10. ROČNÍK INTENZÍVNYCH A INTERAKTÍVNYCH JAZYKOVÝCH KURZOV NÁŠHO MATERINSKÉHO JAZYKA – SLOVENČINY PRE DETI A MLÁDEŽ ŽIJÚCE V MAĎARSKU

 

Miesto realizácie

Miesta projektu sú Stredisko pilíšských Slovákov-Slovenský dom v Mlynkoch (H-2098 Pilisszentkereszt/Mlynky,ul.Dobogókői út c.24),resp.budova Samosprávy/Slovenskej samosprávy XI.obv.hlavného mesta Bp.-Novy Budín (H-1113 Bp.,ul.Bocskai út c.39-41-MADARSKO)

Maďarsko Maďarsko (100 000 krajanov)

Dátum realizácie

od 2.1.2024 do 31.12.2024

Oblasť

Vzdelávanie

Počet účastníkov

50

Počet zasiahnutých

500

 

Popis udalosti/akcie/projektu:

Účel projektu

Kultúrny spolok pre Mlynky od roku 2014 kazdorocne, teda uz práve 10 rokov realizuje jazykové kurzy pre slovenskú mládež v Maďarsku v troch rôznych úrovniach jazykovej znalosti (začiatočníci/pokročilí/mierne pokročilý) v rámci mimoškolskych vzdelávacích aktivít zameraných na zachovanie jazyka a prípravu na jazykové skúšky.

Cieľom celorocného projektu je posilniť jazykové znalosti ziakov a študentov, prihliadajúc na ich rôzne jazykové úrovne. Hodiny rozdelíme na casti gramatiky, konverzácie a vlastivedu. Celkovo navštevuje slovenské jazykové kurzy Kultúrneho spolku pre Mlynky previdelne cca. 50 úcastníkov. Z toho 25 navštevuje kurz pre začiatočníkov, 19 kurz pre mierne pokročilých a 6 kurz pre pokročilých. Traja uz z nasich študentov sa úspešne uchádzali o štúdium na vysokej škole so zameraním na slovenský jazyk. O jazykový kurz je veľký záujem, momentálne počítame, že sa na letné i na jesenné kurzy pridajú noví ziaci a študenti.

Charakteristika projektu

Od vzniku 15-ročného Kultúrneho spolku pre Mlynky oceneného maďarským štátnym vyznamenaním „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE“ / „ZA KULTÚRNU ČINNOSŤ NÁRODNOSTÍ ŽIJÚCICH V MAĎARSKU“, je jednou z najdôležitejších úlohou podporovať slovenskú mládež v Maďarsku, berúc pritom do úvahy aspekty kultúry, svetskej a jazykovej starostlivosti a zachovania, rozvoja.

Stručný popis plánovaného projektu a stanovených cieľov:

Od nepriaznivého vývoja epidemiologickej situácie COVID od roku 2021 sme realizovali naše veľmi populárne jazykové kurzy pre slovenskú mládež v Maďarsku v online rozhraní (cez Skype). Od tohto roka sa konajú uz opät s osobnou prítomnosťou ziakov, poslucháčov a hostujúcich pedagógov zo Slovenska, lebo cisto vidno z vysledkách, ze je viac efektívnejsí tak v zivom kontakte medzi sebou tá slovenská komunikácia i konverzácia, ako bola v online verzie vyúcba slovenkého jazyka v uplynulých rokoch.

Slovenské jazykové kurzy v 3 rôznych úrovniach jazykových znalostí (začiatočník/pokročilý/mierne pokročilý) prebiehajú teda trikrát do týždňa po dobu 12 mesiaca jednak v Mlynkoch, jednak v Budapesti v 11-om obvode hlavného mesta, teda v Novom Budíne, práve kde funguje a sídli Celostátna slovenská samospráva v Madarsku na ulici Fadrusz (vedla nej v susedstve). Pondelok – začiatočníci, streda – mierne pokročilý a vo štvrtok – pokročilí. Jazykový kurz je pre nás ako najúspesnejsia forma mimoškolských vzdelávacích aktivít zameraných na zachovanie jazyka a prípravu na jazykové skúšky, lebo u nás v Madarsku zial uz nerozprávajú medzi sebou po slovensky clenovia ani tych ozajstnych slovenskych národnostnych rodín. Vzhľadom na veľký záujem účastníkov naše jazykové kurzy pokračujeme aj v tomto roku, ale uz nie vo virtuálnom online priestore prebiehajú, ako to tak bolo od COVID-u az dovtedy, ale sa konajú nazivo. Na kurze využívame rôzne vzdelávaco-metodické pomôcky na výučbu slovenského jazyka pre cudzincov, v prvom rade publikácie Krížom-Krážom, ku ktorej je dostupný aj zvukový materiál, dalej chceme uz pouzívat aj najmodernejsiu interaktívnu tabulu v záujme napĺňania tychto potrieb nasich aktívnych študentov.

Cieľom projektu je posilniť jazykové znalosti detí, ziakov a študentov, prihliadajúc na rôzne jazykové úrovne žiakov.

Termín realizácie alebo obdobie uskutočnenia: od 2. januára 2024 – do 31. decembra 2024.

Miesta realizácie projektu v obci Mlynky a hlavnom meste Budapesti:

Stredisko pilíšských Slovákov - Slovenský dom v Mlynkoch

Adresa: H - 2098 Pilisszentkereszt / Mlynky, ul. Dobogókői út c. 24 - MADARSKO

Budova Samosprávy a Slovenskej samosprávy XI. obvodu hlavného mesta Budapest - Novy Budín

Adresa: H - 1113 Budapest / Budapest, ul. Bocskai út c. 39-41 - MADARSKO

Zodpovedná osoba (meno a priezvisko, kontakt):

Meno: Levente Galda (predseda spolku)
E-mail: galda.levente@gmail.com
Tel. císlo: +36 (70) / 333 – 7302

Prínos projektu pre krajanskú komunitu a prínos ocakávanych výsledkov projektu pre realizáciu zmluvy (oblasť vzdelávania a kultúry, zachovanie a rozvoj jazykovej a kultúrnej identity Slovákov v Maďarsku):

Jedným z hlavných pilierov posilňovania národnej identity je osvojenie slovenského materinského jazyka na najvyššej úrovni, preto je hlavným cieľov nášho združenia vzdelávanie a rozvoj jazyka, najmä v kruhu mladých ľudí, ktorí nemajú možnosť hovoriť doma po slovensky, z dôvodu vysokej asimilácie rodín v Maďarsku a po odchode zo základných škôl sa vzťah mladých k výučbe slovenského materinského jazyka narušuje, pretože 99% z nich už neštuduje na jednom zo slovenských gymnázií v Maďarsku. Snažíme sa teda túto „komunikačnú medzeru“ vyplniť, aby sme im poskytli kontinuitu, ktorá neskôr ešte viac posilní ich pripútanosť k materskej krajine, ako aj ich kultúrnu identitu v dôsledku obetavej práce našich slovensky hovoriacich učiteľov. Okrem toho je mimoriadne prínosné ovládanie slovenského jazyka aj na pracovnom trhu, slovenský jazyk je momentálne jedným z najvyhľadávanejších jazykov na Maďarskom pracovnom trhu.

