Slovenská mapa sveta

 

Organizátor

Thalia Teatro

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Miesto realizácie

Slovensko, svet, online

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.7.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

1 000

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Projekt "Slovenská mapa sveta" predstavuje inovatívny prístup k zvýšeniu povedomia o Slovákoch žijúcich v zahraničí a o Slovensku pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Jeho hlavným cieľom je vytvoriť multimediálny portál, ktorý bude slúžiť nielen ako interaktívna online mapa sveta obohatená o profesionálne spracované umelecké a populárno-náučné obsahy pre deti, ale aj ako platforma pre prezentáciu detskej autorskej tvorby krajanských detí. Mapa bude demonštrovať aj zastúpenie diaspóry v rôznych regiónoch sveta. Mapa zahrnie rozličné formáty - od sprievodných textov, audionahrávok a krátkych audiodrám, až po detské ilustrácie a texty vzniknuté v rámci workshopov s krajanskými deťmi. Tento projekt umožní deťom zo slovenských komunít po celom svete vďaka multimediálnemu obsahu oboznámiť sa so životom a dielom vybraných významných dejateľov v kontexte Slovenska a slovenského zahraničia, a zároveň deti aj interaktívne zapojí do rozvoja platformy.

Charakteristika projektu

Projekt s pracovným názvom Slovenská mapa sveta si kladie za cieľ vytvorenie kultúrnej a vzdelávacej digitálnej pomôcky pre slovenské komunity v zahraničí (jednotlivci, školy, víkendové školy, vzdelávacie centrá,...): interaktívnej online mapy sveta, ktorá obsiahne profesionálny obsah pre deti a aj detskú krajanskú tvorbu.

Projekt "Slovenská mapa sveta" je mediálna, informačná, kultúrna a vzdelávacia inovatívna iniciatíva zameraná na podporu vzdelávania a kultúrnej osvety medzi deťmi patriacimi do slovenských krajanských komunít po celom svete. Jeho kľúčovým cieľom je vytvorenie interaktívnej, multimediálnej online slovenskej mapy sveta, ktorá bude slúžiť ako moderný informačný a edukačný nástroj a zároveň ako platforma pre prezentáciu a podporu detskej autorskej tvorby. Projekt je navrhnutý tak, aby spojil profesionálne vytvorený obsah s detskou kreativitou a z dlhodobého hľadiska je interaktívny , čím sa vytvorí unikátne dielo približujúce slovenské kultúrne dedičstvo a osobnosti deťom v zahraničí, no zároveň sa priblíži aj existencia diaspóry deťom na Slovensku.

Mapa bude mať za cieľ prostredníctvom špeciálne tvoreného profesionálneho obsahu pre deti prezentovať v prvom ročníku príbehy známych spisovateľov, umelcov, pedagógov a ďalších významných Slovákov, ktorí pôsobili v zahraničí, a známych cudzincov, ktorí zanechali významnú stopu na Slovensku alebo na území dnešného Slovenska. Z dlhodobého hľadiska mapa bude približovať každý rok nové témy zo slovenského sveta i Slovenska v kontexte histórie, vedy, kultúry, umenia.

Cez interaktivitu a zapojenie do projektu sa takisto posilní prepojenie medzi detskými krajanskými komunitami a podporí sa udržateľný rozvoj projektu s cieľom jeho rozširovania a aktualizácie v nasledujúcich rokoch. Slováci na Slovensku sa zároveň prostredníctvom platformy dozvedia o jednotlivých komunitách Slovákov v zahraničí.

V určitých fázach projektu sa pracuje priamo s deťmi cez workshopy. Krajanské deti budú mať možnosť literárne a výtvarne spracovať život a dielo vybraných osobností (podľa mapy), čím sa podporí nielen ich kreativita a autorská tvorba, ale sa aj prehlbuje ich vzťah k slovenskej kultúre a jazyku. Ich tvorba sa neskôr stáva súčasťou mapy.

