Prenájom priestorov,
- Rekvizity,
- Doprava
- Bankové poplatky.

Charakteristika projektu

Cieľom podujatia pre rodiny s deťmi vo veku 4- 8 rokov je:
- Posilňovať a upevňovať identitu slovenskej menšiny medzi generáciami najmladších,
- Umožniť deťom zo slovenských prostredí vo Vojvodine aktívnym spôsobom spoznať kultúru svojich predkov,
- Zintenzívniť a napomáhať pozíciu rodiny a jej úlohu v pestovaní kultúry a jazyka v bilingválnom prostredí,
- Podporovať spoluprácu, kooperáciu a partnerstvo medzi rodinou a inštitúciami,
- Vytvárať atmosféru v ktorej budú rodičia podporou pre svoje deti a vlastnou účasťou, upevňovať ich
rodičovské zručnosti aby sa stali dobrým vzorom pre svoje deti,
- Podnetným prostredím a tvorivými aktivitami pre deti vo veku 4-8 rokov, rodičov, starých rodičov,
príbuzných a všeobecne ľudí, ktorí sa starajú o deti, vytvoriť príležitosť na zdieľanie spoločných chvíľ.
- Zapojiť rodičov do príprave a realizácii ako tvorivých dielní tak i hudobných výstupov v prvej časti
podujatia.
- Zároveň vytvoriť situácie komunikovať v materinskom slovenskom jazyku, obohacovať slovnú zásobu detí
menej frekventovanými slovami a zdokonaľovať ich komunikačné schopnosti.
Toto zábavné, kultúrne, edukačné a tvorivé podujatie pre rodiny s deťmi bude sa tohto roku konať už deviati krát.
V spolupráci so Slovenským kultúrno osvetovým spolkom SKOS - Erdevík z Erdevíku zapojíme sa do osláv zaznamenávania 30. výročia pôsobenia Detského folklórneho súboru Zvončeky.
Témou tohto ročného festivalu pre deti je: Palička – pomocníčka.
Podujatie sa začne prvou časťou pod názvom V našej rodine si rada zaspievame. Bude to slávnostná prehliadka spevov dvoj a trojgeneračných rodín s hudobným sprievodom ale aj samostatne sprevádzané hraním na tradičnom hudobnom nástroji. Rodiny vystúpia pred publikum a zaspievajú dve detské slovenské pesničky, ktoré si deti s členmi rodiny nacvičili. Predstavia krásu, bohatstvo a rôznorodosť priliehavých krojov a zaujímavých scénických výstupov dotvárajúcich dej pesničiek, ktoré predvedú rodiny z rozličných slovenských prostredí.
Výstupy sú výsledkom tzv. rodinného “muzicírovania”, pestovania lásky k spoločnému spevu a príklad ako staršie generácie vedú svoje deti a vnúčatá v zachovávaní ľudových piesni a kultúry predkov. Koncert nie je súťažného charakteru a každý účastník dostane vecný darček za účasť, odvahu, ochotu a prednes. Každá rodina získa diplom za účasť na detskom festivale. Deti tým spôsobom nadobudnú sebaistotu, voľnosť vystupovať pred publikom, skúsenosť verejne vystupovať, zároveň počas hier bude prebiehať bohatá komunikácia, spolupráca, výmena, vzájomné zoznamovanie a spoznávanie čím sa zdokonalia komunikačné schopnosti detí a dospelých.
Doterajšie skúsenosti s organizovaním tohto programu nám hovoria, že o účasť sa uchádza stále viac rodín z rôznych prostredí. Veríme že tak bude i tohto roku.
V pokračovaní podujatia pod vedením etnológa Mgr. Marijana Pavlu uskutoční sa priliehavá veku a téme prednáška a tanečná dielňa. Účastníci zistia na čo sa všetko používala a kto všetko používal palicu.
V tanečnej dielni sa spoločne naučíme Zajačí tanec a Odzemok, tiež s použitím palice.
V pokračovaní druhej časti pod názvom Hry a hračky našich predkov sa uskutoční spoločná hra a tvorivé dielne pre deti a rodičov.
Aktivitami chceme mladšie generácie naučiť hrať sa staré, tradičné hry a vyrábať tradičné hračky s využitím prírodných a jednoduchých materiálov ktoré nájdeme doma a ktoré nás obklopujú.
Keď že sa podujatím bude prelínať téma palička – pomocníčka, ponúkneme najmladším deťom jednoduché aktivity, ktoré deti urobia keď nájdu paličku na dvore, za humnami, na ulici. Deti si budú kresliť v piesku, hline, “variť” v blate, vytvárať zvuky udieraním paličkou o paličku, pomocou hrubšej palice preskočia jarok, vyskúšajú chôdzu po palici ležiacej na zemi, budú sa v dvojici húpať a pod. Naučia sa tradičné hry: Čenger, Čiľaguvania alebo Hoľania a Na pingu v ktorých sa tiež používajú palice ako.
