XX. Jubil. celokrajinská slov. národ. pút do Blatnohradu:Po stopách sv. Cyrila a Metoda/Vernisáž filatelistickej výstavy Živé cyrilo-metodské dedičstvo pri príležitosti 1155.výročia smrti sv.Konštantína Cyrila (…infra civitatem Priwinae/v meste Pribinu…)

 

Miesto realizácie

Blatnohrad - Zalavár / Budapešť / Békešská Čaba

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 1.6.2024 do 31.10.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

500

Počet zasiahnutých

5 000

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Séria programov vedeckého,archeolog.,kult.a vzdeláv.charakteru-konf.,púť,návšteva múzea,diskusia za okrúhlym stolom-na rôznych miestach v Maď.,ktorá poskytne historický,svetský prehľad.Naším cieľom je osloviť/zapojiť do tohto progr. slov.mládež v Maďarsku

Vernisáž filatelistickej výstavy Živé cyrilo-metodské dedičstvo pri príležitosti 1155. výročia smrti sv. Konštantína Cyrila. (CYRILOMETODIADA, o. z. - pani Daniela Suchá, predsedníčka o. z. Cyrilometodiada).

Charakteristika projektu

Programy sú spojené s vydaním vedeckej propagačnej publikácie v slovenskom jazyku a dvojjazyčného (slovensko-maďarského) študijného zväzku, ktorý bude slúžiť na oboznámenie sa s archeologickými výsledkami a nálezmi týchto vykopávok v Blatnohrade (Zalavár), ktorých výňatky sú pripojené k prílohám k tejto žiadosti. Pribina je azda najvýznamnejšou osobnosťou slovenského národného panteónu. Svätý Štefan I. je jednou z najvýznamnejších osobností maďarských dejín. Ich prekrývajúce sa dedičstvo sa zachováva na hranici malej zadunajskej dediny: Blatnohrad (Zalavár)-Vársziget. Mosaburg (tj. Blatnohrad) z 9. storočia je mimoriadne dôležitým miestom v európskych a maďarských kultúrnych dejinách.*

Vernisáž sprevádza hrou na fujare manžel Daniely Suchej Štefan Suchý, ktorý nám na záver bude aj zaspievat cyrilometódske sakrálne i duchovné piesne so Spievejúcou mládezou slovenskou (SMS) z Mlynkov, resp. Slovenskym speváckym zborom OZVENA z Budapesti.

Kultúrny spolok pre Mlynky 16 rokov organizuje v prvej polovici júla pútnické zájazdy do Historického parku v Zalaváre, na územie niekdajšieho Blatnohradu, kde sa v roku 867 dokázateľne zastavili počas svojej cesty do Ríma sv. Cyril a Metod.

Tohoročné putovanie bude mimoriadne. Jeho účastníci pripomenú 10. výročie naplnenia veľkej túžby a niekoľkoročného úsilia vtedajších poslancov SSB, inštalovanie krásneho súsošia vierozvestcov, vernej zmenšeniny nitrianskeho monumentálneho pamätníka, diela to umeleckej sochárky Ľudmily Cvengrošovej.

Celých šesť rokov vzdávali úctu solúnskym bratom pri pomníkoch, ktoré v parku postavili Bulhari, salzburské arcibiskupstvo a Slovinci, pričom túžili, aby raz mohli skláňať hlavy aj pred slovenskou sochou. Nezostalo len pri túžbe, ale požiadali o pomoc vtedajších veľvyslancov SR v Budapešti Juraja Migaša a Petra Weissa, rokovali s predstaviteľmi Slovenského inštitútu v Budapešti, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Matice slovenskej a obce Zalavár a výsledok bol nad očakávanie. Na slávnosť, ktorá sa konala 22. júna 2014 za účasti vysokých štátnych a cirkevných predstaviteľov, čestnej stráže, slovenského a maďarského ordinariátu a množstva pútnikov, nemožno zabudnúť!

Podobne ako vlani, aj teraz Kultúrny spolok pre Mlynky usporadúva púť v pracovný deň v Madarsku, 5. júla (v piatok). Hlavným dôvodom je vyhnúť sa hustej víkendovej premávke na diaľnici vedúcej k Balatonu. Oslavy teda prebiehajú v širšom kruhu nadšencov, pravidelných účastníkov, medzi ktorými dominujú čle-novia Kultúrneho spolku pre Mlynky, resp. Budapeštianskeho slovenského speváckeho zboru Ozvena a poslanci viacerých obvodných slovenských samospráv.