Opis digitálnej pomôcky - interaktívneho portálu pre deti:
Táto mapa integruje rôzne formáty obsahu, vrátane profesionálnych sprievodných textov, audionahrávok, krátkych audiodrám, ale aj detských ilustrácií a textov vzniknutých v rámci workshopov.

Interaktivita mapy umožňuje užívateľom pohybovať sa medzi rôznymi geografickými bodmi a objavovať dávne príbehy “na trati” medzi územím Slovenska a ostatnými krajinami sveta, umelecké diela a vzdelávacie materiály spojené s osobnosťami a udalosťami. Online platforma je navrhnutá tak, aby bola atraktívna a používateľsky prívetivá pre deti, zároveň poskytuje nástroje a možnosti pre rodičov a učiteľov, ako efektívne využívať projekt vo vzdelávaní.

Ciele projektu:


Zvýšenie povedomia o Slovákoch žijúcich v zahraničí prostredníctvom interaktívneho kreatívneho obsahu, dostupného online po celom svete.
Vytvorenie celosvetového slovenského populárno-náučného portálu pre deti: Projekt si kladie za cieľ vytvoriť bohatý, interaktívny zdroj informácií a kreatívny mediálny a informačný obsah, ktorý bude prístupný deťom po celom svete. Interaktivita portálu umožní deťom interagovať s obsahom mapy, čo Podporí ich zapojenie a záujem o slovenskú kultúru a históriu.
Interaktivita portálu (mapy).
Rôznorodý profesionálny obsah mapy pre detského recipienta.
Podpora autorskej tvorby detí
Podpora autorskej profesionálnej tvorby pre deti.
Prepájanie detských krajanských komunít pri rozvíjaní obsahu mapy a interagovaní s mapou: Projekt má za cieľ posilniť vzájomné prepojenia medzi slovenskými deťmi žijúcimi v zahraničí prostredníctvom spoločných kreatívnych aktivít, ktorými deti mapu dotvárajú.
Rôznorodý profesionálny obsah: Ponúknuť deťom prístup k vysokokvalitnému, vzdelávaciemu a zároveň zábavnému mediálnemu obsahu.
Online dostupnosť pre všetky komunity: obsah portálu dostupný pre všetky slovenské komunity po celom svete.
Približovanie sl. osobností s presahom do zahraničia aj Slovákom na Slovensku - osveta
Podpora sl. identity, práca so slovenským jazykom
Udržateľnosť projektu v nasledujúcich rokoch a rozvíjanie obsahu mapy: Dlhodobá udržateľnosť a aktualizácia obsahu mapy počas roka aj v ďalších rokoch, aby ostala relevantná a prínosná a rozvíjala ako interaktívna platforma o Slovensku a Slovákoch v zahraničí, so zameraním na detského recipienta.
Podpora slovenskej identity a jazyka: Posilniť vzťah detí k slovenskej kultúre a jazyku prostredníctvom interaktívneho a kreatívneho obsahu

Očakávaný prínos projektu

Pre profesionálnu divadelnú a vzdelávaciu organizáciu Thalia Teatro by realizácia projektu "Slovenská mapa sveta" priniesla viaceré prínosy. Profesionálne zázemie organizácie v tvorbe umeleckých obsahov pre detského recipienta by našlo svoje umiestnenie na platforme (tvorba textov, audionahrávok, minifilmov,...). V ďalšom rade by projekt umožnil Thalia Teatro rozšíriť svoj dosah a vplyv nad rámec tradičných divadelných a vzdelávacích aktivít, vstupujúc do online priestoru s unikátnym a inovatívnym edukačným nástrojom. Tento projekt by tiež posilnil imidž Thalia Teatro ako avantgardného a sociálne zodpovedného subjektu, ktorý sa venuje nielen umeniu, ale aj kultúrnej a jazykovej edukácii a spájaní komunít. Účasť na takomto projekte by pre Thalia Teatro znamenala rozvoj nových kompetencií v oblasti digitálneho obsahu a interaktívnych vzdelávacích technológií, čo by mohlo otvoriť dvere k ďalším podobným projektom a spoluprácam. Okrem toho by Thalia Teatro prostredníctvom tohto projektu mohlo efektívne propagovať slovenskú kultúru a jazyk, čím by prispievalo k udržaniu a rozvoju slovenskej identity v globálnom kontexte, a tým by si získalo uznanie a podporu nielen medzi slovenskými komunitami, ale aj v širšej kultúrnej a vzdelávacej sfére.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
5 200 € 0 € 5,20 € 1,04 € -