Okrem prehľbovania znalostí slovenského jazyka je našim cieľom výučba vedomostí o folklóre a domovine online prostredníctvom efektívnej účasti našich učiteľov s materinským jazykom slovenským, čím sa upevňuje aj slovenská identita mladých ľudí v ich najcitlivejšom a vnímavom veku. Usilujeme sa tiež o to, aby čo najviac z nich úspešne absolvovalo jazykové skúšky na základnej, strednej alebo vyššej úrovni, pretože im to poskytne v obchodnom sektore väčšie a lepšie príležitosti či už v Maďarsku alebo na Slovensku. Materinský jazyk sa tak stáva pre mladých atraktívnou perspektívou, či už ako neoddeliteľná súčasť koreňov alebo ako najprirodzenejší zdroj obživy v rokoch, v ktorých sú tieto ciele prioritou pre všetkých mladých ľudí na celom svete.

Už desiaty rok organizujeme intenzívne, interaktívne školenia, dalej doskolovacie semináre, resp. jazykové kurzy (i aj letné jazykové a vlastivedné tábory) v slovenskom jazyku s účasťou učiteľov s materinským jazykom slovenským pod záštitou našej civilnej organizácie. V dôsledku epidémie koronavírusu sme museli od roku 2021 rýchlo reagovať a zabezpečiť kontinuitu výučby jazykov pre záujemcov prostredníctvom internetovej siete cez Skype al. Microsoft Teams (teda 3 roky v online priestore sme sa ich konali).

Udelenú sumu podpory chceme jednak používat na úhradu honorárov slovenských učiteliek (pre pani Mgr. Izabelu Pfliegelovú, pani Mgr. Dominiku Čuliovú Göde a pani Dr. Gizelu Csehovú zo Slovenska), ktoré fungujú aj v egide Spolku národnostných divadiel v Maďarsku, jednak na úhradu tych ostatnych nákladovych poloziek, ktorych sme zapísali do rozpoctovej tabulky detailnejsie (vid dole).

Keďže jedným z pilierov posilňovania národnej identity je aj osvojenie si slovenského materinského jazyka na najvyššej úrovni, jedným z hlavných cieľov nášho združenia je vzdelávanie a rozvoj jazyka, najmä v kruhu mladých ľudí, ktorí nemajú možnosť hovoriť doma po slovensky, z dôvodu vysokej asimilácie rodín v Maďarsku a po odchode zo základných škôl sa vzťah mladých k výučbe slovenského materinského jazyka narušuje, pretože 99% z nich už neštuduje na jednom zo slovenských gymnázií v Maďarsku. Snažíme sa teda túto „komunikačnú medzeru“ vyplniť, aby sme im poskytli kontinuitu, ktorá neskôr ešte viac posilní ich pripútanosť k materskej krajine, ako aj ich kultúrnu identitu v dôsledku obetavej práce našich slovensky hovoriacich učiteľov.

Okrem prehlbovania znalostí slovenského jazyka je našim cieľom výučba vedomostí o folklóre a domovine online prostredníctvom efektívnej účasti našich učiteľov s materinským jazykom slovenským, čím sa upevňuje aj slovenská identita mladých ľudí v ich najcitlivejšom a vnímavom veku. Usilujeme sa tiež o to, aby čo najviac z nich úspešne absolvovalo jazykové skúšky na základnej, strednej alebo vyššej úrovni, pretože im to poskytne v obchodnom sektore väčšie a lepšie príležitosti či už v Maďarsku alebo na Slovensku. Materinský jazyk sa tak stáva pre mladých atraktívnou perspektívou, či už ako neoddeliteľná súčasť koreňov alebo ako najprirodzenejší zdroj obživy v rokoch, v ktorých sú tieto ciele prioritou pre všetkých mladých ľudí na celom svete.