Na obrovskú radosť hlavného organizáta KspM - podla predbeznych plánoch - s jedným celým autobusom prídu na púť v tomto roku aj Maglódčania na čele s predsedníčkou tamojšej slovenskej samosprávy Katarínou Hajduváriovou. Je skôr zial zatial výnimkou ako pravidlom, že na slávnosti do Zalaváru prídu skupinovo nielen Slováci z hlavného mesta, hoci pôvodný zámer iniciátorov bol vytvoriť pútnické miesto v Maďarsku, kde by vzdávali úctu vierozvestcom Slováci z celej krajiny.

Prítomných privíta predseda KspM Levente Galda, dalej predsedníčka SSB Edita Hortiová, ktorá zvlášť bude pozdravit pozvaných hostí. Zdôraznit bude, že presne o týždeň uplynie desať rokov odvtedy, ako SSB odhalila toto pekné súsošie, ktorého prototyp darovala SSB slovenskej škole v Budapešti k 65. výročiu jej založenia. Chcela tým motivovať mládež, aby sa oboznámila so životom a činnosťou sv. Cyrila a Metoda. Pred siedmimi rokmi umiestnila pri vchode do Historického parku informačnú tabuľu v slovenskom jazyku.

Starosta obce Zalavár chce hovorit o tom, že spolupatrónov Európy si rovnako ctia na Západe i na Východe. Citovat bude z Apoštolského listu pápeža Jána Pavla II. z roku 1985 na pamiatku evan-jelizačného diela svätých Cyrila a Metoda: „Ani dnes nejestvuje iná cesta k prekonaniu rôznych napätí a k náprave roztržiek a protikladov tak v Európe, ako aj na celom svete, lebo tieto javy hrozia, že vyvolajú strašné zničenie životov a hodnôt. Byť kresťanmi v súčasnej dobe znamená byť tvorcami vzájomného spoločenstva v Cirkvi i spoločnosti. K tomuto cieľu vedie otvorenosť voči bratom, vzájomné porozumenie a ochotná spolupráca veľkodušnou výmenou kultúrneho a duchovného dobra.“ József Lucz bude dodat, že územie dnešného Zalaváru bolo jedným z dôležitých dejísk vzniku slovanského písomníctva a tak sa stalo duchovným centrom slovanských národov, povolaným zachovať ich spoločnú minulosť.

Po slávnostných príhovoroch nasleduje kladenie vencov k súsošiu svätého Cyrila i Metoda.

V miestnom Kostole kráľovnej svätého ruženca slúži spomienkovú sv. omšu vdp. Stanislav Brtoš z Ružomberka (SK). Z evanjelia čítat bude zakladajúca podpredsednícka Kultúrneho spolku pre Mlynky Melinda Černá, spievat bude zbor Ozvena, dalej vystúpia aj slovenské národnostné kultúrne telesá Folklórneho súboru Pilís v Mlynkoch i aj clenovia a hudobníci, resp. speváci Spievajúcej mládeze slovenskej (SMS) z Mlynkov.

Dôstojný pán vo svojej kázni o. i. chce hovorit o tom, že sv. Cyril a Metod sú slávnymi mužmi našej viery a našich dejín. Oni zrealizovali vo svojom živote Kristove slová, ktoré zazneli aj v evanjeliach: "Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium." Odišli do cudzieho sveta, aby tam priniesli a zvestovali Božie slovo, pričom v reči ľudu, ku ktorému boli poslaní.

Ako zvyčajne, po svätej omši mozeme si v kostole vypočuť prekrásny spolocny slávnostny koncert vystupujúcich a úcinkujúcich súborov.

Program sa tým však nekončime. Po obede v miestnej reštaurácii, kde mozeme umiestniť 150 ľudí, budeme sa vrátit do Historického parku. Tu si potom mozeme vypočut prednášku renomovanej archeologičky PhD. Ágnese Ritoókovej, ktorá vedie výskum v areáli parku už viac ako 30 rokov. Pútavo nám rozprávat bude nielen o vykopávkach a nálezoch, ale najmä o tom, čo potvrdili o živote a diele vierozvestcov. Ako vlani konštatovala, toto územie Pribinovi daroval v roku 846 východofranský kráľ Ľudovít Nemec. V Blatnohrade Pribina postavil okrem pevnosti i viacero kostolov, ktoré teraz postupne odkrývajú.