Žiadosť číslo 0700/SK/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):1000.00; Platby za odborné služby - iné - Tvorba profesionálneho obsahu:
a)
1250: Autorské texty, redakčné úpravy, korektúry. Umelecké texty, Populárno-náučné texty.
b)
1250: Audiodiela, Sprievodné nahrávky, Hudba, interpretácia, strih, mix, scenáre, dramaturgia, réžia.

Poznámka k bodom a) a b):
Tvorba, redakcia a korektúra informačných a sprievodných odborných textov: 500 €
Tvorba, redakcia a korektúra umeleckých textov - 750,-
Tvorba sprievodných nahrávok (úprava, strih): 500 €
Tvorba krátkych audio drám (scenár, interpretácia, réžia, úprava, hudba, strih): 750 €
Tvorba hudby k mape 200 €
*
c)
500: iný profesionálny obsah nevyhnutný pre fungovanie mapy.
d)
500: koordinácia projektu.:3500.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):200.00; Iné - 400: vedenie workshopov pre krajanské deti na budovanie publika a interakciu s mapou a získavanie materiálov detskej tvorby do mapy (na rok 2024 - 2-3 workshopy).
100: web development, server, hostinga doména na dva roky .:500.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Slovenská republika Kniha Stephen Boleslav Roman - URANIUM KING - od 2.1.2024 do 27.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Slovenská republika Podporte DVTV.SK, novú online televíziu - od 19.8.2024 do 30.9.2024

Slovenská republika 360° | Pomôžte vzniku nového projektu Michala Kovačiča. - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Slovenská republika Účasť Slovákov žijúcich v zahraničí na konferencii Slovensko a Balkán - od 8.9.2024 do 4.10.2024

Slovenská republika Realizácia vzdelávacích podujatí MC UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí - od 2.3.2024 do 30.11.2024

Slovenská republika Propagácia témy budovania vzťahov so zahraničnými Slovákmi a zdieľanie inšpiratívnych príbehov zahraničných Slovákov formou panelových diskusií na Summite SGN 2024 - od 28.3.2024 do 30.11.2024

Slovenská republika DEZO - od 15.4.2024 do 10.12.2024

Slovenská republika Bajša. Kultúrne tradície Slovákov v Báčke - od 1.6.2024 do 15.12.2024

Slovenská republika 3 x ZUZA - 1. fáza projektu - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Slovenská dolnozemská knižná bibliografia a bibliografia periodika Banátsky rozsievač - od 15.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Zdieľanie inšpiratívnych príbehov zahraničných Slovákov a ich propagácia - od 1.5.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Spracovanie matrík slovenských evanjelických cirkevných zborov dolnozemských Slovákov z územia dnešnej Vojvodiny v Srbsku (Pivnica, Báčsky Petrovec - prvá časť) - od 7.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Časopis Fajauka - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika 365 rozprávkových dní (III. ročník) - od 1.5.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Túlavé topánky (II. ročník) - od 1.7.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Pavol Vitko Flora Arvensis - záchranný projekt - od 13.3.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika SLOVÁCI VO FRANCÚZSKU. LES SLOVAQUES EN FRANCE - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Motúzy múzy Zuzy (pokračovanie) - od 1.7.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Licenčné práva na projekciu audiovizuálnych diel na obdobie 2023-2024 - od 1.1.2023 do 31.12.2024

Slovenská republika Blízki z ďaleka - 49. Krajanská nedeľa na FSP v Detve - od 11.3.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Slovenská mapa sveta - od 1.7.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com