* * *

Kultúrny spolok pre Mlynky od roku 2014 každoročne, tj. už 10 rokov realizuje jazykové kurzy pre slovenskú mládež v Maďarsku, v troch rôznych úrovniach jazykovej znalosti (začiatočníci//mierne pokročilí/pokročilí) v rámci mimoškolských vzdelávacích aktivít zameraných na zachovanie jazyka a prípravu na jazykové skúšky. Cieľom celoročného projektu je posilniť jazykové znalosti žiakov a študentov, prihliadajúc na ich rôzne jazykové úrovne. Hodiny rozdeľujeme na niekoľko častí zameraných na gramatiku, konverzácie a vlastivedu. Celkovo navštevuje slovenské jazykové kurzy Kultúrneho spolku pre Mlynky pravidelne cca. 50 účastníkov. 25 účastníkov navštevuje kurz pre začiatočníkov, 19 pre mierne pokročilých 6 kurz pre pokročilých. Už traja naši študenti sa úspešne uchádzali o štúdium na univerzite so zameraním sa na slovenský jazyk. O jazykový kurz je veľký záujem, momentálne počítame, že sa na letné i jesenné kurzy pripoja noví študenti. Vzhľadom na veľký záujem, budeme v našich jaz. kurzoch pokračovať aj v tomto roku, avšak už nie v online priestore, ako tomu bolo od COVID-u, ale hodiny sa budú konať za osobnej účasti. Na jazykových hodinách využívame rôzne vzdelávacie-metodické pomôcky na výučbu slovenského jazyka pre cudzincov, v prvom rade knižné publikácie Krížom-Krážom, ku ktorým je dostupný aj zvukový materiál, ďalej chceme začať používať aj najmodernejšiu interaktívnu tabuľu, v záujme naplnenia potrieb našich aktívnych študentov. Cieľom projektu je posilniť jazykové znalosti detí, žiakov a študentov, prihliadajúc na rôzne jazykové úrovne účastníkov kurzu. Termín realizácie/obdobie uskutočnenia: od 2. januára 2024 – do 31. decembra 2024. Miesta realizácie projektu budú v obci Mlynky a hlavnom meste Budapesti: Stredisko pilíšskych Slovákov – Slovenský dom v Mlynkoch. Adresa: H-2098 Pilisszentkereszt / Mlynky, Dobogókői út č. 24 – MAĎARSKO, resp. budova Samosprávy a Slovenskej samosprávy XI. obvodu hlavného mesta Budapest – Nový Budín. Adresa: H-1113 Budapest / Budapest, Bocskai út č. 39-41 – MAĎARSKO. Keďže jedným z pilierov posilňovania národnej identity je aj osvojenie si slovenského materinského jazyka na najvyššej úrovni, jedným z hlavných cieľov nášho spolku je vzdelávanie a rozvoj jazyka, najmä v kruhu mladých ľudí, ktorí nemajú možnosť hovoriť doma po slovensky, z dôvodu vysokej asimilácie rodín v Maďarsku a po odchode zo základných škôl sa vzťah mladých k výučbe slovenského jazyka narušuje, pretože 99% z nich už neštuduje ďalej na jednom zo slovenských gymnázií v Maďarsku. Snažíme sa teda túto „komunikačnú medzeru“ vyplniť, aby sme poskytli kontinuitu, ktorá neskôr ešte viac posilní ich pripútanosť k materskej krajine, ako aj ich kultúrnu identitu v dôsledku obetavej práce našich slovensky hovoriacich učiteľov. Cieľová skupina: projekt je určený predovšetkým pre slovenské deti a národnostnú mládež žijúcu v Maďarsku. Žiaci, ktorí využili náš letný jazykový tábor v materskej krajine sa neskôr môžu zapojiť aj do vyučovania ZŠ obce Farná na Slovensku v príslušnom ročníku, ktorý navštevujú. Od tohto roka sa budú opäť konať s osobnou účasťou žiakov, poslucháčov a hosťujúcich pedagógov zo Slovenska, pretože vidieť z výsledkov, že je oveľa intenzívnejšia táto forma komunikácie i konverzácie v slovenčine, tj. reálny kontakt medzi sebou, než bola online verzia výučby slovenského jazyka v uplynulých rokoch. Slovenské jazykové kurzy v 3 rôznych úrovniach jazykových znalostí (začiatočník/pokročilý/mierne pokročilý) prebiehajú teda trikrát do týždňa po dobu 12 mesiaca v Mlynkoch, ako aj v Budapešti v 11. obvode - v Novom Budíne, práve kde (v susedstve) funguje a sídli Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku na ulici Fadrusz. Pondelok – začiatočníci, streda – mierne pokročilí a vo štvrtok – pokročilí. Jazykový kurz je pre nás najúspešnejšia forma mimoškolských vzdelávacích aktivít zameraných na zachovanie jazyka a prípravu na jazykové skúšky, lebo u nás v Maďarsku, žiaľ, už nerozprávajú medzi sebou po slovensky ani členovia slovenských národnostných rodín. Okrem prehlbovania znalostí slovenského jazyka je naším cieľom výučba vedomostí o folklóre a domovine, prostredníctvom efektívnej účasti učiteľov s materinským jazykom slovenským, čím sa upevňuje aj slovenská identita mladých ľudí v ich najcitlivejšom a vnímavom veku. Usilujeme sa tiež o to, aby čo najviac z nich úspešne absolvovalo jazykové skúšky na základnej, strednej alebo vyššej úrovni, pretože im to poskytne na pracovnom trhu väčšie a lepšie príležitosti, či už v Maďarsku alebo na Slovensku. Materinský jazyk sa tak stáva pre mladých atraktívnou perspektívou, či už ako neoddeliteľná súčasť koreňov alebo ako najprirodzenejší zdroj obživy v rokoch, v ktorých sú tieto ciele prioritou pre všetkých mladých ľudí na celom svete. Mená lektoriek slovenského jazyka, ktorých prítomnosť je povinná: Mgr. Izabela Pfliegelová (SK), resp. Mgr. Dominika Čuliová (SK) a pani doktorka slovenského jazyka a literatúry Gizela Čechová (SK), dalej pani doktorka slovenského jazyka a literatúry Júlia Marloková (HU) z Mlynkov.
V prípade, že od cteného Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí nezískame potrebný grant, budeme môcť viesť a organizovať naše slovenské jazykové kurzy len v prvom polroku, tj. budú ukončené 30. júna 2024, tj. v rovnakom čase, ako je ukončený školský rok, takže namiesto 12 mesiacov - teda celého školského roka, ako sme plánovali -, sa bude konať výučba slov. jazyka Kultúrneho spolku pre Mlynky len 6 mesiacov, príp. je možné, že budú v tomto prípade aj naďalej prebiehat v online priestore a nie za osobnej účasti. Realizácia projektu v prípade neposkytnutia finančných prostriedkov ÚSŽZ bude v Maďarsku s menším počtom detí a pedagógov i učiteľov - samozrejme aj so skromnejšou programovou ponukou, čo sa týka vzdelávacích aktivít -, bez medzinárodných účastníkov (hosťujúcich pedagógov zo Slovenska), resp. budeme kurzy organizovať iba pre deti od 10 do 17 rokov, ktoré už "tak ako" ovládajú slovenčinu, teda majú aspoň akési jazykové znalosti a nie sú úplní začiatočníci, aby sme im mohli pomôcť v osvojení si jazyka v rýchlejšom tempe a dosiahnuť aj ciele i pokroky v slovenčine čím skôr, keďže chcú mat vsetci jazykové skúšky zo slovenčiny, čo im poskytne vyššie bodovanie potrebné pri prihláške na gymnázium, resp. univerzitu.
Ozrejmiť nákupy – čo nakupovať, pre koho?
Nákup slovenských kníh zameraných na gramatiku a literatúru, napr. učebnicu Krížom- krážom pre našich účastníkov, ale aj audioknihy v slovenskom jazyku, pracovné zošity a beletriu, aby si rozšírili slovnú zásobu a gramatické a štylistické znalosti, ako aj noviny vychádzajúce v slovenskom jazyku, ktoré odoberáme, aby aj oni mohli byť v každodennom kontakte s dnešnou slovenčinou aspoň vo forme čítania článkov. (Rovnako užitočnému účelu slúžia aj televízne kanály v slovenskom jazyku, ktoré je možné v našej obci prijímať cez satelit.)
Nákup učebníc a didaktických pomôcok, resp. interaktívnej tabule i online lekcii, ktoré sú pre našich učiteľov slovenského jazyka potrebné pre ich efektívnu prácu v oblasti vzdelávania slovenského jazyka, ale samozrejme všetky zostávajú majetkom Kultúrneho spolku pre Mlynky, možno ich nájsť a sú kedykoľvek k dispozícii na adrese sídla spolku, a sú tiež súčasťou nášho inventáru. Nákup materiálov a surovín (napr. na kreatívne dielne výučby slovenského materinského jazyka), ktoré slúžia hravej výučbe slovenského jazyka, prostredníctvom ktorej naši žiaci hravou formou spoznávajú krásy nášho materinského jazyka a prežívajú ho so svojimi spolužiakmi ako spoločenský zážitok. Šikovné deti, ktoré úspešne absolvujú skúšku zo slovenského jazyka, dostanú od nás aj tzv. motivačné ocenenia, čo ich snáď povzbudí k tomu, aby sa v budúcnosti učili jazyk aj ďalej, aby učenie neprerušovali, ale ďalej rozvíjali svoje znalosti slovenčiny na vyššiu úroveň, čo zároveň slúži na upevnenie ich slovenskej identity, vlastnej identity a národného (spoločenského) sebauvedomenia, ktoré tiež patria medzi najvyššie priority a ciele nášho združenia.
Nákup kancelárskych potrieb: nákup softvéru, PC, tlačiarní, ďalej technické zabezpečenie. Tie slúžia na organizačnú činnosť združenia pri jazykových kurzoch, sú tiež súčasťou nášho inventára, preto ich nájdete v sídle nášho spolku v Mlynkoch, čím podporujú našu administratívnu činnosť, ktorá je na organizáciu vzdelávania absolútne nevyhnutná (tlač, skenovanie, kopírovanie materiálov, pracovných listov, pracovných listov, kopírovanie gramatických tabuliek vo viacerých kópiách pre študentov, počítača (notebooku) a používanie internetu, nákup rôznych programov na výučbu slovenského jazyka a hravého softvéru na výučbu jazyka, kancelárske potreby, perá, papier do tlačiarne, tonery, náplne do tlačiarní, tieto sú tiež určené na uľahčenie plnenia našej archivačnej a dokumentačnej práce)
Sp?sob na prihlásenie na jazykové kurzy Kultúrneho spolku pre Mlynky:
Mnohí študenti sa k našim jazykovým kurzom úspešne vracajú už mnoho rokov, takže sú medzi účastníkmi aj takí, ktorí prechádzajú od začiatočníkov až po pokročilú úroveň. Mnohí z nich medzitým za posledných 10 rokov úspešne zložili jazykové skúšky, traja z nich študujú slovenčinu na univerzite a dvaja sú študentmi slovenského gymnázia v Budapešti. Avšak máme aj študenta, ktorý už navštevuje univerzitu v Bratislave. Viacerí študenti sa úspešne zamestnali vo firmách/inštitúciách, kde je nevyhnutná znalosť slovenského jazyka pre ich každodennú prácu. Okrem Facebooku a Instagramu inzerujeme naše jazykové kurzy aj v týždenníku Slovákov v Maďarsku, ako aj výzvu na podávanie prihlášok zverejňujeme okrem webovej stránky nášho spolku aj v slovenskom časopise hlavného mesta Budapeštiansky Slovák. Vyplnením prihlášky v slovenskom a/alebo maďarskom jazyku a jej doručením sa môžu študenti prihlásiť do našich skupín a získať tak kompatibilné vzdelávanie v slovenskom jazyku spolu so svojimi spolužiakmi a dosiahnuť tak úspechy počas hravého, komunikačne orientovaného prenosu vedomostí. Prihlásiť sa môžu aj priamo u predsedu Kultúrneho spolku pre Mlynky prostredníctvom e-mailovej adresy galda.levente@gmail.com, prípadne aj telefonicky na mobilné číslo 0036703337302. Sú spôsoby a možnosti, ako sa zapojiť do spoločnej práce aj počas roka. O našich možnostiach jazykového kurzu, ako aj podmienkach a spôsobe prihlásenia sa dozviete v slovenskom magazíne maďarskej televízie DOMOVINA, ale informuje o nás aj denná relácia slovenského spravodajstva národnostného kanála/frekvencie Maďarského rozhlasu „M5“.
Program jednotlivých kurzov:
Čo sa týka vypracovania konkrétnej metodiky výučbu slov. jazyk pre začiatočníkov, mierne pokročilých a pokročilých postupujú všetky úrovne rovnako: čítanie a počúvanie s porozumením, tvorba textu a slovenská gramatika – pracujeme však so stále ťažkými textami. Používame učebnicu „Krížom krážom”, tieto didaktické knihy sú dostupné pre všetky úrovne - A1, A2, B1, B2.
Na základnej úrovni je cieľom osvojenie si všeobecných jazykových a komunikačných zručností, ako aj základnej slovnej zásoby, aby hovoriacemu porozumeli v materskej krajine, tj. poskytujeme základy využiteľné v každodennom živote (predstavenie sa, nákupy, škola, pracovisko, dovolenka, lekáreň, ordinácia, nemocnica, návšteva mesta, dopravné situácie, divadlo, kino, hotel atď.). Počas kurzov pre začiatočníkov si môžu osvojiť základnú slovnú zásobu: farby, čísla, orientácie (kde sa čo nachádza).
Na strednom stupni zdokonaľujeme znalosť slovenskej gramatiky dopĺňaním a rozširovaním vyučovacej činnosti národného jazyka prebiehajúcej v rámci školy, ako aj naďalej využívame ako didaktickú pomôcku Krížom krážom, pričom na vyššom stupni sa snažíme realizovať obohacovanie a rozširovanie slovnej zásoby, jej rozširovanie už realizované v súlade s očakávaniami a potrebami trhu práce, tematizované, tj. personalizované podľa záujmov každého študenta a/alebo pracovnej pozície. Vuyžívame tematiku www.onyc.hu, teda 16 tematických celkov na prípravu na jazykovú skúšku na úrovni B1/B2.