Na hrový spôsob si priblížime význam palice, ktorá sa môže používať aj ako najjednoduchší stroj, ktorý každodenne používame a bez ktorého by niektoré veci nefungovali. Je to páka na princípe ktorej funguje lopata, zdvíhanie ťažkých predmetov, luskáčik na orechy a pod.
V tvorivých dielničkách deťom a rodičom ponúkneme:
1) Výrobu ozembucha,
2) Výrobu družbovskej palice,
3) Zabavíme sa s fyzikou a vyrobíme si katapult.
Prihlasovanie rodín na podujatie prebieha na základe výzvy, ktorú zverejním na Facebookovej skupine a ktorú zašlem do materských škôl, Kultúrno umeleckých spolkov, Spolkov žien, Miestnej organizácie Matice slovenskej a občianskym združeniam, ktoré sú činné v slovenských prostrediach v okolí kde sa koná podujatie. Keď že to tohto roku bude obec Erdevík, oslovíme rodiny z okolitých miest ako sú. Šíd, Bingulja, Boľovce, Štará Pazova, Slankamenské Vinohrady, Lug je to region Sriem ale i predstaviteľov z iných regiónov z Banátu: Aradáč, Padinu a z regionu Báčka: Laliť, Hložany, Báčsky Petrovec, Pivnica, Selenča a iné. Učiteľky materských škôl, prípadne vedúci KUS kontaktujú rodiny, ktoré ďalej kontaktuje Organizačný výbor a informuje o organizácii, priebehu príprav, vysvetlí na čo nech dávajú dôraz pri výbere piesní a odevu. Oznámime o skúškach s hudobným sprievodom. Následne rodiny podajú písomnú Prihlášku , ktorá obsahuje údaje o rodine, mená a priezviská, vek detí, príbuzenstvo, návrh piesní a kontakt. Spolu s prihláškou podpíšu i Súhlas so zverejnením nahrávke výstupu na sociálnej sieti Facebook v skupine Tvorí celá rodina a v médiách. O samotnom vystúpení tiež hovoríme s rodinou a navrhneme aby pristúpili kreatívne k svojmu výstupu. V súlade s témou a náladou piesní, kde a kedy sa pieseň spievala z akej príležitosti, v akej dobe, ročnom období a v súvise s tým ozvláštnili svoj výstup. Sugerujeme aby rodiny skúsili autentický predviesť piesne v autentickom odeve a ozvláštnili autentickým predmetom: hojdacím koníkom, košíček plný orieškov, makovice, jabĺčka ale aj lekvárový chlieb, palica, vŕbová píšťalka a pod. Niektoré rodiny na festivale účinkovali od jeho založenia ale každoročne pribudnú i nové. Najviacej sa tešíme trojgeneračným rodinám, ktoré sme zatiaľ na každom podujatí mali. Počet rodín nie je obmedzený z dôvodu, že sú náročné pravidlá a to účasť minimálne predstaviteľa dvoch generácii z jeden rodiny a vek detí od 4- 8 rokov. Účastnícky poplatok a ani vstupné sa nehradí. Je pre každého vstup voľný, podujatie je otvorené pre každého. Je to jedno dňové podujatie a v bežnom roku plánujeme uskutočniť v Erdevíku, slovenskej osade nachádzajúcej sa v regióne Sriem. Tohto roku sa bude konať už 9. ročník podujatia, čím sa stalo podujatie tradičným. O podujatie vládne každý rok záujem. Rodiny ktoré sa prvý krát prihlásia po ukončení podujatia, hneď vyhlásia, že sa prihlasujú i na ďalší ročník, z toho dôvodu si myslíme, že podujatie má budúcnosť. Snažíme sa aby účastníci, zvlášť deti cítili voľnosť, radosť z výstupu a potešenie, rodičia sa naplno kreatívne vyjadrili spoločne prežívali a ukázali divákom plody svojho spoločnej rodinnej tvorby. Práve ten proces prípravy začnúc voľbou piesní, spoločným muzicírovaním, prezeraním rodinných fotiek, pátraním a hľadaním, voľbou odevu, nácvikom výstupu, má obrovskú hodnotu pre zachovanie slovenskej identity a kultúry našich predkov.
Na realizáciu projektu je už podpísaná dohoda o spolupráci so SKOS Erdevík z Erdevíku, ktorou sú určené záväzky podpisujúcich strán. Určená je nosná téma podujatia, náplň samotného podujatia, rozpracované tvorivé dielničky a naplánovaný návrh rozpočtu podujatia.
Pozvánku na účasť v podujatí pošlem i materským školám s ktorými spolupracujeme v Slovenskej republiky tak i do štátov na Dolnej zemi nech sa do podujatia zúčastnia virtuálne.

