Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti v Dulovciach 2024 - umelecké pásmo krajanov

 

Organizátor

Monika Necpálová

Srbsko Srbsko (42 000 krajanov)

Miesto realizácie

Dulovce, Slovensko. Ostatné krajiny zapojené v projekte - krajiny účastníkov festivalu.

Slovenská republika Slovenská republika (5 000 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.4.2024 do 1.8.2024

Oblasť

Kultúra

Počet účastníkov

150

Počet zasiahnutých

1 500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Tvorba a uvedenie krajanského umeleckého pásma detí a mládeže na folklórnych slávnostiach v Dulovciach. Projekt má komplexný kultúrno-vzdelávací zámer, ktorý spája tradičný folklór, divadelné umenie, literatúru a médiá do jedinečnej mozaiky umení. Jeho cieľom je prostredníctvom pedagogicko-režijnej práce s prihlásenými folklórnymi súbormi a inovatívneho režijného konceptu na motívy príbehu P. E. Dobšinského „Černokňažník“ poukázať na význam čítania a kníh. Projekt využíva príbeh chlapca, ktorý sa tajne učí čítať z kníh černokňažníka, ako metaforu pre predstavenie rôznych kultúr a tradičného folklóru slovenských detí a mládeže žijúcich v zahraničí. Tento prístup nie len podporuje kultúrnu výmenu a spoluprácu medzi krajanskými súbormi, ale tiež zdôrazňuje význam literatúry a umenia v osobnom rozvoji mladých ľudí. Projekt tak prispieva k obohateniu folklórnych slávností v Dulovciach, podporuje rozvoj mladých talentov a zároveň upevňuje kultúrne a národné povedomie.

Charakteristika projektu

Tvorba a uvedenie krajanského umeleckého pásma detí a mládeže na folklórnych slávnostiach v Dulovciach:

Scenár, dramaturgia a réžia komponovaného programu vo forme mozaiky pod vedením autorky námetu M. Necpálovej.

Prepojenie vybraných prvkov z niekoľkých druhov umení: folklór, divadlo, literatúra, médiá.

Pedagogicko-režijný proces práce s prihlásenými súbormi (vedie režijne žiadateľka s vhodnou asistenciou v oblasti choreografie).
Každý súbor okrem svojej vlastnej pripravenej folklórnej časti (ktorú si pripravuje sám) pracuje aj s režisérom komponovaného programu. Režisér spolupracuje do slávností so súbormi v niekoľkých formách:
Pedagogicko-tvorivá práca priamo v krajine súboru (1- 3 skúšky prepojenie pripravovaného folklórneho programu súboru s “divadelnou” časťou, ktorá sa tematicky viaže k vystúpeniu súboru a zároveň tvorí jednu časť mozaiky celého komponovaného krajanského programu (stretnutia ideálne priebežne v apríli - máji), podľa finančných možností dotácie a časových možností súborov.
Práca s vedúcimi súborov - online - konzultácie, jednotlivo aj spoločne so všetkými vedúcimi
Skúšobný proces na Slovensku - 3- 4 dni pred konaním festivalu, spoločne všetky krajanské súbory.

Režijný koncept a téma:
Na motívy príbehu P. E. Dobšinského: Černokňažník.
Ciele: poukázať na význam čítania kníh, prostredníctvom kníh hlavný hrdina/hlavná hrdinka spoznajú rôzne krajiny, kde žijú slovenské deti/mládež.

V pôvodnom príbehu chlapec slúži u čerňoknažníka a nemá robiť nič iné len ometať knihy od prachu, kým je černokňažník na cestách. No chlapec potajme začne knihy listovať a postupne sa naučí čítať - tieto pasáže využijeme dramaturgicky na to, aby sa akoby “cez otvorenú knihu” predstavili jednotlivé súbory.
V pôvodnej rozprávke chlapec, hl. hrdina, tiež mal možnosť privolať iné deti, aby sa s ním hrali. Tento motív, tiež využijeme v komponovanom pásme.
Takouto formou prepojíme ostatné deti so sprievodcom programu (detským hl. hrdinom). Jednotlivé časti, hoc budú súbormi naskúšané vopred (počas skúšobného procesu od apríla 2024), tak budú živé práve vďaka prepojenosti hl. hrdinu s každým súborom. Hl. hrdina nadviaže cez svoj charakter javiskovú (divadelnú) komunikáciu s účinkujúcimi zo súborov.