Očakávaný prínos projektu

Od vzniku 15-ročného Kultúrneho spolku pre Mlynky oceneného maďarským štátnym vyznamenaním „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE“ / „ZA KULTÚRNU ČINNOSŤ NÁRODNOSTÍ ŽIJÚCICH V MAĎARSKU“, je jednou z najdôležitejších úlohou podporovať slovenskú mládež v Maďarsku, berúc pritom do úvahy aspekty kultúry, svetskej a jazykovej starostlivosti a zachovania, rozvoja.

V záujme dosiahnutia našich cieľov pravidelne organizujeme jazykové kurzy slovenského materinského jazyka, folklórne a vlastivedné, náboženské tábory, pútnické zájazdy, ako aj revitalizačné konferencie, resp. športové programy, projekty cestovného ruchu, divadelné dielne, vydávame CD, audioknihy, didaktické publikácie a vytvárame nové žánre (slovenská svetová hudba, pseudofolklór, slovenský jazz a klasická hudba, retro hity, vystúpenia súčasného tanca atď.).

Týmto spôsobom sa snažíme poskytnúť čo najväčší priestor, ktorý je atraktívny pre ďalšie rastúce generácie, ku ktorým s obľubou uvádzajú svoje meno a ku ktorým sa radi pridávajú, čo slúži ich dobrému a individuálnemu záujmu a v neposlednom rade je prínosom pre slovenské národnostné spoločenstvo v Maďarsku, resp. pre Slovákov žijúcich v materskej krajine.