Očakávaný prínos projektu

Je sídlom najvýchodnejšieho grófstva Ríše Karolovcov, v rokoch 840 až 907 svetským a cirkevným centrom Zadunajska a od polovice 70. rokov 9. storočia jedným zo sídiel posledného karolínskeho cisára Arnulfa. Blatnohrad založil gróf Pribina, ktorý utiekol z Moravského kniežatstva v Karolínskej ríše. Koncom 60. rokov 9. storočia tu vyučovali Cyril a Metod. Po dobytí Maďarskom sa stalo centrom Zalianskej župy a miesto založenia jedného z prvých (1019) kláštorov svätého Štefana. Kostol kláštora sa stal prestavaným súkromným kostolom Pribinu. Komplex, ktorý bol v 16. storočí prestavaný na pohraničnú pevnosť, bol vyhodený do vzduchu v roku 1702.

Cieľom série programov je čo najviac rozšíriť výsledky nedávneho historického a archeologického výskumu. Plánujeme ho realizovať v týchto formách: ? vedecké prednášky (na viacerých miestach: napr. Budapešť - Blatnohrad - Békešská Čaba); ? návšteva múzea (Mosaburg/Blatnohrad v 9. storočí - stála archeologická expozícia Maďarské národného múzea (dvakrát); ? exkurzia na náleziskové miesta (spoznané v múzeu) (Blatnohrad-Vársziget, Blatnohrad-Récéskút) - s odborným vedením; ? vydanie vedecko-vzdelávacieho zväzku (zväzkov) o týchto náleziskách v slovensko-maďarskom jazyku (základ: A Zalavári /Zalaapáti/ Szent Adorján Bencés Apátság millenniuma 1019–2019). Očakávané hodnoty projektu, tj. do akej miery, čím, komu, akým spôsobom táto séria programov prispieva k prenosu hodnôt (charakteristika pridaných hodnôt a očakávaných výsledkov, ich stručný popis a zhrnutie): Osoba zakladateľa a prostredníctvom nej aj samotné miesto je dôležité najmä pre slovenskú národnosť v Maďarsku s dvojitou väzbou. Nové vedomosti/poznatky môžu byť prenesené aj cez hranice do našej materskej krajiny, na Slovensko. Nejde len o šírenie vedomostí! Nálezisko nesie v sebe odkaz aj pre súčasnosť. Mosaburg – Blatnohrad – Zalavár: názvy označujú to isté miesto, ktoré si nie je možné privlastniť, je to náš spoločný majetok a spoločné dedičstvo - náš verejný poklad a dedičstvo. Maďarov, Slovákov, Slovinci, Slovanov, Európanov. Spoznávanie, rešpektovanie a to, aby sa vedomosti s nimi spojené stali verejným pokladom, sú NAŠA SPOLOČNÁ ÚLOHA a SPOLOČNÁ RADOSŤ.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
5 500 € 0 € 11,00 € 1,10 € -

Žiadosť číslo 0097/HU/2024 (R): Neschválená

Dôvod zamietnutia: projekt nezískal dostatočné bodové ohodnotenie

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):50.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):175.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):175.00; Platby za odborné služby - inštaláciu výstavy a jej poistenie (BV):200.00; Platby za odborné služby - iné - a) Honoráre pre odborných lektorov, univerzít, archeologických, historických odborníkov, múzejných, akademických a kreditných pracovníkov každého z našich ďalších sprievodných podujatí, okrem platby za províznu zmluvu a faktúru, tj. celkové honoráre všetkých profesionálnych lektorov zúčastňujúcich sa na sérii projektov.

b) Náklady pre vystupujúcich živého hudobného sprievodu (kapely, harmonikár, sólisti, zbory).

Honoráre pre prednášateľov, resp. spevákov a kapiel, d’alej folkloristov a/al. súborov. – Platby za odborné služby vystupujúcich počas podujatí (kultúrne, vedecké, archeologické a hudobné činnosti). / Náklady a honorár pre vystupujúcich – živého hudobného sprievodu (kapely, harmonikár, sólisti/speváci, hudobníci).:1699.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):100.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):200.00; Doprava (BV):200.00; Ubytovanie (BV):200.00; Strava (BV):200.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):100.00; Nákup kníh a literatúry (BV):100.00; Nákup učebníc a didaktických pomôcok (BV):100.00; Nákup materiálov a surovín (BV):100.00; Ocenenia (BV):100.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):102.00; Iné - Technické zabezpečenie, poštovné, distribúcia, archivácia, ďalej výdavky na usporiadania akcií.