Očakávaný prínos projektu

Uskutočňovaním práve takýchto podujatí Združenie vychovávateliek (učiteliek mš) osvetových pracovníčok Sloveniek Vojvodiny, plní svoje ciele a poslanie v smere zachovania materinského jazyka a kultúry vo viac kultúrnom prostredí.
Podujatie, ktorým sú cieľová skupina deti, rodičia a starí rodičia čiže viac generácii, má veľký prínos pre slovenskú komunitu vo Vojvodine a s právom a hrdosťou môžeme povedať že je jediné vo Vojvodine. Predškolský vek je rozhodujúci pre formovanie jazykového a kultúrneho povedomia, z čoho vyplýva význam a hodnota festivalu. Organizačný výbor a členky združenia, učiteľky materských škôl so slovenskou vyučovacou rečou naplno chápu a uvedomujú si jeho hodnotu a preto sa náležite pripravujú každý rok na realizáciu. Hľadáme vhodné témy, pátrame po zaujímavých hrách, kreatívnych dielničkách, oslovujeme zaujímavých ľudí a pomáhame rodinám v príprave vhodného oblečenia, výbere piesní a následne ozvláštnenia výstupu, či výbere rekvizít. Týmto sa priam odlišujeme od ostatných podujatí. Chceme aby dvoj a trojgeneračné rodiny spievali piesne v autentickom odeve s autentickým náčiním, hračkou, vecičkou s ktorou súvisí tematika pesničky.
Pridanú hodnotu podujatiu dávajú i nadviazané partnerstvá, vzájomná podpora a spolupráca medzi inštitúciami a organizáciami, ktoré sa podieľajú už či priamo alebo nepriamo na realizácii podujatia.
Rodičia, starí rodičia a príbuzní sú príkladom pre deti vo všetkých zložkách podujatia: spoločne sa hrajú, komunikujú, obliekajú si tradičný, autentický odev a všetko vyvrcholí spoločným spevom a hrou.
V prostrediach kde žijeme ako menšinové spoločenstvo s väčšinovým národom, zachovať si slovenskosť bude sa dariť iba ak si kultúrne povedomie budeme pestovať od narodenia dieťatka, od najútlejšieho veku v rodine, ktorá si váži svoje korene a za podpory špičkových odborníkov a milovníkov slovenskej kultúry.
Keďže sa už detský festival Tvorí celá rodina, bude konať po deviaty krát, som mienky, že už máme hodne skúseností v jeho organizácii, ale si aj uvedomujeme, že vždy je možné niečo vylepšiť a zdokonaliť. Máme vypracované pravidlá, ktoré sústavne zlepšujeme a skvalitňujeme.
Očakávame, že aj tento ročník bude úspešný, že sa prihlási pekný počet rodín a spoločne si užijú deň zábavy, hry a tvorivosti. Do archívu združenia pribudne ešte jedna zbierka hier a aktivít, návodov na výrobu hračiek a zachované budú ďalšie detské pesničky pred zabudnutím.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
2 820 € 800 € 9,40 € 6,27 € 0,0190 €