Okrem prehlbovania znalostí slovenského jazyka je našim cieľom výučba vedomostí o folklóre a domovine online, prostredníctvom efektívnej účasti našich učiteľov s materinským jazykom slovenským, čím sa upevňuje aj slovenská identita mladých ľudí v ich najcitlivejšom a vnímavom veku. Usilujeme sa tiež o to, aby čo najviac z nich úspešne absolvovalo jazykové skúšky na základnej, strednej alebo vyššej úrovni, pretože im to poskytne v obchodnom sektore väčšie a lepšie príležitosti, či už v Maďarsku alebo na Slovensku. Materinský jazyk sa tak stáva pre mladých atraktívnou perspektívou, či už ako neoddeliteľná súčasť koreňov alebo ako najprirodzenejší zdroj obživy v rokoch, v ktorých sú tieto ciele prioritou pre všetkých mladých ľudí na celom svete.

* * *

Kultúrny spolok pre Mlynky od roku 2014 každoročne, tj. už 10 rokov realizuje jazykové kurzy pre slovenskú mládež v Maďarsku, v troch rôznych úrovniach jazykovej znalosti (začiatočníci//mierne pokročilí/pokročilí) v rámci mimoškolských vzdelávacích aktivít zameraných na zachovanie jazyka a prípravu na jazykové skúšky. Cieľom celoročného projektu je posilniť jazykové znalosti žiakov a študentov, prihliadajúc na ich rôzne jazykové úrovne. Hodiny rozdeľujeme na niekoľko častí zameraných na gramatiku, konverzácie a vlastivedu. Celkovo navštevuje slovenské jazykové kurzy Kultúrneho spolku pre Mlynky pravidelne cca. 50 účastníkov. 25 účastníkov navštevuje kurz pre začiatočníkov, 19 pre mierne pokročilých 6 kurz pre pokročilých. Už traja naši študenti sa úspešne uchádzali o štúdium na univerzite so zameraním sa na slovenský jazyk. O jazykový kurz je veľký záujem, momentálne počítame, že sa na letné i jesenné kurzy pripoja noví študenti. Vzhľadom na veľký záujem, budeme v našich jaz. kurzoch pokračovať aj v tomto roku, avšak už nie v online priestore, ako tomu bolo od COVID-u, ale hodiny sa budú konať za osobnej účasti. Na jazykových hodinách využívame rôzne vzdelávacie-metodické pomôcky na výučbu slovenského jazyka pre cudzincov, v prvom rade knižné publikácie Krížom-Krážom, ku ktorým je dostupný aj zvukový materiál, ďalej chceme začať používať aj najmodernejšiu interaktívnu tabuľu, v záujme naplnenia potrieb našich aktívnych študentov. Cieľom projektu je posilniť jazykové znalosti detí, žiakov a študentov, prihliadajúc na rôzne jazykové úrovne účastníkov kurzu. Termín realizácie/obdobie uskutočnenia: od 2. januára 2024 – do 31. decembra 2024. Miesta realizácie projektu budú v obci Mlynky a hlavnom meste Budapesti: Stredisko pilíšskych Slovákov – Slovenský dom v Mlynkoch. Adresa: H-2098 Pilisszentkereszt / Mlynky, Dobogókői út č. 24 – MAĎARSKO, resp. budova Samosprávy a Slovenskej samosprávy XI. obvodu hlavného mesta Budapest – Nový Budín. Adresa: H-1113 Budapest / Budapest, Bocskai út č. 39-41 – MAĎARSKO. Keďže jedným z pilierov posilňovania národnej identity je aj osvojenie si slovenského materinského jazyka na najvyššej úrovni, jedným z hlavných cieľov nášho spolku je vzdelávanie a rozvoj jazyka, najmä v kruhu mladých ľudí, ktorí nemajú možnosť hovoriť doma po slovensky, z dôvodu vysokej asimilácie rodín v Maďarsku a po odchode zo základných škôl sa vzťah mladých k výučbe slovenského jazyka narušuje, pretože 99% z nich už neštuduje ďalej na jednom zo slovenských gymnázií v Maďarsku. Snažíme sa teda túto „komunikačnú medzeru“ vyplniť, aby sme poskytli kontinuitu, ktorá neskôr ešte viac posilní ich pripútanosť k materskej krajine, ako aj ich kultúrnu identitu v dôsledku obetavej práce našich slovensky hovoriacich učiteľov. Cieľová skupina: projekt je určený predovšetkým pre slovenské deti a národnostnú mládež žijúcu v Maďarsku. Žiaci, ktorí využili náš letný jazykový tábor v materskej krajine sa neskôr môžu zapojiť aj do vyučovania ZŠ obce Farná na Slovensku v príslušnom ročníku, ktorý navštevujú. Od tohto roka sa budú opäť konať s osobnou účasťou žiakov, poslucháčov a hosťujúcich pedagógov zo Slovenska, pretože vidieť z výsledkov, že je oveľa intenzívnejšia táto forma komunikácie i konverzácie v slovenčine, tj. reálny kontakt medzi sebou, než bola online verzia výučby slovenského jazyka v uplynulých rokoch. Slovenské jazykové kurzy v 3 rôznych úrovniach jazykových znalostí (začiatočník/pokročilý/mierne pokročilý) prebiehajú teda trikrát do týždňa po dobu 12 mesiaca v Mlynkoch, ako aj v Budapešti v 11. obvode - v Novom Budíne, práve kde (v susedstve) funguje a sídli Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku na ulici Fadrusz. Pondelok – začiatočníci, streda – mierne pokročilí a vo štvrtok – pokročilí. Jazykový kurz je pre nás najúspešnejšia forma mimoškolských vzdelávacích aktivít zameraných na zachovanie jazyka a prípravu na jazykové skúšky, lebo u nás v Maďarsku, žiaľ, už nerozprávajú medzi sebou po slovensky ani členovia slovenských národnostných rodín. Okrem prehlbovania znalostí slovenského jazyka je naším cieľom výučba vedomostí o folklóre a domovine, prostredníctvom efektívnej účasti učiteľov s materinským jazykom slovenským, čím sa upevňuje aj slovenská identita mladých ľudí v ich najcitlivejšom a vnímavom veku. Usilujeme sa tiež o to, aby čo najviac z nich úspešne absolvovalo jazykové skúšky na základnej, strednej alebo vyššej úrovni, pretože im to poskytne na pracovnom trhu väčšie a lepšie príležitosti, či už v Maďarsku alebo na Slovensku. Materinský jazyk sa tak stáva pre mladých atraktívnou perspektívou, či už ako neoddeliteľná súčasť koreňov alebo ako najprirodzenejší zdroj obživy v rokoch, v ktorých sú tieto ciele prioritou pre všetkých mladých ľudí na celom svete. Mená lektoriek slovenského jazyka, ktorých prítomnosť je povinná: Mgr. Izabela Pfliegelová (SK), resp. Mgr. Dominika Čuliová (SK) a pani doktorka slovenského jazyka a literatúry Gizela Čechová (SK), dalej pani doktorka slovenského jazyka a literatúry Júlia Marloková (HU) z Mlynkov.