Motív vychádza z tohto úryvku z ľudovej rozprávky:
“No vidíš, tuto ty budeš prebývať; druhú robotu nebudeš mať, len s tými kefami tie knihy čistiť a omietať; a keď sa ti to zunuje na ti tento prútik, tým zaklopeš tri razy na tieto zavrené dvere, a hneď prídu tvoji rovesníci a môžeš sa s nimi do dobrej vôle ihrať; alebo keď budeš lačný, zaklopeš raz a hneď sa ti jedlo donesie. Teraz ja pôjdem na sedem rokov do cesty, takže mi sa spravuj, aby som ťa, keď prídem, pochválil!“
Milý černokňažník odišiel a chlapec ostal sám ako palec v jeho dome. Zle mu, pravda, nebolo, lebo keď na tie dvere zaklopal raz, prišli všelijaké lakoty na stôl, a keď tri razy, nahrnula sa kopa chlapcov s hračkami. Ale jemu sa to znevidelo, naveky len tie knihy čistiť. Otvoril jednu z nich a učil sa z nej čítať.”

Čítajte viac: https://zlatyfond.sme.sk/dielo/585/Dobsinsky_Prostonarodne-slovenske-povesti-Prvy-zvazok/18#ixzz8SCC3tIdA
*
Ciele programu:
-priblížiť silu vzdelania, kníh a čítania deťom a mládeži.
- sprostredkovať hodnotu písaného slovenského slova a vzdať aj úctu iným jazykom, keďže sa knihy píšu v rôznych jazykoch - aj jazykoch krajín, kde Slováci žijú.
-poukázať na silu priateľstva - príbehy nám prinášajú kamarátov, resp. knihy sú najlepší priateľ človeka.
-knihy sú oknom do sveta - cez pomyselné knihy (bábky a scnégrafiu) vojdeme do sveta iných krajín, kde žijú Slováci. Cez jednotlivé otvorené knihy hl. hrdina uvidí súbory z daných krajín, ktoré budú prezentovať originalitu Slovákov žijúcich práve z danej cudzej krajine.
-osveta malých a mladých Slovákov na Slovensku a priblíženie krajín, v ktorých žijú Slováci
magickosť príbehu - umožní zaujímavé dramaticko-folkloristické poňatie krajanského vystúpenia (hudba, bábky, rekvizity, fragmenty z rôznych krajín).
-práca s publikom - koncept nadviaže v niektorých častiach veľmi intezívny kontakt s publikom, kedy sa niektorí diváci, stanú účastníkmi pásma - zážitkový spôsob práce s publikom, prepojenie sl. detí z iných krajín s deťmi zo Slovenska.
-pri tvorbe programu budovanie spolupráce medzi deťmi z rôznych krajín.


Hl. hrdina pásma, prípadne vedľajší hrdina, budú deti (aj) s divadelnou skúsenosťou, žijúce v zahraničí.
Autorka konceptu spolupracuje s deťmi z viacerých krajín - Srbsko, Poľsko, Maďarsko, UK, Švajčiarsko, Švédsko, BiH, Chorvátsko. Preto je reálny predpoklad, že hl. hrdina (ktorý supluje úlohu moderátora) a spolu s inými vedľajšími hrdinami bude z niektorej z týchto krajín, aby bolo možné uskutočňovať už vopred skúšobný proces, týchto divadelne poňatých krátkych častí, ktoré budú prepájať folklórne vystúpenia súborov.


Sprievodná aktivita (bude zrealizovaná iba v prípade získania ďalších zdrojov financovania):

Vydanie detského tradičného slovníčka:
minipublikácia plná zaujímavých slov zo slovenských tradícií v kontexte tradičného umenia a kultúry (tradičný odev, tance, spevy, zábavy, obrady…): Slovníček bude ilustrovaný a cez krátke umelecké texty priblíži slová, ktoré priblížia deti k slovenským koreňom.
Slovníček bude hotový do festivalu alebo po festivale, bude sa môcť súborom odovzdať (ideálne priamo na festivale) a zároveň bude dostupný online ako edukačný materiál pre sl. centrá a školy po festivale.