Žiadosť číslo 0511/RS/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):120.00; Platby za odborné služby - iné - Scenár a moderovanie 80 eur, Réžia a scénické uvedenie, inšpicient 220 eur, Hudobný sprievod 85 eur, scénografia 45
Vedúci dielní 4x 35 eur:570.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):100.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):350.00; Doprava (BV):450.00; Strava (BV):150.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):220.00; Nákup kníh a literatúry (BV):375.00; Nákup materiálov a surovín (BV):180.00; Ocenenia (BV):20.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):240.00; Iné - Bankové poplatky:45.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0511/RS/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Srbsko

Srbsko Učíme sa spoznávať históriu naších predkov. - od 8.9.2024 do 8.9.2024

Srbsko 6. ročník výtvarnej kolónie insitných maliarov v Jánošíku - od 7.9.2024 do 8.9.2024

Srbsko 29. Medzinárodný divadelný festival "Petrovské dni divadelné" - od 1.9.2024 do 12.9.2024

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Srbsko Inscenácia Ecce homo! – Ajhľa, človek! - od 1.6.2024 do 21.9.2024

Srbsko Z prameňov literatúry - od 4.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko 8. bienále kysáčskych akademickych a úžitkových umelcov - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Srbsko Prezentácia činnosti selenčského spolku v zahraničí - od 1.7.2024 do 30.9.2024

Srbsko Kopírka pre školu - od 1.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko Ozvučenie kostola CZ SEAVC v Selenči - od 11.3.2024 do 30.9.2024

Srbsko Prezentácia ľudovej kultúry - od 20.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko Nákup elektrického klavíra - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Srbsko Dokumentácia po ruke - od 17.6.2024 do 30.9.2024

Srbsko Nábor žiakov do slovenských tried - od 15.4.2024 do 30.9.2024

Srbsko Pozri, spoznaj sa a uplatňuj! - od 1.9.2024 do 1.10.2024

Srbsko Ochrana slovenských dokladov - od 1.9.2024 do 1.10.2024

Srbsko Knihy pre deti - od 3.6.2024 do 1.10.2024

Srbsko "Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane" - Edukativno rekreačný tábor pre deti a mládež - od 26.3.2024 do 1.10.2024

Srbsko Spoznavanie vlasti svojich predkov - od 27.3.2024 do 1.10.2024

Srbsko Multifunkčné učebne - od 1.9.2024 do 1.10.2024

Srbsko 9. Festival slovenských ľudových krojov v Srbsku - od 6.9.2024 do 3.10.2024

Srbsko Škola kreslenia pre deti - od 3.2.2024 do 12.10.2024

Srbsko Poznaj svoje korene - škola v prírode pre slovenské deti zo zahraničia - od 1.9.2024 do 15.10.2024

Srbsko Účasť žiakov a učiteľov na spoločných dolnozemských projektoch - od 2.4.2024 do 19.10.2024

Srbsko oslava jubilea - od 20.8.2024 do 20.10.2024

Srbsko Nákup kníh, názorných učebných pomôcok a predplatné na odborný a detské časopisy pre slovenské materské školy vo Vojvodine - od 15.2.2024 do 20.10.2024