V prípade, že od cteného Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí nezískame potrebný grant, budeme môcť viesť a organizovať naše slovenské jazykové kurzy len v prvom polroku, tj. budú ukončené 30. júna 2024, tj. v rovnakom čase, ako je ukončený školský rok, takže namiesto 12 mesiacov - teda celého školského roka, ako sme plánovali -, sa bude konať výučba slov. jazyka Kultúrneho spolku pre Mlynky len 6 mesiacov, príp. je možné, že budú v tomto prípade aj naďalej prebiehat v online priestore a nie za osobnej účasti. Realizácia projektu v prípade neposkytnutia finančných prostriedkov ÚSŽZ bude v Maďarsku s menším počtom detí a pedagógov i učiteľov - samozrejme aj so skromnejšou programovou ponukou, čo sa týka vzdelávacích aktivít -, bez medzinárodných účastníkov (hosťujúcich pedagógov zo Slovenska), resp. budeme kurzy organizovať iba pre deti od 10 do 17 rokov, ktoré už "tak ako" ovládajú slovenčinu, teda majú aspoň akési jazykové znalosti a nie sú úplní začiatočníci, aby sme im mohli pomôcť v osvojení si jazyka v rýchlejšom tempe a dosiahnuť aj ciele i pokroky v slovenčine čím skôr, keďže chcú mat vsetci jazykové skúšky zo slovenčiny, čo im poskytne vyššie bodovanie potrebné pri prihláške na gymnázium, resp. univerzitu.
Ozrejmiť nákupy – čo nakupovať, pre koho?
Nákup slovenských kníh zameraných na gramatiku a literatúru, napr. učebnicu Krížom- krážom pre našich účastníkov, ale aj audioknihy v slovenskom jazyku, pracovné zošity a beletriu, aby si rozšírili slovnú zásobu a gramatické a štylistické znalosti, ako aj noviny vychádzajúce v slovenskom jazyku, ktoré odoberáme, aby aj oni mohli byť v každodennom kontakte s dnešnou slovenčinou aspoň vo forme čítania článkov. (Rovnako užitočnému účelu slúžia aj televízne kanály v slovenskom jazyku, ktoré je možné v našej obci prijímať cez satelit.)
Nákup učebníc a didaktických pomôcok, resp. interaktívnej tabule i online lekcii, ktoré sú pre našich učiteľov slovenského jazyka potrebné pre ich efektívnu prácu v oblasti vzdelávania slovenského jazyka, ale samozrejme všetky zostávajú majetkom Kultúrneho spolku pre Mlynky, možno ich nájsť a sú kedykoľvek k dispozícii na adrese sídla spolku, a sú tiež súčasťou nášho inventáru. Nákup materiálov a surovín (napr. na kreatívne dielne výučby slovenského materinského jazyka), ktoré slúžia hravej výučbe slovenského jazyka, prostredníctvom ktorej naši žiaci hravou formou spoznávajú krásy nášho materinského jazyka a prežívajú ho so svojimi spolužiakmi ako spoločenský zážitok. Šikovné deti, ktoré úspešne absolvujú skúšku zo slovenského jazyka, dostanú od nás aj tzv. motivačné ocenenia, čo ich snáď povzbudí k tomu, aby sa v budúcnosti učili jazyk aj ďalej, aby učenie neprerušovali, ale ďalej rozvíjali svoje znalosti slovenčiny na vyššiu úroveň, čo zároveň slúži na upevnenie ich slovenskej identity, vlastnej identity a národného (spoločenského) sebauvedomenia, ktoré tiež patria medzi najvyššie priority a ciele nášho združenia.
Nákup kancelárskych potrieb: nákup softvéru, PC, tlačiarní, ďalej technické zabezpečenie. Tie slúžia na organizačnú činnosť združenia pri jazykových kurzoch, sú tiež súčasťou nášho inventára, preto ich nájdete v sídle nášho spolku v Mlynkoch, čím podporujú našu administratívnu činnosť, ktorá je na organizáciu vzdelávania absolútne nevyhnutná (tlač, skenovanie, kopírovanie materiálov, pracovných listov, pracovných listov, kopírovanie gramatických tabuliek vo viacerých kópiách pre študentov, počítača (notebooku) a používanie internetu, nákup rôznych programov na výučbu slovenského jazyka a hravého softvéru na výučbu jazyka, kancelárske potreby, perá, papier do tlačiarne, tonery, náplne do tlačiarní, tieto sú tiež určené na uľahčenie plnenia našej archivačnej a dokumentačnej práce)
Sp?sob na prihlásenie na jazykové kurzy Kultúrneho spolku pre Mlynky:
Mnohí študenti sa k našim jazykovým kurzom úspešne vracajú už mnoho rokov, takže sú medzi účastníkmi aj takí, ktorí prechádzajú od začiatočníkov až po pokročilú úroveň. Mnohí z nich medzitým za posledných 10 rokov úspešne zložili jazykové skúšky, traja z nich študujú slovenčinu na univerzite a dvaja sú študentmi slovenského gymnázia v Budapešti. Avšak máme aj študenta, ktorý už navštevuje univerzitu v Bratislave. Viacerí študenti sa úspešne zamestnali vo firmách/inštitúciách, kde je nevyhnutná znalosť slovenského jazyka pre ich každodennú prácu. Okrem Facebooku a Instagramu inzerujeme naše jazykové kurzy aj v týždenníku Slovákov v Maďarsku, ako aj výzvu na podávanie prihlášok zverejňujeme okrem webovej stránky nášho spolku aj v slovenskom časopise hlavného mesta Budapeštiansky Slovák. Vyplnením prihlášky v slovenskom a/alebo maďarskom jazyku a jej doručením sa môžu študenti prihlásiť do našich skupín a získať tak kompatibilné vzdelávanie v slovenskom jazyku spolu so svojimi spolužiakmi a dosiahnuť tak úspechy počas hravého, komunikačne orientovaného prenosu vedomostí. Prihlásiť sa môžu aj priamo u predsedu Kultúrneho spolku pre Mlynky prostredníctvom e-mailovej adresy galda.levente@gmail.com, prípadne aj telefonicky na mobilné číslo 0036703337302. Sú spôsoby a možnosti, ako sa zapojiť do spoločnej práce aj počas roka. O našich možnostiach jazykového kurzu, ako aj podmienkach a spôsobe prihlásenia sa dozviete v slovenskom magazíne maďarskej televízie DOMOVINA, ale informuje o nás aj denná relácia slovenského spravodajstva národnostného kanála/frekvencie Maďarského rozhlasu „M5“.
Program jednotlivých kurzov:
Čo sa týka vypracovania konkrétnej metodiky výučbu slov. jazyk pre začiatočníkov, mierne pokročilých a pokročilých postupujú všetky úrovne rovnako: čítanie a počúvanie s porozumením, tvorba textu a slovenská gramatika – pracujeme však so stále ťažkými textami. Používame učebnicu „Krížom krážom”, tieto didaktické knihy sú dostupné pre všetky úrovne - A1, A2, B1, B2.
Na základnej úrovni je cieľom osvojenie si všeobecných jazykových a komunikačných zručností, ako aj základnej slovnej zásoby, aby hovoriacemu porozumeli v materskej krajine, tj. poskytujeme základy využiteľné v každodennom živote (predstavenie sa, nákupy, škola, pracovisko, dovolenka, lekáreň, ordinácia, nemocnica, návšteva mesta, dopravné situácie, divadlo, kino, hotel atď.). Počas kurzov pre začiatočníkov si môžu osvojiť základnú slovnú zásobu: farby, čísla, orientácie (kde sa čo nachádza).
Na strednom stupni zdokonaľujeme znalosť slovenskej gramatiky dopĺňaním a rozširovaním vyučovacej činnosti národného jazyka prebiehajúcej v rámci školy, ako aj naďalej využívame ako didaktickú pomôcku Krížom krážom, pričom na vyššom stupni sa snažíme realizovať obohacovanie a rozširovanie slovnej zásoby, jej rozširovanie už realizované v súlade s očakávaniami a potrebami trhu práce, tematizované, tj. personalizované podľa záujmov každého študenta a/alebo pracovnej pozície. Vuyžívame tematiku www.onyc.hu, teda 16 tematických celkov na prípravu na jazykovú skúšku na úrovni B1/B2.