Honoráre pre spevákov a kapiel, resp. prednášateľov. – Platby za odborné služby vystupujúcich počas celého projektu (kultúrne, vedecké, literárne, archeologické, náboženské a hudobné činnosti). / Platby za odborné služby (na úhradu súhrnných nákladov slovenských prednášateľov, resp. na honorár hudobníka/-ov – prípadne kapely –, muzikantov vážnej a cirkevnej hudby, d’alej spevákov ľudových piesní, fokloristov a/alebo súborov). Náklady a honorár pre vystupujúcich – živého hudobného sprievodu (kapely, harmonikár, sólisti/speváci, hudobníci), dalej iné technické zabezpečenie. Náklady a honorár pre vystupujúcich – živého hudobného sprievodu (kapely, harmonikár, sólisti, speváci, hudobníci) / Platby za odborné služby.:1699.00

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Maďarsko Tanečný tábor 2024 - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Maďarsko Divadelné prehliadky zamerané na dramatickú a divadelnú činnosť žiakov i dospelých - od 10.5.2024 do 13.10.2024

Maďarsko XX. Jubil. celokrajinská slov. národ. pút do Blatnohradu:Po stopách sv. Cyrila a Metoda/Vernisáž filatelistickej výstavy Živé cyrilo-metodské dedičstvo pri príležitosti 1155.výročia smrti sv.Konštantína Cyrila (…infra civitatem Priwinae/v meste Pribinu…) - od 1.6.2024 do 31.10.2024

Maďarsko Čabianska modrotlač - od 1.2.2024 do 31.10.2024

Maďarsko Vydanie knihy: Personálna bibliografia Alžbety Uhrinovej-Hornokovej. K jej životnému jubileu - od 5.1.2024 do 31.10.2024

Maďarsko Vydanie CD-nosiča s pitvarošskými piesňami - od 5.5.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Náš kalendár 2025 - od 20.3.2024 do 30.11.2024

Maďarsko 75. výročie založenia našej školy - od 1.5.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Vydanie knihy: Katarína Maruzsová-Šebová: O slovenskej literatúre v Maďarsku retro-perspektívne - od 3.2.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Odborné vzdelávanie pre vedúcich slovenských národopisných zbierok v Maďarsku - od 1.9.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Cestujeme po Slovensku - Po stopách národného obrodenia II.(literárna exkurzia) - od 1.5.2024 do 12.12.2024

Maďarsko Tvorba učebníc, pracovných zošitov a slovníkov pre žiakov v slovenskom jazyku - od 1.5.2024 do 15.12.2024

Maďarsko Projektové týždne v znamení zachovávania tradičných remesiel - od 3.3.2024 do 19.12.2024

Maďarsko Stretnutia s literatúrou a filmom - od 1.4.2024 do 19.12.2024

Maďarsko Zážitkový školský dvor v znamení pohybu a ochrany životného prostredia - od 1.4.2024 do 19.12.2024

Maďarsko Jazykové kurzy slovenského jazyka pre dospelých v Bükkszentkereszte - od 3.6.2024 do 20.12.2024

Maďarsko 3. ročník tvorivého pobytu výtvarných umelcov zo Slovenska a iných krajín - od 20.5.2024 do 22.12.2024

Maďarsko Tvorba portálu oslovma.hu - Slovák v Maďarsku - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Tlačiarenské náklady vydávania Ľudových novín - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Čabiansky kalendár 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Náš kalendár 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Zabezpečenie podmienok na výkon pravidelnej činnosti žiadateľa v oblasti kultúry, ďalej obstarávanie krojového a kompletného zvukového vybavenia pre 15-ročný Kultúrny spolok pre Mlynky a jeho slov. národn. folk. i kult. telesá fungujúce na území Maďarska. - od 1.6.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Podpora na rok 2024 na realizáciu Dohody medzi vládou SR a vládou MR z 12. decembra 2003 - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Vydanie občasníka Pilíšan(ka) - od 1.9.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Čabiansky kalendár 2025 (ročenka) - od 15.4.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Vydávanie prílohy Lúč - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Vydanie učebnice Konverzácia po slovensky - od 1.2.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com