Očakávaný prínos projektu

Pre žiadateľku o dotáciu, režisérku, divadelnú a multimediálnu umelkyňu a divadelnú pedagogičku Moniku Necpálovú, predstavuje projekt nie len možnosť umeleckého vyjadrenia a profesionálneho rastu, ale aj príležitosť na realizáciu inovatívneho prístupu k divadelnej a komplexnej umeleckej práci s deťmi a mládežou v kontexte iných umení. Prínosom pre ňu bude možnosť aplikovať svoje umenie a pedagogické zručnosti v interdisciplinárnom projekte, ktorý prekračuje hranice tradičného divadla a integruje folklór, literatúru a médiá. Žiadateľka sa viackrát podieľala na organizácii krajanských festivalov v zahraničí aj na organizácii festivalov na Slovensku a v ČR. Projekt jej poskytne platformu pre experimentovanie s novými formami prezentácie a spôsobmi zapojenia mladých účinkujúcich, čo môže výrazne obohatiť jej umelecký výraz a režijné metódy. Navyše, úspešná realizácia projektu môže zvýšiť jej prestíž v očiach odbornej verejnosti a širšej komunity, čím sa otvárajú dvere k ďalším príležitostiam pre spoluprácu a rozvoj jej kariéry v oblasti divadelného umenia a interdisciplinárneho umenia a pri organizácii festivalov a ďalších podujatí pre Slovákov v zahraničí i na Slovensku.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
7 000 € 1 000 € 46,67 € 4,67 € 0,0002 €

Žiadosť číslo 0710/SK/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - iné - scenár, dramaturgia, réžia, choreografia, metodické vedenie - herecká interpretácia, tanec, hudba, výtvarné prevedenie, inšpícia, koordinácia:6000.00; Doprava (BV):450.00; Ubytovanie (BV):450.00; Strava (BV):100.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0710/SK/2024

Symbol

Podobné aktivity aj od iných subjektov:

Krajanské dotácie z ÚSŽZ celkovo za roky 2016 - 2024: 6 980 €.

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Slovenská republika

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Slovenská republika Kniha Stephen Boleslav Roman - URANIUM KING - od 2.1.2024 do 27.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Slovenská republika Podporte DVTV.SK, novú online televíziu - od 19.8.2024 do 30.9.2024

Slovenská republika 360° | Pomôžte vzniku nového projektu Michala Kovačiča. - od 1.9.2024 do 30.9.2024

Slovenská republika Účasť Slovákov žijúcich v zahraničí na konferencii Slovensko a Balkán - od 8.9.2024 do 4.10.2024

Slovenská republika Realizácia vzdelávacích podujatí MC UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí - od 2.3.2024 do 30.11.2024

Slovenská republika Propagácia témy budovania vzťahov so zahraničnými Slovákmi a zdieľanie inšpiratívnych príbehov zahraničných Slovákov formou panelových diskusií na Summite SGN 2024 - od 28.3.2024 do 30.11.2024

Slovenská republika DEZO - od 15.4.2024 do 10.12.2024

Slovenská republika Bajša. Kultúrne tradície Slovákov v Báčke - od 1.6.2024 do 15.12.2024

Slovenská republika 3 x ZUZA - 1. fáza projektu - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Slovenská dolnozemská knižná bibliografia a bibliografia periodika Banátsky rozsievač - od 15.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Zdieľanie inšpiratívnych príbehov zahraničných Slovákov a ich propagácia - od 1.5.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Spracovanie matrík slovenských evanjelických cirkevných zborov dolnozemských Slovákov z územia dnešnej Vojvodiny v Srbsku (Pivnica, Báčsky Petrovec - prvá časť) - od 7.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Časopis Fajauka - od 1.4.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika 365 rozprávkových dní (III. ročník) - od 1.5.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Túlavé topánky (II. ročník) - od 1.7.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Pavol Vitko Flora Arvensis - záchranný projekt - od 13.3.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika SLOVÁCI VO FRANCÚZSKU. LES SLOVAQUES EN FRANCE - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Motúzy múzy Zuzy (pokračovanie) - od 1.7.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Licenčné práva na projekciu audiovizuálnych diel na obdobie 2023-2024 - od 1.1.2023 do 31.12.2024

Slovenská republika Blízki z ďaleka - 49. Krajanská nedeľa na FSP v Detve - od 11.3.2024 do 31.12.2024

Slovenská republika Slovenská mapa sveta - od 1.7.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com