 
Symbol

Žiadosť na ÚSŽZ o podporu tohoto projektu

Požadovaná suma Schválená suma Efektivita na účastníka Efektivita na zasiahnutého Príspevok na krajana
5 000 € 700 € 100,00 € 10,00 € 0,0070 €

Žiadosť číslo 0117/HU/2024 (R): Podporená

Požadované položky: Platby za odborné služby - grafické práce, predtlačová príprava a tlač (BV):60.00; Platby za odborné služby - zhotovenie foto-, audio- a videozáznamu (BV):122.00; Platby za odborné služby - tlmočenie, preklady, redakčné úpravy a jazyková korektúra (BV):250.00; Platby za odborné služby - iné - Platby za odborné vyučovacie služby slovenských pedagógov, resp. učitelov slovenského jazyka, resp. profesorov slovenskej literatúry a gramatiky na rok 2024. Platby za ich jazykové výučby na základe vystavených faktúr.

Platby za odborné služby
(vyučovanie slovenského jazyka /pani Mgr. Izabela Pfliegelová, pani Mgr. Dominika Čuliová, pani Dr. Gizela Csehová/, ďalej technické zabezpečenie).

Nákup slovenských kníh zameraných na gramatiku a literatúru, napr. učebnicu Krížom- krážom pre našich účastníkov, ale aj audioknihy v slovenskom jazyku, pracovné zošity a beletriu, aby si rozšírili slovnú zásobu a gramatické a štylistické znalosti, ako aj noviny vychádzajúce v slovenskom jazyku, ktoré odoberáme, aby aj oni mohli byť v každodennom kontakte s dnešnou slovenčinou aspoň vo forme čítania článkov. (Rovnako užitočnému účelu slúžia aj televízne kanály v slovenskom jazyku, ktoré je možné v našej obci prijímať cez satelit.)
Nákup učebníc a didaktických pomôcok, resp. interaktívnej tabule i online lekcii, ktoré sú pre našich učiteľov slovenského jazyka potrebné pre ich efektívnu prácu v oblasti vzdelávania slovenského jazyka, ale samozrejme všetky zostávajú majetkom Kultúrneho spolku pre Mlynky, možno ich nájsť a sú kedykoľvek k dispozícii na adrese sídla spolku, a sú tiež súčasťou nášho inventáru. Nákup materiálov a surovín (napr. na kreatívne dielne výučby slovenského materinského jazyka), ktoré slúžia hravej výučbe slovenského jazyka, prostredníctvom ktorej naši žiaci hravou formou spoznávajú krásy nášho materinského jazyka a prežívajú ho so svojimi spolužiakmi ako spoločenský zážitok. Šikovné deti, ktoré úspešne absolvujú skúšku zo slovenského jazyka, dostanú od nás aj tzv. motivačné ocenenia, čo ich snáď povzbudí k tomu, aby sa v budúcnosti učili jazyk aj ďalej, aby učenie neprerušovali, ale ďalej rozvíjali svoje znalosti slovenčiny na vyššiu úroveň, čo zároveň slúži na upevnenie ich slovenskej identity, vlastnej identity a národného (spoločenského) sebauvedomenia, ktoré tiež patria medzi najvyššie priority a ciele nášho združenia.
Nákup kancelárskych potrieb: nákup softvéru, PC, tlačiarní, ďalej technické zabezpečenie. Tie slúžia na organizačnú činnosť združenia pri jazykových kurzoch, sú tiež súčasťou nášho inventára, preto ich nájdete v sídle nášho spolku v Mlynkoch, čím podporujú našu administratívnu činnosť, ktorá je na organizáciu vzdelávania absolútne nevyhnutná (tlač, skenovanie, kopírovanie materiálov, pracovných listov, pracovných listov, kopírovanie gramatických tabuliek vo viacerých kópiách pre študentov, počítača (notebooku) a používanie internetu, nákup rôznych programov na výučbu slovenského jazyka a hravého softvéru na výučbu jazyka, kancelárske potreby, perá, papier do tlačiarne, tonery, náplne do tlačiarní, tieto sú tiež určené na uľahčenie plnenia našej archivačnej a dokumentačnej práce):1699.00; Krátkodobý prenájom priestorov (BV):125.00; Krátkodobý prenájom ozvučovacej a osvetľovacej techniky, audio - a videotechniky (BV):150.00; Doprava (BV):150.00; Ubytovanie (BV):110.00; Strava (BV):95.00; Zabezpečenie rekvizít (BV):50.00; Nákup kníh a literatúry (BV):135.00; Nákup učebníc a didaktických pomôcok (BV):200.00; Nákup materiálov a surovín (BV):55.00; Ocenenia (BV):50.00; Propagácia a reprezentačné náklady (BV):50.00; Iné - Nákup kancelárskych potrieb: nákup softwaru, PC, tlačiarní, dalej ich technické zabezpečenie.

Honorár pedagógov (odmeny).