Srbsko ABC Kovačické insitné umenie - od 9.5.2024 do 20.10.2024

Srbsko Dielne úpravy krojov - škrobenie bielych sukieň, žehlenie, šitie - od 15.7.2024 do 21.10.2024

Srbsko Učasť na Medzinárodnom a celoslovenskom festivale umeleckého prednesu žien Naša Vansovej Lomnička v Starej Ľubovni - od 25.5.2024 do 25.10.2024

Srbsko Slovenské učebnice pre slovenské deti - od 25.8.2024 do 25.10.2024

Srbsko Príspevok Spolku Sv. Vojtecha odhaleniu, zviditeľneniu a školeniu nefirmovaných výtvarných umelcov - od 1.4.2024 do 29.10.2024

Srbsko Nákup technického vybavenia - od 1.6.2024 do 30.10.2024

Srbsko Digitálne interaktívne pomôcky pre materské školy vo Vojvodine - od 1.2.2024 do 30.10.2024

Srbsko Nákup zariadenia - hliníkové posuvné dvere - od 1.9.2024 do 30.10.2024

Srbsko Dielne trukovania a vyšívania tradičných nástených kuchárok - od 1.9.2024 do 30.10.2024

Srbsko Divadelné predstavenie ZEM - od 1.7.2024 do 31.10.2024

Srbsko Dielne výroby pletených predmetov z prírodných materiálov - od 1.9.2024 do 31.10.2024

Srbsko Hudobná úprava piesní Rii Ferčákovej - od 30.6.2024 do 31.10.2024

Srbsko Skvalitnenie podmienok života Slovákov v SEAVC Padina. - od 1.7.2024 do 31.10.2024

Srbsko Obnovenie náhrobného kameňa Karolovi Medveckému - od 27.3.2024 do 31.10.2024

Srbsko Po stopách naších predkov - od 1.5.2024 do 31.10.2024

Srbsko Dvadsať rokov očami detí - od 8.9.2024 do 31.10.2024

Srbsko Letná škola remesiel pre dospelých - od 1.5.2024 do 31.10.2024

Srbsko Zabezpečenie technického vybavenia v dome kultúry v Selenči - od 26.2.2024 do 31.10.2024

Srbsko Kniha Jazykové omyly 5 - od 1.5.2024 do 31.10.2024

Srbsko Vydávanie knihy Matica nám chráni tradície - od 1.4.2024 do 31.10.2024

Srbsko Nahrávanie CD nosiča - od 1.5.2024 do 1.11.2024

Srbsko Vznik a rozvoj tvorivej činnosti v SKUS Jánošík - od 28.3.2024 do 1.11.2024

Srbsko Študijná návšteva materskej školy v Martine - od 15.1.2024 do 10.11.2024

Srbsko Skvalitnenie práce na predĺženom pobyte - od 13.5.2024 do 12.11.2024

Srbsko Literárno hudobné večierky - od 15.6.2024 do 15.11.2024

Srbsko Nákup technického vybavenia - fotoaparát a dielne fotografovania - od 1.7.2024 do 15.11.2024

Srbsko Kabaret 5 - od 1.9.2024 do 15.11.2024

Srbsko Podpora vzdelávania v slovenskom jazyku na stredných školách v Srbsku na rok 2024/2025 - od 28.8.2024 do 15.11.2024

Srbsko Učebné a didaktické pomôcky v slovenskom jazyku - od 14.4.2024 do 19.11.2024

Srbsko VINŠE, PRÍHOVORY, ODOBIERKY NA SVADBÁCH NA DOLNEJ ZEMY - od 6.5.2024 do 20.11.2024

Srbsko Hrajme sa spolu- prispievanie k skvalitneniu výučby a pozdvihnutiu slovenskosti v materských školách v Srbsku - od 1.9.2024 do 20.11.2024

Srbsko Nákup projektorov - od 18.8.2024 do 21.11.2024

Srbsko Prvý krát s otcom na ranné bohoslužby - od 21.5.2024 do 25.11.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com