Nákup slovenských kníh zameraných na gramatiku a literatúru, napr. učebnicu Krížom- krážom pre našich účastníkov, ale aj audioknihy v slovenskom jazyku, pracovné zošity a beletriu, aby si rozšírili slovnú zásobu a gramatické a štylistické znalosti, ako aj noviny vychádzajúce v slovenskom jazyku, ktoré odoberáme, aby aj oni mohli byť v každodennom kontakte s dnešnou slovenčinou aspoň vo forme čítania článkov. (Rovnako užitočnému účelu slúžia aj televízne kanály v slovenskom jazyku, ktoré je možné v našej obci prijímať cez satelit.)
Nákup učebníc a didaktických pomôcok, resp. interaktívnej tabule i online lekcii, ktoré sú pre našich učiteľov slovenského jazyka potrebné pre ich efektívnu prácu v oblasti vzdelávania slovenského jazyka, ale samozrejme všetky zostávajú majetkom Kultúrneho spolku pre Mlynky, možno ich nájsť a sú kedykoľvek k dispozícii na adrese sídla spolku, a sú tiež súčasťou nášho inventáru. Nákup materiálov a surovín (napr. na kreatívne dielne výučby slovenského materinského jazyka), ktoré slúžia hravej výučbe slovenského jazyka, prostredníctvom ktorej naši žiaci hravou formou spoznávajú krásy nášho materinského jazyka a prežívajú ho so svojimi spolužiakmi ako spoločenský zážitok. Šikovné deti, ktoré úspešne absolvujú skúšku zo slovenského jazyka, dostanú od nás aj tzv. motivačné ocenenia, čo ich snáď povzbudí k tomu, aby sa v budúcnosti učili jazyk aj ďalej, aby učenie neprerušovali, ale ďalej rozvíjali svoje znalosti slovenčiny na vyššiu úroveň, čo zároveň slúži na upevnenie ich slovenskej identity, vlastnej identity a národného (spoločenského) sebauvedomenia, ktoré tiež patria medzi najvyššie priority a ciele nášho združenia.
Nákup kancelárskych potrieb: nákup softvéru, PC, tlačiarní, ďalej technické zabezpečenie. Tie slúžia na organizačnú činnosť združenia pri jazykových kurzoch, sú tiež súčasťou nášho inventára, preto ich nájdete v sídle nášho spolku v Mlynkoch, čím podporujú našu administratívnu činnosť, ktorá je na organizáciu vzdelávania absolútne nevyhnutná (tlač, skenovanie, kopírovanie materiálov, pracovných listov, pracovných listov, kopírovanie gramatických tabuliek vo viacerých kópiách pre študentov, počítača (notebooku) a používanie internetu, nákup rôznych programov na výučbu slovenského jazyka a hravého softvéru na výučbu jazyka, kancelárske potreby, perá, papier do tlačiarne, tonery, náplne do tlačiarní, tieto sú tiež určené na uľahčenie plnenia našej archivačnej a dokumentačnej práce).:1699.00

Register zmlúv: Číslo zmluvy o poskytnutí podpory: 0117/HU/2024

Symbol

Aktuálne prebiehajúce krajanské aktivity a projekty v krajine Maďarsko

Výzva na podporu mimovládnych organizácií zameraných na národnostné menšiny v Bulharsku, ČR, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku - od 1.9.2024 do 20.9.2024

Výzvy slovenskej diaspóry k spolupráci s materskou krajinou - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Maďarsko Tanečný tábor 2024 - od 1.8.2024 do 30.9.2024

Maďarsko Divadelné prehliadky zamerané na dramatickú a divadelnú činnosť žiakov i dospelých - od 10.5.2024 do 13.10.2024

Maďarsko XX. Jubil. celokrajinská slov. národ. pút do Blatnohradu:Po stopách sv. Cyrila a Metoda/Vernisáž filatelistickej výstavy Živé cyrilo-metodské dedičstvo pri príležitosti 1155.výročia smrti sv.Konštantína Cyrila (…infra civitatem Priwinae/v meste Pribinu…) - od 1.6.2024 do 31.10.2024

Maďarsko Čabianska modrotlač - od 1.2.2024 do 31.10.2024

Maďarsko Vydanie knihy: Personálna bibliografia Alžbety Uhrinovej-Hornokovej. K jej životnému jubileu - od 5.1.2024 do 31.10.2024

Maďarsko Vydanie CD-nosiča s pitvarošskými piesňami - od 5.5.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Náš kalendár 2025 - od 20.3.2024 do 30.11.2024

Maďarsko 75. výročie založenia našej školy - od 1.5.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Vydanie knihy: Katarína Maruzsová-Šebová: O slovenskej literatúre v Maďarsku retro-perspektívne - od 3.2.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Odborné vzdelávanie pre vedúcich slovenských národopisných zbierok v Maďarsku - od 1.9.2024 do 30.11.2024

Maďarsko Cestujeme po Slovensku - Po stopách národného obrodenia II.(literárna exkurzia) - od 1.5.2024 do 12.12.2024

Maďarsko Tvorba učebníc, pracovných zošitov a slovníkov pre žiakov v slovenskom jazyku - od 1.5.2024 do 15.12.2024

Maďarsko Projektové týždne v znamení zachovávania tradičných remesiel - od 3.3.2024 do 19.12.2024

Maďarsko Stretnutia s literatúrou a filmom - od 1.4.2024 do 19.12.2024

Maďarsko Zážitkový školský dvor v znamení pohybu a ochrany životného prostredia - od 1.4.2024 do 19.12.2024

Maďarsko Jazykové kurzy slovenského jazyka pre dospelých v Bükkszentkereszte - od 3.6.2024 do 20.12.2024

Maďarsko 3. ročník tvorivého pobytu výtvarných umelcov zo Slovenska a iných krajín - od 20.5.2024 do 22.12.2024

Maďarsko Tvorba portálu oslovma.hu - Slovák v Maďarsku - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Tlačiarenské náklady vydávania Ľudových novín - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Čabiansky kalendár 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Náš kalendár 2024 - od 1.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Zabezpečenie podmienok na výkon pravidelnej činnosti žiadateľa v oblasti kultúry, ďalej obstarávanie krojového a kompletného zvukového vybavenia pre 15-ročný Kultúrny spolok pre Mlynky a jeho slov. národn. folk. i kult. telesá fungujúce na území Maďarska. - od 1.6.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Podpora na rok 2024 na realizáciu Dohody medzi vládou SR a vládou MR z 12. decembra 2003 - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Vydanie občasníka Pilíšan(ka) - od 1.9.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Čabiansky kalendár 2025 (ročenka) - od 15.4.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Vydávanie prílohy Lúč - od 2.1.2024 do 31.12.2024

Maďarsko Vydanie učebnice Konverzácia po slovensky - od 1.2.2024 do 31.12.2024

Ako môže krajan/občan pomôcť v roku 2024 Slovensku (hoci aj zo zahraničia)? - od 1.1.2024 do 31.12.2024


Copyright © 2021 - 2024. Všetky práva vyhradené.
Záujem o pravidelný krajanský newsletter zasielajte na probstandrej@gmail.com